Dezamăgire și disperare, sunt cele două cuvinte care guvernează la ora asta agricultura românească! Sunt destui fermieri români nemulțumiți care spun că au încasat doar o parte din subvenția pe suprafață. Am primit zilele trecute o parte din SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r). Nu am încasat niciun leu avans. Acum am luat primii bani din SAPS, spune cu amărăciune fermierul Ion Hiru, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Argeș.
Oricum și față de data exagerat de îndepărtată de 8 aprilie, care ni s-a promis toată iarna, iată că am ajuns în 8 mai și nu s-au achitat. Ca să nu mai vorbim despre subvențiile pentru animale. Probabil că vom ajunge și cu acelea la jumătatea lunii iunie, aproape de termenul limită, spune fermierul din Argeș.
Agricultorii par să nu mai aibă încredere în planurile pe care le face APIA pentru un calendar de plată a subvențiilor. Fermierii au așteptat prea mult acești bani și situația a devenit dureroasă. Mulți dintre ei au fost nevoiți să vândă din pământ sau să-și vândă la prețuri derizorii animalele pentru că nu mai aveau cu ce să le hrănească. Seceta cumplită de anul trecut a scumpit grozav furajele.
Prin amânarea subvențiilor s-a depășit limita bunului simț. Introducerea impozitelor și scăderea subvențiilor plus acea controversată lege a vânătorii, toate vin ca să ne descurajeze. Prețurile se duc în jos, mi s-a oferit pe lână un leu pe kilogram, pe pielicica de miel 2 lei. Față de acum 7 ani, 8 ani, 10 ani când era 20 de lei, acum a ajuns la 2 lei. Față de acum câțiva ani de zile când la lână era 3 lei, acum a ajuns la un leu. În aceste condiții, doar cei care nu știu să facă altceva mai pot să continue. Au crescut prețurile la furaje. Ca să nu mai vorbim despre muncitorii pe care-i găsim, numai noi știm cum. Ne-ar mai trebui la vară boala limbii albastre și cu asta ar fi oala plină, spune Ion Hiru.
Potrivit APIA, subvenția pe suprafață a fost plătită pentru 725.525 de fermieri, până la data de 28 aprilie 2016, iar suma totală transferată în conturile acestora este 337,3 milioane de euro.
De la această ultimă comunicare oficială, s-au produs schimbări la vârful APIA. Cu data de 3 mai 2016, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a numit un nou director general al Agenției de Plăți. Florin Marius Faur a fost detașat la APIA București de la APIA Timiș, pentru 6 luni, cu scopul de a accelera plata subvențiilor, folosindu-se de expertiza pe care o are în sistem și de cunoașterea tehnică a schemelor de plată. Noul șef APIA a declarat pentru Agroinfo că va face un calendar al plăților care va trebui respectat cu sfințenie.