Adama
Vinasa Rompak

FERMIERII DIN PATRU JUDEȚE BENEFICIAZĂ DE O SUBVENȚIE APIA ÎN PLUS PE HECTAR de MAXIM 269 EURO!

Publicat: 14 martie 2018 - 12:02
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

JUDEȚELE UNDE FERMIERII ÎNCASEAZĂ O PLATĂ ÎN PLUS PE HECTAR! Sunt doar patru județe în România unde fermierii vor încasa, pentru anul 2018, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o plată în plus pe hectar. O altă veste bună pentru agricultorii din aceste județe ține de cerințele acestei subvenții ușor de respectat pentru încasarea banilor. Prima condiție pentru primirea banilor este ca agricultorii să acceseze această plată.

Este vorba despre Pachetul 9 - terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă PNDR 2020. Acest pachet aduce noi plăți compensatorii. Până anul acesta, fermierii români nu au beneficiat de această plată compensatorie.

Valoarea plăților compensatorii din acest Pachet este generoasă, cea mai mică sumă pe hectar este de 190 euro/ha/an și cea mai mare ajunge la 269 euro/ha/an. Fermierii vor beneficia de aceste plăți timp de 5 ani dacă încheie angajamente cu APIA în momentul depunerii cererii unice de plată pentru Campania 2018.

Dar nu toți fermierii din România beneficiază de acești bani. Acvila țipătoare mică este răspândită în patru județe din România.

Buzău, Ialomița, Brăila și Călărași sunt județele eligibile pentru Pachetul 9. Este un pachet de agro-mediu care are ca principal obiectiv protejarea anumitor specii de păsări și pentru care cerințele nu sunt foarte greu de îndeplinit, declară Claudia Stelea, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Buzău, pentru TV Buzău.

Șeful APIA Buzău adaugă că acest Pachet de plăți compensatorii are cerințe mult mai ușor de respectat de către fermieri decât Pachetul 7 - Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), Măsura 10 agro-mediu și climă.

Comparativ cu Pachetul 7, Pachetul 9 este mai ușor de accesat și de îndeplinit cerințele pe parcursul celor 5 ani de angajament. Fermierii nu sunt condiționați de înființarea unei anumite culturi. Deci, pe suprafața respectivă pot înființa absolut orice cultură doresc dumnealor. Condiția este ca 30% din suprafața parcelei aflată sub angajament să fie lăsată nelucrată sau, mai bine zis, cu o minimă lucrare pentru că este obligatoriu ca fermierul să efectueze minim o lucrare de întreținere pe an. Acest procent de 30% din suprafața angajată să fie lăsat patru ani necultivat, mai spune șeful APIA Buzău.

AGROINFO vă reamintește care sunt cerințele pentru aceste noi plăți compensatorii, la dispoziția fermierilor începând din acest an.

NOU! Pachetul 9 - terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina)

sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) - 200 euro/ha/an,

sub-pachetul 9.2 – pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) cu 2 variante:
varianta 9.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) - 269 euro/ha/an,
varianta 9.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) - 190 euro/ha /an,

Cerinţele specifice sub-pachetului 9.1:
- cultivarea rapiței, porumbului şi florii-soarelui este interzisă;
- o suprafață de minimum 10% si maximum 15% din suprafata fiecarei parcele aflate sub angajament va rămane necultivată;
- suprafaţa necultivată va fi amplasată astfel încât suprafaţa compactă cultivată să nu depăşească 4 ha iar lăţimea minimă a benzilor care vor fi înfiinţate în acest scop nu va fi mai mică de 3 m;
- o suprafață de minimum 10% si maximum 15% din suprafața parcelei va ramâne nerecoltată, iar cultura va rămâne în picioare sau culcată până la finalul lunii februarie.

Cerinţele specifice sub-pachetului 9.2:
- cositul va fi efectuat începând cu 1 iulie,
- o suprafață de minimum 10% si maximum 15% din suprafata fiecărei parcele aflată sub angajament trebuie menţinută necosită, cositul acestora fiind permis după finalul lunii septembrie,
- lucrările cu utilaje mecanizate nu sunt permise pe suprafaţa pajiştilor aflate sub angajament cu excepţia celor operate cu forţă animală (pentru varianta 9.2.1) sau lucrările se pot efectua cu utilaje mecanizate de mică capacitate (cosit cu utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare), fiind interzisă folosirea utilajelor grele (pentru varianta 9.2.2),
- utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maxim 40 kg N sa/ha (1 UVM/ha),
- păşunatul se efectuează cu maxim 0,7 UVM/ha,
- păşunile inundate nu vor fi păşunate mai devreme de două săptămâni de la retragerea apelor,
- nu vor fi realizate însămânţări de suprafaţă sau supraînsămânţări. Se pot face însămânţări cu specii din flora locală doar în cazurile când anumite porţiuni de pajişte se degradează sau sunt afectate accidental,
- este interzis drenajul parcelelor aflate sub angajament.

Cerinţe specifice comune ambelor sub-pachete ale Pachetului 9:
- utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor este interzisă,
- este interzis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare.

Acvila țipătoare mică este o specie caracteristică zonelor împădurite situate în apropierea teritoriilor deschise: pajiști, terenuri agricole, etc. Degradarea habitatelor în zonele de cuibărit prin reducerea pășunilor,  intensificarea agriculturii, otrăvirea și vânătoarea ilegală sunt principalele pericole pentru această specie.


Vizualizat: 8930 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
consultant
|
03. 16, 2018. Friday 21:36

Consultand Anexa _8.2_ Lista zonelor eligibile masurilor _M_10_M_11_M_13 de pe site-ul apia.ro veti constata ca zonele eligibile la plata pentru Pachetul 9 ,,terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina)" se regasesc in Judetele : Alba, Arad, Cluj, Sibiu, Neamt, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Botosani, Vaslui da nu si in cele enumerate in text: Buzau , Ialomita, Braila, Calarasi .
Pentru aceste 4 judete Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole – 92 euro/ha/an, are zone eligibile pentru M10
Pentru judetul Cluj 4 UAT –uri sunt eligibile pentru accesarea acestui pachet, Pachetul 9 sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) – 200 euro/ha/an,
sub-pachetul 9.2 – pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) cu 2 variante;
Aceste UAT –urile sunt Moldovenesti, Mihai Viteazu, Petresti de Jos, Sandulesti, conform aceleiasi anexe. 

1.
Tot Popescu
|
03. 14, 2018. Wednesday 15:13
Vai ce manarie!...Oare cine o fi cotizat la APIA pentru a delimita aceste 4 judete!?...care din studiile efectuate n-au niio treaba cu pasarea in cauza....nu sunt habitatul ei." Noi am întâlnit specia pâna la altitudinea de 1500 m. Desi nu a fost studiata pâna în prezent distributia speciei la noi în tara, autorii considera ca zonele cele mai popularte de aceasta specie de acvila este ecoregiunea Carpatica (întelegem aici toata zona subcarpatica de deal) a tarii."...zic unii care au studiat indeaproape...sau zice Societatea Ornitologica Romana ca , citez, " Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania, in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor.'....Deci, de unde Braila, Calarasi, Ialomita...???
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii