SUNT ÎN JOC PESTE 11.000 HA! Poveste dramatică în comunele din trei județe din țară unde fermierii aveau închiriate suprafețe de pășune în poligon. Terenurile aparțin Ministerului Apărării Naționale, care, printr-un protocol l-a dat în folosință primăriilor. La rândul lor, primăriile le-au închiriat fermierilor crescători de animale. Anul trecut, însă protocolul a expirat! Fermierii sunt disperați! Anul acesta nu vor mai încasa subvenția pentru aceste pășuni!
Fermierii din Cincu, Brașov, ne-au scris să facem apel la înțelegerea ministrului agriculturii, Petre Daea, să prelungească termenul de depunere a cererilor unice cu încă două săptămâni. Ce se întâmplă? Agricultorii au avut, până anul trecut, suprafețe de pășuni închiriate de primărie în poligonul armatei. Unii dintre ei s-au încumetat și să semneze cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) angajamente de agro-mediu pe pășunea respectivă. Firește, în acest fel subvenția încasată pe hectarul de pășune a crescut și nu ar fi fost nicio problemă dacă protocolul dintre primării și MApN nu ar fi expirat.
Eu am avut teren concesionat în poligon și acum când mai am un an să închei pachetul de agro-mediu nu mai pot obține adeverință de la primărie pentru parcela respectivă. Nu numai că nu putem depune cererea la APIA, dar o să fim obligați să restituim banii pentru că nu ne-am respectat angajamentul, ne-a scris cu amărăciune un fermier din Cincu.
AGROINFO a mers pe firul poveștii și a descoperit că orice prelungire ar acorda ministrul agriculturii la depunerea cererilor unice nu ar avea cum să le salveze crescătorilor subvențiile.
Mai repede de trei luni nu avem semnate protocoalele cu Ministerul Apărării Naționale. După finalizarea protocoalelor, se face contract între noi și minister, iar noi, primăriile, vom face contracte cu toți crescătorii și vedem în ce condiții le putem da pășune. Deci, pășune se va da suficientă pentru toată lumea, proporțional cu numărul de animale.
Protocolul va fi, dar în alte condiții, probabil, mai restrictive. Nu se pune problema că nu vom încheia contract cu Armata. Noi am văzut paragraful din lege în care scrie clar: poligoanele se închiriază în mod gratuit primăriilor. Clar că iese acest protocol. Noi am stabilit cu generalul care se ocupă de patrimoniul armatei să vină săptămâna viitoare la Cincu și să ne dea suprafețe de pășune, după cum au ei posibilități și ce aplicații au, declară primarul comunei Cincu, Sorin Aurel Suciu, exclusiv pentru AGROINFO.
Protocolul dintre primărie și armată a fost semnat în 2011 și a expirat în noiembrie 2016. Este vorba de 11.400 ha de pășune în poligon, ne mai spune primarul. Din această suprafață, 3.400 ha sunt pe teritoriul comunei Cincu.
Pe anul acesta nu mai avem cum să dăm adeverințe pe aceste suprafețe pentru că nu avem niciun act între primărie și Ministerul Apărării prin care să le dăm fermierilor pășunea să o bage la APIA. Fermierii pot să-și pășuneze animalele, nu le luăm bani, dar pentru APIA nu le putem da adeverință, insistă primarul.
În baza protocolului, Primăria Cincu le-a închiriat fermierilor o suprafață de pășune de cca 400 ha. Chiria plătită, până anul trecut, de fermieri a fost de 190 de lei/ha. Curtea de Conturi ne spune că nu avem voie să dăm nimic gratuit. Noi am făcut expertiză pe pășune, am închiriat-o la fermieri, care au luat subvenția de la APIA vreo 700 de lei/ha și nouă ne-au plătit 190 lei/ha, susține primarul.
Din suprafața închiriată, pe 50 ha există semnat la APIA un angajament de agro-mediu.
Noi le-am spus de la început că nu putem face un contract cu fermierii pe 5 ani pentru că protocolul cu Armata expira în 4 ani. Le-am spus să nu bage terenul la agro-mediu pentru că nu vor avea continuitate. Mi s-a spus de la APIA că există o problemă cu un singur fermier care are agro-mediu. Anul ăsta e exclus! Nu pot să dau adeverințe pe ceva ce nu am contract. Și așa de doi-trei ani suntem reclamați că închiriem pășune în poligon. Nu am fraudat nimic, armata ne-a dat acest drept. Acum, singurul lucru pe care-l pot face ca să-l ajut pe fermier, când se va face protocolul, să cer unității militare să-mi dea suprafața de 50 ha în aceeași locație, ca să-și încheie angajamentul pe agro-mediu. Suprafața respectivă să fie prinsă în protocol, adaugă edilul.
Primarul susține că nu a eliberat, anul acesta, nicio adeverință APIA pentru pășunea respectivă. Chiar a făcut o adunare la primărie cu fermierii și le-a spus să-și depună cererile la APIA pentru alte suprafețe pe care le au, cultivabile, să nu mai aștepte protocolul cu Armata.
AGROINFO este mereu alături de fermieri și a încercat împreună cu APIA să identifice soluția pentru ca fermierii care au angajament de agro-mediu să nu restituie plățile compensatorii încasate în anii trecuți. Ce variante au fermierii?
Pot să depună cererea unică pentru celelalte suprafețe pe care le au și, eventual, în termenul de două săptămâni pe care-l au la dispoziție pentru modificarea cererii, să adauge suprafețe și să completeze cu acte. Dacă nu vor completa cu actele necesare pentru suprafețele prinse în angajamentul de agro-mediu pot fi sancționați și ar putea fi obligați să restituie banii primiți în anii anteriori.
O altă variantă este să nu depună cererea anul acesta. Fermierii din zona respectivă, care au angajament pe agro-mediu, pot să nu depună deloc cererea unică. Noi, APIA, mergem să verificăm dacă terenul corespunde și nu-i luăm banii înapoi pe agro-mediu, declară Dorel Stânea, director executiv APIA Brașov.
Soluția este una de compromis, așadar. Fermierii vor rămâne fără subvenții anul acesta, dar măcar nu vor fi datori la APIA.
APELUL AGROINFO este pentru prim-ministrul Sorin Grindeanu! Poate găsește domnia-sa o soluție urgentă pentru ca acești fermieri să nu-și piardă anul acesta subvențiile APIA.