DE RESPECTAT. Fermierii sunt excluși de pe lista de plată a subvențiilor de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă aruncă pe unde apucă gunoiul de grajd. Este o normă de ecocondiționalitate, obligatoriu de respectat pentru încasarea subvențiilor. Primăriile pot să construiască aceste platforme cu bani de la bugetul de stat. Sunt deja primării care au proiectele pentru platformă și care vor să încheie contracte cu fermierii pentru depozitarea conformă a gunoiului de grajd.
„Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi 2016-2022” care are ca scop diminuarea poluării cu nitraţi și nitriți (nutrienți) este un proiect al Ministerului Mediului prin intermediul căruia primăriile pot să solicite finanțare nerambursabilă pentru construirea unor platforme pentru depozitatea conformă a gunoiului de grajd.
În felul acesta, fermierii sunt scutiți de sancțiunile APIA sau de problemele pe care le au la accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru că gunoiul de grajd poate fi depozitat pe o platformă conformă.
Practic, acest proiect asta face: aduce platforma comună la nivelul localităţilor, în aşa fel încât fermierul să nu mai aibă această povară. Depozitarea conformă a gunoiului de grajd este o cerință obligatorie pentru toate schemele de sprijin plătite de APIA. Suma acordată de Ministerul Mediului acoperă aproximativ 95% din valoarea proiectului.
Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Mediului, la o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, platformă dimensionată pentru un echivalent 500 de unităţi vită mare (UVM), costurile ar fi de 800.000 de lei, din care aproximativ 95% sunt acordaţi de Ministerul Mediului. Nu se finanţează doar strict platforma pentru depozitarea gunoiului de grajd, ci şi un set de echipamente: tractoare, remorci, încărcătoare frontale, echipamente de împrăştiere a gunoiului de grajd, cisterne-vidanje, acestea având, odată în plus, o valoare de 400.000-450.000 de lei.
Deci, un pachet de genul platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd şi echipamentele necesare operării platformei ar putea ajunge și la 1,3 milioane de lei, din care 95% sunt contribuția Ministerului Mediului. Primăriile trebuie să finanțeze doar studiile de specialitate, studiile de fezabilitate şi faza de proiectare, plus alte documente specifice.
În octombrie 2016, Ministerul Mediului anunța că finanțările pentru platformele de gunoi se vor acorda la începutul acestui an, când este demarată etapa a treia a acestui proiect.
Două primării din județul Iași, comunele Miroslovești și Ruginoasa, vor să acceseze fonduri de la stat pentru realizarea acestei investiţii, necesară pentru fermieri şi pentru protejarea mediului.
Proiectul platformei de la Ruginoasa va fi depus imediat după deschiderea sesiunii de accesare a banilor de la bugetul de stat. Platforma ar urmă să fie amenajată la ieşirea din comună, pe o suprafaţă de 3.000 de mp. Costul ar fi de cca 450.000 de euro, 95% din sumă prin proiectul Ministerului Mediului, iar 5 % contribuţie de la bugetul local.
Crescătorii de animale din zonă ar putea fi obligaţi să încheie un contract cu primăria pentru depozitarea gunoiului de grajd, ca să nu riște pierderea unor subvenţii APIA, spun reprezentanţii administraţiilor locale, citați de postul local Bit TV. Platforma va fi betonată şi dotată cu utilaje care să transporte, să selecteze şi să împrăştie gunoiul.
Comuna Miroslovești vrea să amenajeze două astfel de platforme în satele Verseni şi Soci.