Adama
Vinasa Rompak

FERMIERI PROVOCAȚI să OBȚINĂ cele mai PROFITABILE PRODUCȚII la RAPIȚĂ!

Publicat: 31 octombrie 2016 - 19:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SE ÎNTREC ÎN PRODUCȚII! Sunt 9 fermieri români care concurează să obțină cele mai profitabile producții la cultura de rapiță! Rapool Ring România arbitrează întrecerea agricultorilor!

Rapool Ring România a decis să schimbe strategia de prezentare a hibrizilor în această toamnă. Astfel, a lansat provocarea pentru 9 fermieri care să se întreacă în obținerea celei mai profitabile producţii, folosind hibrizi Rapool şi tehnologie BASF.

Am ales 9 fermieri prezenţi în această platformă şi fiecare a venit cu tehnologia proprie, pe care o cunoaşte, care consideră că-i dă cele mai bune rezultate. În această tehnologie sunt implicaţi hibrizii Rapool România şi produsele BASF în mare parte. În afară de hibridul Sherpa este numai genetică nouă, care are potenţial foarte bun de producţie. Sunt 5 parcele cu hibrizi convenţionali şi 4 parcele în sistem Clearfield, reprezentaţi de un singur hibrid – Pheonix CL, a spus Mihaela Radu, manager de produs Rapool Ring România.

Următoarea întâlnire va fi stabilită în mai-iunie 2017, când va avea loc şi o evaluare financiară a culturii şi se va face şi estimarea producţiei.

Juriul care va analiza rezultatele va fi format din Mihaela Radu, Rene Brand, manager internaţional de produs la Rapool, Liviu Chira, crop manager BASF pentru cultura de rapiţă, Cristian Gherghina (BASF). Vor fi desemnate premiile I, II şi III în funcţie de profitabilitatea pe hectar.

Am ales fermieri cu experienţă îndelungată în cultura de rapiţă şi i-am pus în competiţie. Substratul este un proiect de educaţie. În cultura de rapiţă ştim că potenţialul este mai mare, că în Germania, Polonia se obţin producţii mai mari şi am vrut să-i susţinem pe fermieri să-şi dea tot ce pot în realizarea unei producţii bune pe hectar şi să dovedească potenţialul culturii. Dar au răspuns mai mulţi fermieri.

I-am selectat pe cei 9 fermieri în funcţie de suprafaţa disponibilă pusă la dispoziţie. Puteam veni cu 18 fermieri, dar asta însemna că se micşora suprafaţa şi nu mai este relevantă tehnologia de final. Trebuia să avem peste un hectar. Cu o suprafaţă mai mică experienţa nu era relevantă. Intenţionez să fac acelaşi lucru şi pe cultura de floarea-soarelui. Este în stadiu de concepere proiect. Cultura de floarea-soarelui este mai simplă, a spus Mihaela Radu.

DATE DE PLECARE SIMILARE

Loturile au fost înfiinţate pe terenul JD Agro Cocora judeţul Ialomiţa, fiecărui fermier revenind peste un hectar în care a adaptat tehnologia din propria fermă. Pe terenurile intrate în competiţie în această toamnă nu a fost cultivată rapiţă în ultimii 5 ani, iar cultura premergătoare a fost acum grâul. Pentru toate parcelele lucrarea solului au fost făcută uniform.

Semănatul a fost făcut cu o semănătoare Horsch Pronto, cu care s-a administrat fertilizantul odată cu semănatul, la 20 august. Cu două zile înainte de semănat a plouat 42 l/mp, iar după 2 zile a mai venit o ploaie de 7 l/mp, oferind condiţii prielnice pentru germinarea seminţelor.

CONCURENȚII ȘI TEHNOLOGIILE PROPUSE

Hans Poulsen, JD Agro Cocora judeţul Ialomiţa a propus o tehnologie destul de amplă, cu multe inputuri, ceea ce pare a ridica costurile de producţie. La semănat a administrat 250 kg/ha de complex MAP. 

Am folosit hibridul Wembley. Este hibrid care nu este în România, dar îl ştiam din Danemarca şi l-am adus personal pentru a vedea cum se comportă în câmp, dacă are potenţial de producţie bun în România. Am ales 15 cm distanţa între rânduri şi adâncimea de semănat de 3 cm, plantele au un spaţiu egal de nutriţie. Densitatea a fost de 40 boabe germinabile/mp, aşteptând să rămână 30-32 plante la recoltare, a spus Hans Poulsen, administrator JD Agro Cocora.

Hans-Poulsen_b

Hans Poulsen

Aedin Celzin, adminstrator al fermei Micul Agricultor Mereni, judeţul Constanţa a optat pentru hibridul Sherpa şi administrat la semănat 300 kg/ha de complex MAP. A ales o adâncime de semănat de 3 cm, cu o densitate de 59 b.g./mp. Aşa face în fermă, aşa prezintă aici. Sunt sigură că reluarea în vegetaţie în primăvară va fi destul de buna, a explicat Mihaela Radu.

Constantin Mihalache, administrat la Agromec Vlad Ţepeş judeţul Călăraşi a ales un alt fertilizant la semănat – Eurofertil Top 38 şi a aplicat tratament la sămânţă cu Teprosyn, iar hibridul a fost Shrek.

Constantin-Mihalache_b

Constantin Mihalache

Alegerea îngrăşământului face diferenţa. Am ţinut cont de rezultatele cartării. Am încercat să suplinesc microelementele necesare culturii (bor) şi macroelementele cu acest îngrăşământ Eurofertil Top 38. Semănatul a fost ales la 4 cm, neanticipând că va veni o ploaie. Alegerea am făcut-o în ideea că nu avea acces la umiditate din cauza temperaturilor crescute din august şi septembrie. Am ales să tratez sâmânţa cu Teprosyn. Densitatea este de 42 b.g./mp, gândindu-ne că aşa vom râmăne la 35-37 plante/mp. Încercăm să atingem potenţialul maxim genetic al hibridului respectiv. 5.000-5.500 kg/ha, a spus Constantin Mihalache.

Costin Iancu, administrator al Ari Agroland Mereni, judeţul Constanţa a ales hibridul Shrek şi a adinistrat, la semănat 170 kg/ha de complec MAP.

Diferit faţă de restul competitorilor este adminsitrarea suflatului de amoniu în toamnă, la semănat, în doză de 200 kg/ha. A considerat că după 1 martie sulfatul de amoniu nu mai are rost. Pentru a susţine ca translocarea să se facă mai bine, ca absorbţia să se facă bine, a mers pe sulfat de amoniu în toamnă. A avut mai multe treceri privind tratamentele. A folosit tehnologia din fermă, unde obţine profit la cultura de rapiţă. Un etalon în acest sens este că pe an ce trece măreşte suprafaţa semănată cu rapiţă, a explicat Mihaela Radu.

A semănat la 3 cm adâncime, cu o distanţă de 15 cmm între rânduri şi o densitate de 44-45 b.g./mp. Din punct de vedere al gradului de pregătire pentru intrarea în iarnă, specialistul Rapool a constatat o carenţă de bor, cauzată cel mai probabil de administrare unei doze de numai 1,5 l/ha, destul de târziu, pe 20 septembrie. Cu toate acestea, coletul este de dimensiunea optimă „cât un deget”, ceea ce indică o bună pregătire pentru iarnă.

Dan Jigău, administrator Agromec Trans Vidra Ilfov a ales hibridul Dalton, pe care l-a semănat la o adâncime de 3 cm, cu o distanţă între rândduri de 30 cm. Am optat pentru o densitate mai mare, de 50 b.g./mp, din cauza problemelor care erau cu seceta la momentul respectiv. A fost un pas bun, dar nu a fost o răsărire uniformă. Am administrat 200 kg/ha complex MAP şi Novatek, 125 kg/ha, odată cu semănatul. O problemă din nerăsărirea uniformă am rezolvat-o cu o doză mică de Caramba turbo pentru a încerca să stopăm plantele în vegetaţie şi pentru a le ţine în loc. Acum rădăcina este foarte bine dezvoltată, a spus Dan Jigău.

jigau-dan_b

Dan Jigău

Sorin Bădoi, administrator Euro Company Group Vedea, judeţul Giurgiu a preferat tehnologia Clearfield, folosind hibridul Pheonix CL. La semănat a administrat 200 kg/ha complex MAP. Adâncimea de semănat a fost de 2 cm, iar distanţa între rânduri de 30 cm. Densitatea de 50 b.g./mp a fost ridicată având în vedere caracteristicile hibridului de a ramifica foarte mult. Din punctul meu de vedere trebuia mai mult spaţiu plantelor cu posibilitate de ramificare. Vedem cu ce vom rămâne după iarnă. Deosebit în tehnologie este aplicarea unui îngrăşământ Bioactiv 1 kg/ha. Cu toate acestea, rădăcina este, din punctul meu de vedere, subdezvoltată în comparaţie cu masa vegetativă. Rădăcina este subţire, a explicat Mihaela Radu.

Preben Langhoff, administrator Agro Dania Albeşti, judeţul Constanţa cultivă, în ferma sa, 3.000 ha, iar din acest an a început să cultive şi hibrizii Rapool - Dalton şi Sherpa. În competiţie a mers pe Pheonix CL. A adminsitrat complex MAP în doză de 200 kg/ha, a semănat la 4 cm adâncime, şi 15 cm distanţă între rânduri, cu o densitate de 45 b.g./mp, respectând recomandările Rapool. La mijlocul perioadei a venit cu 25 kg substanţă activă de azot, pentru că câmpul era neuniform. Posibil că adâncimea la semănat a fost mare. Efectul s-a văzut imediat. Acum este aproape de perfect, coletul este foarte bine format, rădăcina este bine dezvoltată, partea vegetativă este suficient de bine dezvoltată. Dacă vremea este bună şi cresc temperaturile ar mai trebui aplicat ceva. Solul a fost bine prelucrat şi rădăcinile s-au dus în adâncime, a explicat Mihaela Radu.

mihaela-radu_b

Mihaela Radu arată experimentul lui Preben Langhoff

Antonio Galvao, adminstrator Nutre Group din Făcăieni, judeţul Ialomiţa a ales hibridul Pheonix CL. Odată cu semănatul a fost administrată o doză de 300 kg/ha de MAP pentru a aplica mai puţin azot până la intrarea în iarnă. Adâncimea de semănat a fost de 3 cm, iar distanţa între rânduri de 30 cm, rezultând o densitate de 45 b.g./mp. În funcţie de datele pe care le obţinem după ce facem analiza unui mp de frunză şi cântărirea lui pentru azot urmează să ne estimăm ce cantitate de azot să folosim în primăvară de timpuriu, a spus Gheorghe Ogrezeanu, reprezentant Nutre Group.

Cornel Anton, Gropeneanu Com Brăila, lucrează 4.600 ha în 3 locaţii: IMB, Lacul Sărat Brăila şi Ruşeţu Buzău, plus 800 ha în Republica Moldova. În ferma sa are 650 ha semănate cu rapiţă, din care 250 ha în sistem Clearfield. La Clearfield a avut anul trecut o producţie de 4.850 kg/ha, faţă de 4.300-4.500 kg/ha pentru rapiţa convenţională. Este unul dintre puţinii fermieri care irigă rapiţa pentru a asigura răsărirea. În competiţie a ales hibridul Pheonix CL pentru că este nou.

anton-cornel_b

Cornel Anton

Ca noutate, a administat 200 kg/ha de complex 15:15:15, „pentru că rapiţa este o consumatoare de potasiu”, spune fermierul. Semănatul a fost la 3 cm adâncime şi 30 cm distanţă între rânduri, pentru că a avut cea mai bună producţie la această distanţă. A ales o densitate de 45 b.g./mp. Dintre toate plantele analizate, cea a fermierului Cornel Anton a fost cea mai bine pregătită pentru intrarea în iarnă, specialiştii negăsind, momentan, nimic de reproşat.

CALITĂȚILE HIBRIZILOR!

Shrek este un hibrid nou cu care s-au obținut 5.900-6.200 kg/ha pe testări testări pe 30 mp.

Dalton este un hibrid de genetică nouă, rezistent la secetă, cu cel mai mare potențial de producție din portofoliul companiei.  

Pheonix CL are un potenţial foarte bun de producţie, dar are şi un minus, nu are rezistenţă la Phoma, ci doar o rezistenţă uşoară. Ceea ce înseamnă o atenţie sporită şi intervenţie în caz de Phoma, Sclerotinia, Botritis.

Vizualizat: 5102 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii