Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIERII DIN PATRU JUDEȚE BENEFICIAZĂ DE O SUBVENȚIE APIA ÎN PLUS PE HECTAR de MAXIM 269 EURO!

Publicat: 14 martie 2018 - 12:02
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

JUDEȚELE UNDE FERMIERII ÎNCASEAZĂ O PLATĂ ÎN PLUS PE HECTAR! Sunt doar patru județe în România unde fermierii vor încasa, pentru anul 2018, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o plată în plus pe hectar. O altă veste bună pentru agricultorii din aceste județe ține de cerințele acestei subvenții ușor de respectat pentru încasarea banilor. Prima condiție pentru primirea banilor este ca agricultorii să acceseze această plată.

Este vorba despre Pachetul 9 - terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă PNDR 2020. Acest pachet aduce noi plăți compensatorii. Până anul acesta, fermierii români nu au beneficiat de această plată compensatorie.

Valoarea plăților compensatorii din acest Pachet este generoasă, cea mai mică sumă pe hectar este de 190 euro/ha/an și cea mai mare ajunge la 269 euro/ha/an. Fermierii vor beneficia de aceste plăți timp de 5 ani dacă încheie angajamente cu APIA în momentul depunerii cererii unice de plată pentru Campania 2018.

Dar nu toți fermierii din România beneficiază de acești bani. Acvila țipătoare mică este răspândită în patru județe din România.

Buzău, Ialomița, Brăila și Călărași sunt județele eligibile pentru Pachetul 9. Este un pachet de agro-mediu care are ca principal obiectiv protejarea anumitor specii de păsări și pentru care cerințele nu sunt foarte greu de îndeplinit, declară Claudia Stelea, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Buzău, pentru TV Buzău.

Șeful APIA Buzău adaugă că acest Pachet de plăți compensatorii are cerințe mult mai ușor de respectat de către fermieri decât Pachetul 7 - Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), Măsura 10 agro-mediu și climă.

Comparativ cu Pachetul 7, Pachetul 9 este mai ușor de accesat și de îndeplinit cerințele pe parcursul celor 5 ani de angajament. Fermierii nu sunt condiționați de înființarea unei anumite culturi. Deci, pe suprafața respectivă pot înființa absolut orice cultură doresc dumnealor. Condiția este ca 30% din suprafața parcelei aflată sub angajament să fie lăsată nelucrată sau, mai bine zis, cu o minimă lucrare pentru că este obligatoriu ca fermierul să efectueze minim o lucrare de întreținere pe an. Acest procent de 30% din suprafața angajată să fie lăsat patru ani necultivat, mai spune șeful APIA Buzău.

AGROINFO vă reamintește care sunt cerințele pentru aceste noi plăți compensatorii, la dispoziția fermierilor începând din acest an.

NOU! Pachetul 9 - terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina)

sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) - 200 euro/ha/an,

sub-pachetul 9.2 – pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) cu 2 variante:
varianta 9.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) - 269 euro/ha/an,
varianta 9.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) - 190 euro/ha /an,

Cerinţele specifice sub-pachetului 9.1:
- cultivarea rapiței, porumbului şi florii-soarelui este interzisă;
- o suprafață de minimum 10% si maximum 15% din suprafata fiecarei parcele aflate sub angajament va rămane necultivată;
- suprafaţa necultivată va fi amplasată astfel încât suprafaţa compactă cultivată să nu depăşească 4 ha iar lăţimea minimă a benzilor care vor fi înfiinţate în acest scop nu va fi mai mică de 3 m;
- o suprafață de minimum 10% si maximum 15% din suprafața parcelei va ramâne nerecoltată, iar cultura va rămâne în picioare sau culcată până la finalul lunii februarie.

Cerinţele specifice sub-pachetului 9.2:
- cositul va fi efectuat începând cu 1 iulie,
- o suprafață de minimum 10% si maximum 15% din suprafata fiecărei parcele aflată sub angajament trebuie menţinută necosită, cositul acestora fiind permis după finalul lunii septembrie,
- lucrările cu utilaje mecanizate nu sunt permise pe suprafaţa pajiştilor aflate sub angajament cu excepţia celor operate cu forţă animală (pentru varianta 9.2.1) sau lucrările se pot efectua cu utilaje mecanizate de mică capacitate (cosit cu utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare), fiind interzisă folosirea utilajelor grele (pentru varianta 9.2.2),
- utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maxim 40 kg N sa/ha (1 UVM/ha),
- păşunatul se efectuează cu maxim 0,7 UVM/ha,
- păşunile inundate nu vor fi păşunate mai devreme de două săptămâni de la retragerea apelor,
- nu vor fi realizate însămânţări de suprafaţă sau supraînsămânţări. Se pot face însămânţări cu specii din flora locală doar în cazurile când anumite porţiuni de pajişte se degradează sau sunt afectate accidental,
- este interzis drenajul parcelelor aflate sub angajament.

Cerinţe specifice comune ambelor sub-pachete ale Pachetului 9:
- utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor este interzisă,
- este interzis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare.

Acvila țipătoare mică este o specie caracteristică zonelor împădurite situate în apropierea teritoriilor deschise: pajiști, terenuri agricole, etc. Degradarea habitatelor în zonele de cuibărit prin reducerea pășunilor,  intensificarea agriculturii, otrăvirea și vânătoarea ilegală sunt principalele pericole pentru această specie.


Vizualizat: 7801 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
consultant
|
03. 16, 2018. Friday 21:36

Consultand Anexa _8.2_ Lista zonelor eligibile masurilor _M_10_M_11_M_13 de pe site-ul apia.ro veti constata ca zonele eligibile la plata pentru Pachetul 9 ,,terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina)" se regasesc in Judetele : Alba, Arad, Cluj, Sibiu, Neamt, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Botosani, Vaslui da nu si in cele enumerate in text: Buzau , Ialomita, Braila, Calarasi .
Pentru aceste 4 judete Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole – 92 euro/ha/an, are zone eligibile pentru M10
Pentru judetul Cluj 4 UAT –uri sunt eligibile pentru accesarea acestui pachet, Pachetul 9 sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) – 200 euro/ha/an,
sub-pachetul 9.2 – pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) cu 2 variante;
Aceste UAT –urile sunt Moldovenesti, Mihai Viteazu, Petresti de Jos, Sandulesti, conform aceleiasi anexe. 

1.
Tot Popescu
|
03. 14, 2018. Wednesday 15:13
Vai ce manarie!...Oare cine o fi cotizat la APIA pentru a delimita aceste 4 judete!?...care din studiile efectuate n-au niio treaba cu pasarea in cauza....nu sunt habitatul ei." Noi am întâlnit specia pâna la altitudinea de 1500 m. Desi nu a fost studiata pâna în prezent distributia speciei la noi în tara, autorii considera ca zonele cele mai popularte de aceasta specie de acvila este ecoregiunea Carpatica (întelegem aici toata zona subcarpatica de deal) a tarii."...zic unii care au studiat indeaproape...sau zice Societatea Ornitologica Romana ca , citez, " Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania, in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor.'....Deci, de unde Braila, Calarasi, Ialomita...???
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii