Adama
Vinasa Rompak

FERMIERII DISPERAȚI! ADIO SUBVENȚIA pentru MIILE de HECTARE de PĂȘUNE din POLIGON!

Publicat: 10 mai 2017 - 13:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUNT ÎN JOC PESTE 11.000 HA! Poveste dramatică în comunele din trei județe din țară unde fermierii aveau închiriate suprafețe de pășune în poligon. Terenurile aparțin Ministerului Apărării Naționale, care, printr-un protocol l-a dat în folosință primăriilor. La rândul lor, primăriile le-au închiriat fermierilor crescători de animale. Anul trecut, însă protocolul a expirat! Fermierii sunt disperați! Anul acesta nu vor mai încasa subvenția pentru aceste pășuni!

Fermierii din Cincu, Brașov, ne-au scris să facem apel la înțelegerea ministrului agriculturii, Petre Daea, să prelungească termenul de depunere a cererilor unice cu încă două săptămâni. Ce se întâmplă? Agricultorii au avut, până anul trecut, suprafețe de pășuni închiriate de primărie în poligonul armatei. Unii dintre ei s-au încumetat și să semneze cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) angajamente de agro-mediu pe pășunea respectivă. Firește, în acest fel subvenția încasată pe hectarul de pășune a crescut și nu ar fi fost nicio problemă dacă protocolul dintre primării și MApN nu ar fi expirat.

Eu am avut teren concesionat în poligon și acum când mai am un an să închei pachetul de agro-mediu nu mai pot obține adeverință de la primărie pentru parcela respectivă. Nu numai că nu putem depune cererea la APIA, dar o să fim obligați să restituim banii  pentru că nu ne-am respectat angajamentul, ne-a scris cu amărăciune un fermier din Cincu.

AGROINFO a mers pe firul poveștii și a descoperit că orice prelungire ar acorda ministrul agriculturii la depunerea cererilor unice nu ar avea cum să le salveze crescătorilor subvențiile.

Mai repede de trei luni nu avem semnate protocoalele cu Ministerul Apărării Naționale. După finalizarea protocoalelor, se face contract între noi și minister, iar noi, primăriile, vom face contracte cu toți crescătorii și vedem în ce condiții le putem da pășune. Deci, pășune se va da suficientă pentru toată lumea, proporțional cu numărul de animale.

colaj-pasune-poligon_bProtocolul va fi, dar în alte condiții, probabil, mai restrictive. Nu se pune problema că nu vom încheia contract cu Armata. Noi am văzut paragraful din lege în care scrie clar: poligoanele se închiriază în mod gratuit primăriilor. Clar că iese acest protocol. Noi am stabilit cu generalul care se ocupă de patrimoniul armatei să vină săptămâna viitoare la Cincu și să ne dea suprafețe de pășune, după cum au ei posibilități și ce aplicații au, declară primarul comunei Cincu, Sorin Aurel Suciu, exclusiv pentru AGROINFO.

Protocolul dintre primărie și armată a fost semnat în 2011 și a expirat în noiembrie 2016. Este vorba de 11.400 ha de pășune în poligon, ne mai spune primarul. Din această suprafață, 3.400 ha sunt pe teritoriul comunei Cincu.

Pe anul acesta nu mai avem cum să dăm adeverințe pe aceste suprafețe  pentru că nu avem niciun act între primărie și Ministerul Apărării prin care să le dăm fermierilor pășunea să o bage la APIA. Fermierii pot să-și pășuneze animalele, nu le luăm bani, dar pentru APIA nu le putem da adeverință, insistă  primarul.

În baza protocolului, Primăria Cincu le-a închiriat fermierilor o suprafață de pășune de cca 400 ha. Chiria plătită, până anul trecut, de fermieri a fost de 190 de lei/ha. Curtea de Conturi ne spune că nu avem voie să dăm nimic gratuit. Noi am făcut expertiză pe pășune, am închiriat-o la fermieri, care au luat subvenția de la APIA vreo 700 de lei/ha și nouă ne-au plătit 190 lei/ha, susține primarul.

Din suprafața închiriată, pe 50 ha există semnat la APIA un angajament de agro-mediu.

Noi le-am spus de la început  că nu putem face un contract cu fermierii pe 5 ani pentru că protocolul cu Armata expira în 4 ani. Le-am spus să nu bage terenul la agro-mediu pentru că nu vor avea continuitate. Mi s-a spus de la APIA că există o problemă cu un singur fermier care are agro-mediu. Anul ăsta e exclus! Nu pot să dau adeverințe pe ceva ce nu am contract. Și așa de doi-trei ani suntem reclamați că închiriem pășune în poligon. Nu am fraudat nimic, armata ne-a dat acest drept. Acum, singurul lucru pe care-l pot face ca să-l ajut pe fermier, când se va face protocolul, să cer unității militare să-mi dea  suprafața de 50 ha în aceeași locație, ca să-și încheie angajamentul pe agro-mediu. Suprafața respectivă să fie prinsă în protocol, adaugă edilul.

Primarul susține că nu a eliberat, anul acesta, nicio adeverință APIA pentru pășunea respectivă. Chiar a făcut o adunare la primărie cu fermierii și le-a spus să-și depună cererile la APIA pentru alte suprafețe pe care le au, cultivabile, să nu mai aștepte protocolul cu Armata.

AGROINFO este mereu alături de fermieri și a încercat împreună cu APIA să identifice soluția pentru ca fermierii care au angajament de agro-mediu să nu restituie plățile compensatorii încasate în anii trecuți. Ce variante au fermierii?

Pot să depună cererea unică pentru celelalte suprafețe pe care le au și, eventual, în termenul de două săptămâni pe care-l au la dispoziție pentru modificarea cererii, să adauge suprafețe și să completeze cu acte. Dacă nu vor completa cu actele necesare pentru suprafețele prinse în angajamentul de agro-mediu pot fi sancționați și ar putea fi obligați să restituie banii primiți în anii anteriori.

O altă variantă este să nu depună cererea anul acesta. Fermierii din zona respectivă, care au angajament pe agro-mediu, pot să nu depună deloc cererea unică. Noi, APIA, mergem să verificăm dacă terenul corespunde și nu-i luăm banii înapoi pe agro-mediu, declară Dorel Stânea, director executiv APIA Brașov.

Soluția este una de compromis, așadar. Fermierii vor rămâne fără subvenții anul acesta, dar măcar nu vor fi datori la APIA.

APELUL AGROINFO este pentru prim-ministrul Sorin Grindeanu! Poate găsește domnia-sa o soluție urgentă pentru ca acești fermieri să nu-și piardă anul acesta subvențiile APIA.

Vizualizat: 9450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii