Fermierii români au fost nevoiți să suporte cheltuielile din două campanii agricole din banii proprii. Șocul suferit de fermele din România le-a dus pe multe dintre ele la faliment. Cei care fac politica agricolă nu au venit cu subvențiile la timp, spune Călin Fărgaciu, Cooperativa Someș-Arieșul.
Faptul că nu au ajuns subvențiile la fermieri este un lucru care ne-a bulversat foarte tare. Am fost obligați să susținem două campanii agricole din banii proprii. Fermele din România nu sunt atât de capitalizate încât să-și permită șocuri de genul ăsta.
Pe lângă că am avut o secetă, lucrurile nu au fost aranjate în așa fel încât ajutoarele venite din partea statului român și tot ceea ce trebuia să fie ca aport a celor care fac politica agricolă în România să se răsfrângă asupra noastră. Am avut situații în care s-au închis ferme, sunt situații în care fermierii nu au reușit să-și mai plătească inputurile, a declarat Călin Fărgaciu, pentru Viața Satului, TVR 1.
În dezastrul provocat de întârzierea mult prea mare a subvențiilor, cooperativa a funcționat ca o umbrelă pentru agricultori. Călin Fărgaciu spune că au reușit să onoreze contractele pentru inputurile agricole.
Noi fiind o cooperativă consolidată am reușit să acoperim tot ceea ce însemna contractele pe care le-am avut cu furnizorii de inputuri urmând să ne rezolvăm problemele în cadrul cooperativei. Această umbrelă numită cooperativă îți poate asigura în momentele de șoc supraviețuirea. Statul să-și facă treaba lui, fermierul să-și facă treaba lui. Mereu dau exemplul soldatului american pentru care lucrează alți 8 oameni pentru ca el să-și facă treaba. Agricultura este un câmp de luptă. Capitalismul vine cu niște reguli. Dacă nu reușești să te încadrezi în acele reguli, dispari. E dureros, dar așa se va întâmpla.