APIA NU MAI FACE UN PAS FĂRĂ FERMIERI. Problemele pe care agricultorii români le au cu depunerea cererii penru subvenții, orice alte dificultăți la obținerea subvențiilor vor fi rezolvate de un comitet din care fac parte și fermieri. Adrian Pintea, șeful Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură mai pregătește ceva care să-i scutească pe fermieri de situațiile aberante de care s-au lovit în campania agricolă 2015.
Prin Ordinul ministrului agriculturii a fost înființat un Comitet Consultativ APIA care-și va intra în rol. Regulamentul de funcționare îl va face APIA astfel încât vor fi reprezentate asociațiile reprezentative ale fermierilor, APIA și Ministerul Agriculturii. Vom sta la masă și vom discuta. Intenția domnului ministru și a noastră este ca, începînd cu 1 decembrie, să finalizăm toată legislația ce va urma pe 2017 ca să nu mai schimbăm regulile în timpul jocului, anunță Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Șeful APIA a adăugat că în 2015 a fost o întreagă tevatură cu schemele de plată, cu criteriile de eligibilitate impuse fermierilor, cu regulile care se schimbau des astfel încât ce era valabil azi, mâine nu mai era valabil. De la funcționarii APIA, funcționarii primăriilor și până la agricultorii care cereau subvenții, cu toții erau bulversați.
Când făceai o întâlnire cu secretarii de primărie, le spuneai ceva lunea și joia nu mai era valabil. Categoric că păreai tu tâmpit, cel care spuneai lucrul ăsta. De aceea vrem să fie o coerență și la 1 decembrie să știm exact ce o să ne aștepte începând cu 2016. Și pot să vă spun, în premieră, că se lucrează la un istoric al Agenției de Plăți pe ultimii trei ani, care va fi pus pe site-ul APIA, chiar vă invit să-l vedeți în momentul în care va fi dat publicității, să vedeți care au fost plusurile, cum s-a lucrat, de câte ori un funcționar a intervenit pe o cerere, care a fost încărcătura pe om. Este o chestiune foarte interesantă, atât în ceea ce privește evoluția plăților cât și evoluția schemelor de plată în 2014-2016, pe ultimii trei ani.
Adrian Pintea a fost avansat în structura centrală APIA din teritoriu și spune că știe de câte probleme se lovesc fermierii la completarea cererii unice de plată, cum bifele greșite i-au lăsat pe mulți agricultori fără banii din subvenții, etc. Odată cu funcționarea Comitetului Consultativ, multe dintre aceste probleme ar trebui să dispară.
Colegii din teritoriu stau de vorbă cu fiecare fermier. Unii au semnat și după ce au semnat, după 5-6 luni, vin și spun: stai un pic, domle, acolo puteam să fac așa. Nu spun că întotdeauna funcționarii APIA au dreptate. Categoric! Dar nici nu putem da întotdeauna fermierilor dreptate. Cine a stabilit atâtea scheme de plată? Într-adevăr, APIA gestionează pe 2015, începând cu noul exercițiu, 89 de scheme de plată. Cu ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pe zootehnie, toate schemele de plată. Este o muncă extraordinar de grea și a fost extrem de greu de implementat și în aplicație anul 2015 (Sistemul Integrat de Administrare și Control APIA n.r.). 2016 față de 2015 spun că s-a simplificat mult, declară Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).