Adama
Vinasa Rompak

FERMIERII îşi fac POTERE contra PĂSTORILOR IMPOSTORI

Publicat: 06 decembrie 2016 - 22:53
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

UN RĂZBOI DECLARAT. În unele zone, fenomenul păstoritului animalelor pe culturile fermierilor ia avânt. Autoritățile sunt depășite și uneori complice. 

Nu mai vorbim de faptul că un arendaș din Olt, care nici măcar nu a avut curajul să-și decline identitatea, a povestit în direct, la o televiziune specializată, cum a fost amenințat că îi va fi dat foc culturilor în momentul în care a surprins în flagrant delict păstorul pe terenul agricol pregătit pentru ZIE (zonă de interes ecologic), pentru a treia oară.

Tot el povestea cum vânătorii îl întrebau ce caută pe proprietatea sa. Ba mai mult, i-au împușcat câinele în cușcă. Câine legat la capul locului să sperie mistreșii. Știu că nu e o regulă dar acolo unde aceste fapte se petrec, autoritatea intervine cu lentoare și aproape a lehamite, deși sunt plătiți pentru a păstra ordinea constituțională.

Iar azi, Cristian Lungu, fermier din comuna Dascălu, președintele la Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud în România, mi-a povestit, cu un ton mai mult decât inflamat, cum își bat joc unii fermieri de munca altora, prin păstorirea trenurilor cu lucernă și alte culturi de toamnă (grâu, orz, rapiță etc). Era în discuție cu alți 4 fermieri pentru a pune iar bazele unei activități de pază și descurajare a celor care fac asemenea fapte. „Asta pentru că, din păcate, suntem lăsați neapărați în fața acestor adevărate atacuri la proprietate. Un cioban mi-a spus, cu tupeu, că ultima coasă de lucernă e a lui. Doamne câtă nesimțire!!!”. Mai mult decât atât, Cristian Lungu este pornit să unească forțele normalității prin dezbatere și căutarea de soluții imediate. „Cum să nu fie asemenea derapaje când Guvernul iar amână respectarea legilor zootehniei. Când din moși se știe că de la Sânmedru (Sânmedru este patron al iernii pastorale, sărbătorit la 26 octombrie, reprezentând moartea vegetației, venirea iernii și a frigului) până la Sângeorz (Sfântul Gheorghe – 23 aprilie, simbolizând renașterea vegetației și venirea sezonului de păstorit) nu se pasc animalele pentru refacerea pășunilor. Dar acum, ce să vezi, în comuna mea sunt 3.000 de oi și 400 de vaci la un islaz de doar 22 ha, ceea ce conduce la escaladarea acestui fenomen.”, spune cu of fermierul ilfovean.
Mă întreb și eu, dacă la 15 km de capitală, proprietatea oamenilor nu poate fi apărată ce urmează să se întâmple?!... În desele documentări pe care le fac am întâlnit mulți (chiar foarte mulți) fermieri care spuneau, pe șleau, că cel mai important dăunător agricol (din păcate imposibil de stopat cu PPP) este omul. Unii oameni cred că actualele ferme private sunt tot un fel de CAP – uri, unde fiecare își poate face parte.

Știu că ciobanii adevărați respectă regulile ancestrale. Pe de altă parte și pe vremea răposaților erau destui păstori care își duceau turmele pe grâul semănat. Chiar cu permisiunea inginerilor agronomi. În mod normal, un grâu sănătos pe un teren ok nu suferea prea multe pierderi, dar atunci când terenul e umed (iar în sezonul acesta aceasta este în general starea normală a terenului) oile pur și simplu îngroapă definitiv cultura sub picioare.

Iar oamenii aceștia, fermierii, au investit sume importante de bani pentru înființarea culturilor. De multe ori bani purtători de dobânzi. Așa că le înțeleg disperarea și totodată hotărârea lor de a-și lua în propriiele lor mâini soarta. Dacă autoritățile nu iau măsuri odată pentru totdeauna.

Știți cum se spune, nu se poate ca legea să fie pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă! E momentul să vă respectați munca unii altora, altfel e bai mare!

Vizualizat: 7127 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ptru
|
12. 12, 2016. Monday 08:11
uite ca debandada din romania iese la iveala,iar pe visatorii aspiranti la deputatii nici in cot nu-i doare.impostorii obraznici profita de egislatia ambigua tipic romaneasca.proprietatea in feuda romania este ceva virtual,doar la taxe si inpozite recunoastem proprietarii,in instanta ioc.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii