În ciuda furiei și nemulțumirii fermierilor care acuză Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că nu ar fi virat niciun leu, atât conducerea Agenției de Plăți, cât și ministrul agriculturii susțin că banii au ajuns la fermieri. Suma transferată către conturile acestora este dezvăluită de ministrul agriculturii.
Dacă în prima zi de plată, pe 8 aprilie, fermierii au primit peste 13.000 de euro, ieri (miercuri, 13 aprilie, n.r.) au fost virate fermierilor 58 de milioane de euro. Până acum, au fost transferate în conturile agricultorilor 134 de milioane de euro. Am găsit înțelegere și la ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și ne ajută să le plătim agricultorilor subvențiile, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a declarat, în exclusivitate pentru Agroinfo, că miercuri, 13 aprilie, la orele prânzului, 291.362 de fermieri români și-au primit subvențiile. Dintre schemele pe vegetal, autorizate la plată de APIA, singura care ajunge cu întârziere este componenta națională, ajutorul național tranzitoriu din sectorul vegetal (ANT).
Schemele de plată din sectorul vegetal acoperite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) le plătim la greu în fiecare zi. La acest moment, sunt plătiți, atenție, nu autorizați la plată, efectiv plătiți 291.362 de fermieri români. Distribuția fermierior pe județe este diferită. Sunt județe care au fermieri cu scheme mai simple la plată și județe cu fermieri care au scheme mai complexe în cererile unice.
Pot să vă spun că numărul cererilor autorizate la plată variază de la 33 de cereri pe sucursala București, care se referă doar la București, și ajunge la cel mai mare număr de cereri autorizate pe care-l găsim în județul Bihor.
Acest județ are cei mai mulți fermieri plătiți, până la această oră, 19.000 de fermieri din 39.000 câți are în total. Bihorul este pe primul loc la plată, a declarat șeful adjunct APIA.
Mesajele fermierilor demonstrează starea de furie care domină în acest moment agricultura din pricina întârzierii subvențiilor. Agricultorii susțin că nu și-au primit încă banii care li se cuvin.
291.362 de fermieri plătiți reprezintă mai puțin de un sfert din numărul fermierilor români care-și așteaptă subvenția pe suprafață aferentă campaniei 2015. Potrivit APIA, anul trecut au solicitat subvenții prin cererea unică de plată 943.454 de fermieri.
Bugetul alocat României pentru plata subvențiilor în agricultură pentru campania 2015 este 1,59 miliarde de euro.