Șeful APIA ne-a spus că în patru zile avem banii în cont! Deocamdată, nimic.Vrem să știm unde este adevăr și unde este minciună în tot ce spune Agenția de Plăți, acuză fermierul Tudor Mancă, din Brăila.
Pentru mulți dintre fermierii români, raportările Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) despre plata subvențiilor sunt niște cifre înșirate pe hârtie, care întârzie să se materializează și în conturile fermierilor. Situația fermierilor aflați în eșantioanele de control e și mai dramatică. Din 56.000 de fermieri români prinși în eșantioanele pentru 2015, miercuri, 18 mai 2016, abia au fost deblocați 1.700 de fermieri.
Sunt în curs de deblocare fermierii care au fost supuși controlului, cei care au fost în eșantioanele de control. La ora asta avem 100.000 de hectare pe care le autorizăm la plată, suprafață aferentă unui număr de 1.700 de fermieri, a declarat șeful APIA.
Tudor Mancă exploatează 500 ha în județul Brăila și este unul dintre fermierii aflați în eșantionul pentru control clasic, în teren. Agricultorul este supărat pentru că întârzie mult prea mult plata subvențiilor și propune să se facă o anchetă. Să fie dat în vileag tot ce se întâmplă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cine sunt vinovații, etc.
Fermierul Tudor Mancă
Nu am primit niciun ban subvenție pentru 2015. Am fost la controlul pe teren, controlul clasic și nu am primit niciun ban pentru 2015. Așa cum s-a făcut o anchetă detaliată în legătură cu dezinfectanții din spitale, cu Hexi Pharma, vrem o anchetă să se spună tot adevărul în legătură cu softul de la APIA. De aici ni se trage. Adică, crâmpeiele de adevăr și minciuna de la Daniel Constantin (fostul ministru al agriculturii n.r.) și toți cei care au fost acolo până la sfârșitul anului trecut și tot ce au făcut cei de acum. Arătăm adevărul să-l publicăm pentru că toți se bat cu pumnul în piept ce a făcut sau ce nu a făcut celălalt. Doi bicicliști dacă se lovesc în România fiecare spune: tu ești vinovat! Japonezii dacă se lovesc zic: eu sunt vinovat!
Potrivit șefului APIA, până la mijlocul acestei săptămâni, 770.000 de fermieri și-au primit subvenția pe suprafață, autorizată la plată de către APIA la data de 8 aprilie 2016. Dintre acești fermieri, 710.000 aveau, la mijlocul săptămânii, ordine de plată emise de contabilitatea APIA pentru înverzire sau greening, 59,12 euro/ha, plată care a fost autorizată din data de 12 mai 2016. 400.000 de fermieri așteaptă să primească în conturile bancare și plățile compensatori pe măsura 13 - zone defavorizate și zone care se confruntă cu constrângeri naturale, măsură delegată din PNDR 2014-2020 și gestionată de APIA.
Am procesat jumătate de milion de fermieri în 48 de ore, a încercat Florin Faur, șeful APIA, să-i impresioneze pe fermierii prezenți la Conferința Națională LAPAR din 18 mai 2016.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că fermierilor români li s-a plătit, până-n prezent, 1,123 de miliarde de euro.