Asociațiile crescătorilor de animale ne întreabă când trebuie să depună documentația și de ce acte au nevoie pentru solicitarea la APIA a subvenției pe pășune.
Documentația pentru solicitarea subvenției pe pășune se depune o dată cu completarea cererii unice de plată. Legea 104 care aprobă Ordonanța subvențiilor a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 mai 2015, așadar este în vigoare. Potrivit legii, asociațiile au dreptul să solicite subvenția pe pășune în anumite condiții. Iată care sunt actele de care asociația are nevoie:
- un tabel centralizator cu acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație;
- datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul Național al Exploatațiilor;
- numărul de animale și suprafața care revine pe fiecare membru al asociației proporțional cu numărul de animale deținute și hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. (art.7 din Ordonanța 3/2015)
Asociațiile crescătorilor de animale vor găsi toate lămuririle și cum vom proceda pentru subvenția pe pășune și în invitația pe care le-o trimitem. Când reprezentanții asociației vin la APIA, noi verificăm digitizarea suprafețelor și corectăm suprapunerile, spune Liviu Zaharia, șeful APIA Botoșani.
Până la altitudinea de 1.800 m ia subvenția pentru pajiști și vânzătorul de fân
În cazul pajiștilor permanente, vă reamintim că au dreptul la plata pe suprafață și cei care cosesc și vând fânul, nu doar crescătorii de animale sau asociațiile crescătorilor de animale care pot asigura încărcătura de animale pe pajiște.
Condiția este să vină cu dovada, cu factura că au vândut fânul. Este o modificare pe Legea pajiștilor și nu pe partea de fonduri. Problema a fost pe Legea pajiștilor pentru că în Parlament s-a hotărât că utilizatorii de pajiști sunt doar deținătorii de animale. Dar, în anumite zone ale țării, în zona de nord-vest, de exemplu, sunt foarte mulți proprietari care cosesc fânul și îl comercializează. Cu asta se ocupă. Nu vrem să creăm artificial condiții ca acești proprietari să-și cumpere o capră ca să primească banii. Le dăm posibilitatea legală ca ei să fie beneficiari de subvenții. Ei desfășoară o activitate agricolă, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
În anii anteriori, subvențiile pe pajiști au ajuns și prin buzunarele celor care nu aveau legătură nici cu creșterea animalelor și nici cu cosirea fânului.
S-a introdus o limită de altitudine, 1.800 de metri, peste care se consideră că nu mai este eligibil cositul. Pentru că înainte puteai să cosești și pe pajiștea alpină. În cazul acesta, fermierul face dovada utilizării pajiștii doar cu încărcătură de animale, a adăugat secretarul de stat.