La 1 iulie a.c., numai doi fermieri din judeţul Galaţi - Dumitru Ene, cu terenuri în Valea Gerului şi Gavrilă Tuchiluş au irigat 16 şi, respectiv, 30 de hectare! Cum motivează fermierii şi ce spune preşedintele LUAIR?
La solicitarea producătorilor agricoli gălăţeni de a iriga o suprafaţă de 5.000 de hectare, pe terasă, Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii „Câmpia Covurlui” a făcut comandă pentru umplerea canalului magistrat. Astfel, apa din Dunăre, urcată la aproape 100 m înălţime, pompată şi repompată a ajuns la capăt de sistem la 86 de km la Agrimat Matca.
Astfel, la 1 iulie a.c., numai doi fermieri din judeţul Galaţi - Dumitru Ene, cu terenuri în Valea Gerului şi Gavrilă Tuchiluş au irigat 16 şi, respectiv, 30 de hectare!
Dezinteresul celor care nu vor să irige este destul de mare. Fermierii cu care am purtat discuţii gândesc că e mai comod să declare culturile calamitate şi să primească ajutoare de minimis de la Guvern. Alţii, însă, consideră că este prea târziu pentru unele culturi să fie udate. După socotelile lor, norma de apă care ar ajunge să coste undeva între 7 şi 1.000 de lei pe mia de mc/ha nu ar spori semnificativ producţiile şi ar încărca inutil cheltuiala pe hectar.
„Este o crimă să-ţi vină apa în fermă şi să nu irigi, mai ales în aceste condiţiile de secetă şi arşiţă”, ne-a declarat Viorel Nica, liderul Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR).