Daniel Constantin a inaugurat, vineri, 2 octombrie, la Panciu, în Vrancea, o unitate de combatere a grindinei. Investiția a durat 10 ani și a presupus cheltuieli de 1,3 milioane de euro. Are patru puncte de lansare și va proteja 50.000 de hectare de culturi de nenorocirile pe care le provoacă grindina.
Investițiile în sistemul antigrindină vor continua timp de 15 ani, până-n 2025. Noi am alocat chiar cât trebuia, poate chiar și mai mult în acești trei ani și jumătate. Lucrurile au evoluat și astăzi (2 octombrie n.r.) inaugurăm această unitate de la Vrancea, care are 4 puncte de tragere și care acoperă o suprafață de 50.000 ha, ajungând în momentul de față la 280.000 ha care sunt protejate. Strategia pe 15 ani vizează protecția pentru 2 milioane de hectare, spune ministrul agriculturii.
Până-n primăvara anului 2016 ar trebui să înceapă construcția încă a două unități de combatere a grindinei, la Târgu Mureș și Craiova. În această toamnă, încep investițiile în județul Timiș unde se află, poate, cea mai mare suprafață care trebuie protejate la nivel național, adaugă Daniel Constantin.
Unde se situează România în ce privește sistemul antigrindină prin comparație cu alte țări? Republica Moldova are sistem antigrindină de 50 de ani, prin care sunt protejate 1,5 milioane de hectare. Sisteme antigrindină există în Bulgaria, Federația Rusă, Grecia, Austria, Bosnia Herțegovina, Macedonia, Germania, Uzbekistan, Spania și Serbia.
Moldova 2 Vrancea este a doua unitate de ocmbatere a grindinei realizată în cadrul Centrului Zonal de Combatere Moldova și a treia unitate operațională din cadrul Sistemului Național Antigrindină, alături de unitățile din Prahova și Iași. În studiul de fezabilitate sunt prevăzute 11 puncte de lansare. Patru au fost inaugurate la Panciu, iar restul vor fi instalate în alte trei localități din Vrancea: Bolotești, Bizighești și Anghelești.