Adama
Vinasa Rompak

FERMIERII ELIGIBILI pentru PLĂȚI COMPENSATORII APIA!

Publicat: 12 februarie 2017 - 11:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII CARE CRESC SUMA PE HECTARUL AGRICOL! Plățile compensatorii cresc suma acordată pe hectar anual agricultorilor români de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Aceste plăți se acordă în urma unor angajamente pe care fermierii le încheie pe măsurile de dezvoltare rurală. Ca să luați banii trebuie să respectați câteva reguli minime de eligibilitate.

Plățile compensatorii se acordă, în fiecare an, de APIA agricultorilor care încheie angajamente pentru măsurile 10 – plăți pe agro-mediu, măsura 11 – agricultură ecologică și măsura 13 –  plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.  Banii sunt mulți și cresc substanțial subvenția pe hectar. Pentru acești bani însă trebuie să respectați  regulile minime care vă fac eligibili la plată. Fermierii trebuie să cunoască aceste reguli la încheierea angajamentelor.

CONDIȚII DE ELIGIBILITATE PENTRU TOATE MĂSURILE DE MEDIU ȘI CLIMĂ APLICABILE PE TERENURI AGRICOLE (M10, M11, M13)

BENEFICIARUL:

•Este utilizatorul unei suprafețe agricole localizata pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) și se înregistrează la APIA cu suprafața agricolă. Excepție face pachetul 8 din măsura 10 – agro-mediu și climă, care se referă la creșterea raselor de animale de fermă cu risc de abandon.
•Deține o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condițiile specifice schemei unice de plată pe suprafață, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha – pentru vii și livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole).
•Declară toate parcelele agricole eligibile și neeligibile pe care le utilizează; nedeclararea întregii suprafețe agricole utilizate atrage după sine sancțiuni (art. 16 din Regulamentul UE nr. 640/2014, cu modificarile si completarile ulterioare).
•Depune anual o singură cerere unică de plată pe suprafață, indiferent dacă parcelele pe care le utilizează sunt situate în localități/județe diferite.
•Semnează la depunerea cererii unice de plată un angajament multianual, (pentru o perioadă de 5 ani, pentru masurile 10 si 11) și/sau un angajament anual pentru măsura13. Pentru M10 și M11 (angajamente multianuale), pe parcursul următorilor ani de angajament, solicitantul trebuie să reînnoiască anual cererea unică de plată.

Pentru Pachetul 8 al M10, creșterea raselor de animale de fermă cu risc de abandon, beneficiarul:

•Deține femele de reproducție de rasă pura locală în pericol de abandon din speciile prevăzute în Program, înscrise în registrul genealogic al rasei – secțiunea principală.
•Se angajează să mențină angajamentul de agro-mediu pentru o perioadă de minimum 5 ani, de la data semnării acestuia.

Pentru M11 agricultură ecologică, beneficiarul:

•Este înregistrat, în fiecare an pentru care solicită sprijin, conform prevederilor legale, ca operator în agricultura ecologică.
•Încheie pe toata durata angajamentului un contract cu un organism de control independent, acreditat conform prevederilor legislației naționale.
•Prezintă la APIA până la data de 16 octombrie 2017 copia documentului justificativ (certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei) emis de Organismul de Control (lista organismelor de control aprobate de MADR pentru efectuarea inspecției și certificării produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile art. 9 al OM nr. 895/2016 si art. 27 al Regulamentului (CE) nr. 834/2007, cu modificările și completările ulterioare poate fi consultata pe site-ul www.madr.ro, sectiunea „Agricultura” – „Agricultura ecologica” – „Organisme de inspecție și certificare”).

Pentru Măsurile 11 si 13, beneficiarul:

•Se încadrează în categoria fermierilor activi, în înțelesul art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificările și completările ulterioare și prevederilor art. 6 al OUG nr. 3/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Condițiile care trebuie respectate de toți beneficiarii măsurilor vizează:
•eco-condiționalitatea – pentru M10, M11, M13 - la nivelul exploatației,
•cerințele de bază pentru angajamentele de agro-mediu și climă și agricultură ecologică (GAEC si/sau SMR relevante pachetelor, cerintele minime privind utilizarea îngrășămintelor și substanțelor de protecție a plantelor– pentru M10 si M11 alte cerințe relevante naționale și activitatea minimă – pentru M10 si M11) – la nivelul parcelelor aflate sub angajamente.
Operatorii care produc produsele ecologice sau cei aflați în perioada de conversie, măsura 11, au obligația de a-și înregistra această activitate la Ministerul Agriculturii, prin compartimentul de specialitate, și de a se supune controlului unui organism de inspecție și certificare aprobat. (Ordinul MADR nr.1253/2013, cu modificările și completările ulterioare)

FOLOSIREA ÎNGRĂȘĂMINTELOR

Interzicerea folosirii fertilizatorilor neautorizați pentru vânzare. (Ordin Comun MADR/MMP/MS nr. 94/1378/1071/2010)
Îngrășămintele naturale aplicate nu pot conține mai mult de 170 kg de azot (N) ca ingredient pur pe 1 ha de teren agricol. (Ordin comun MADR/MMAP nr. 1182/1270/2005, cu modificările și completările ulterioare)
Fermierii trebuie să respecte perioadele în care aplicarea fertilizatorilor este interzisă. (Ordin comun MADR/MMAP nr. 1182/1270/2005, cu modificările și completările ulterioare)
Fermierii trebuie să urmeze un plan de fertilizare. (Ordin comun MADR/MMAP nr. 1182/1270/2005, cu modificările și completările ulterioare)
Este permisă utilizarea numai a acelor produse de protecție a plantelor care au fost autorizate pentru vânzare și numai în conformitate cu instrucțiunile de utilizare. (HG nr. 1559/2004, cu modificările și completările ulterioare, OG nr. 4/1995, cu modificările și completările ulterioare)
Este permisă utilizarea produselor de protecție a plantelor numai în conformitate cu instrucțiunile de utilizare. (HG nr. 1559/2004, OG nr. 4/1995)
Pot efectua tratamente fitosanitare numai persoanele care dețin autorizație pentru prestare de servicii cu produse de uz fitosanitar.(OG nr. 4/1995, cu modificările și completările ulterioare)

ACTIVITATE MINIMĂ

Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă. În acest sens, expresia „activitate agricolă” înseamnă, dupa caz:
•producția, creșterea sau cultivarea de produse agricole, inclusiv recoltarea, mulgerea, reproducerea animalelor și deținerea acestora in scopuri agricole;
•menținerea unei suprafețe agricole într-o stare care o face adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare, fără nicio acțiune pregătitoare care depășește cadrul metodelor și al utilajelor agricole uzuale (activitate minimă), cu respectarea normelor de eco-condiționalitate.

În funcție de categoria de utilizare a terenurilor agricole care fac obiectul angajamentelor, activitatea minimă presupune:

Terenuri Arabile (TA)
Efectuarea unei activități minime pe suprafețele agricole, menținute în mod obișnuit într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare, prin îndepărtarea vegetației prin lucrări de cosit sau discuit ori prin erbicidare cel puțin o dată pe an.

Pajiști Permanente (PP)
Efectuarea unei activități minime pe suprafețele agricole, menținute în mod obișnuit într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare, prin pășunat, cu asigurarea unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha cu animalele pe care fermierul le exploatează sau un cosit anual.
În cazul pajiștilor permanente situate la altitudini de peste 1.800 m, menținute în mod natural într-o stare adecvată pentru pășunat, activitatea minimă constă în pășunat, cu asigurarea unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha, cu animalele pe care le exploatează.

Culturi Permanente (CP)
Efectuarea unei activități minime pe suprafețele agricole, menținute în mod obișnuit într-o stare adecvată pentru pășunat sau pentru cultivare, prin realizarea a cel puțin o tăiere anuală de întreținere ori cel puțin o cosire anuală a ierburilor dintre rânduri sau o lucrare anuală de întreținere a solului, în cazul viilor și livezilor.

(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)

Vizualizat: 8100 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii