Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FAMILIA DE FERMIERI MUSCĂ: CINE SE BATE LA BRUXELLES PENTRU FERMIERII ROMÂNI?!

Publicat: 06 octombrie 2019 - 13:57
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CU DEGETUL PE RANĂ! În spatele discuțiilor sterile, a adunărilor și meselor rotunde, unde sunt învârtite în gol aceleași vorbe, stă realitatea crudă, a fermierului român pe care nu se știe cine îl reprezintă la Bruxelles. Pentru că de aici sunt dictate plățile directe, investiția în sate. Pe scurt, Bruxelles-ul are sacul cu bani. Vorbele sunt multe, faptele lipsesc. Indiferent că este vorba de interesele fermierilor mari din România și cu atât mai mult când vorbim despre cei mici.

Familia de fermieri Dimitrie și Călin Muscă, din județul Arad, are o afacere agricolă integrată, Combinatul Agroindustrial Curtici, de la ferme de creștere a vacilor și porcilor până la procesare și lanț de magazine. De asemenea, exploatează una dintre cele mai mari suprafețe agricole, circa 8.000 ha.

Fermierul Dimitrie Muscă, director general al Combinatului Agroindustrial Curtici, și fiul acestuia, Călin Muscă, spun lucrurilor pe nume, oricât de dureros ar fi asta. Cum este văzut viitorul fermierului român dintr-o fermă, nu dintr-un cabinet de ministru și nici dintr-o sală a Parlamentului. Soarta fermierului român este lăsată în mâinile altora, mai puternici, iar lucrurile sunt aranjate în așa fel încât să vină mănușă intereselor celor puternici. Adică, fermierilor din vestul Europei, spun pe șleau cei doi fermieri români.

De ce se întâmplă așa la Bruxelles? Tocmai acum, într-un moment atât de sensibil, când sunt decise viitoarele plăți directe, ajutoarele pe care le va primi satul românesc, viitorul fermierului din România. Pentru că la Bruxelles, se pare, că nimeni nu se bate pentru fermierii noștri. Nimeni nu caută să găsească soluții ca fermierul mare  din România să fie mulțumit de deciziile Bruxelles-ului, iar fermierul mic, nu doar să supraviețuiască, să-și transforme ferma într-o mică afacere de familie care să-i asigure un trai mai bun.

Totul este un joc economic și aici, de fapt, ajungem la situația în care suntem puși în fața unui fapt împlinit. Mai avem vreo șansă să schimbăm niște lucruri în funcție de interesele economice, tot ale țărilor din Vest. Acum, sincer, hai să fim complet obiectivi și să vedem. Ce putere are Bucureștiul în momentul în care merge la Bruxelles față de Franța sau Germania?! Ei (cei din vestul Europei n.r.) își fac jocurile pentru necesarul lor și-n al doilea rând, noi niciodată nu am avut oameni care să se bată, a declarat Călin Muscă, duminică, la Viața satului, TVR1.

Situația este aceeași și când se iau decizii de combatere a pestei porcine africane, dezastrul care a pus la pământ fermele românești. Fermierul Călin Muscă susține că se ia în considerare doar realitatea din țările din vestul Europei și nicidecum cea din România.

Că vorbeam mai devreme despre pestă și despre legislația și condițiile de lucru în zona focarelor de pestă, noi am luat ad-litteram legislația europeană în domeniul pestei, care este gândită pentru situația lor (a celor din Vestul Europei n.r.) adică exploatații comerciale viabile și fără porc în curtea casei. Ei nu au așa ceva. Noi avem aceste gospodării ale populației care împânzesc toată suprafața României și care ne afectează într-un hal de nedescris. Aici vreau să fiu foarte clar. Eu am o problemă cu cei care au 30,40, 70, 100 de porci în curtea casei fără nicio normă de biosecuritate, fără fiscalizare, fără absolut nimic.

Niciodată nu am nicio problemă cu o persoană sau cu o casă din mediul rural, care are unul, doi, trei până-n 5 porci, pe care și-i duce în curte, îi crește și-i consumă. Dar să vină cineva să-mi spună că el crește 70 de porci ca să-i consume într-un an, mi se pare un pic aberant. Și atunci, aici am eu o problemă, pentru că aceștia care au partea această de producție în curtea casei mișcă, vehiculează foarte multe animale fără niciun control veterinar. Și aici este al doilea risc, al doilea vector (de răspândire a bolii n.r.) foarte mare din punctul meu de vedere. Este clar că poarta de intrare în România a PPA (virusul Pestei Porcine Africane n.r.) a fost mistrețul. Dar, odată intrată PPA în țară, răspândirea a fost generată de om, de aceste microferme, crescători de animale și comercianți de animale, care, repet, fără niciun control veterinar au luat animalele și le-au mișcat cum au vrut ei, a mai spus Călin Muscă.

Dacă ne uităm la proiecțiile pentru PAC-ul 2020-2027 este clar că interesul este ferma medie, ferma de subzistență, mică. Și aici, discutăm inclusiv de plafonare (plafonarea plăților directe pe fermă și beneficiar la suma de 100.000 de euro n.r.), propusă de țările din vest pentru că pe ei nu-i afectează. PAC 2014-2020 a fost croit mănușă pentru nevoile Franței, a adăugat Călin Muscă.

Dar să nu uităm un lucru, ferma de 300 de hectare în Franța este a titularului, a unui om, toată suprafața, pe când la mine, la Curtici, 5.000 de hectare de pământ se împart la peste 2.000 de oameni. Adică, iei de la mine și dai la alții?! Asta e piraterie, haiducie, a declarat și fermierul Dimitrie Muscă, pentru TVR1.

Deputatul PSD, Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, le-a răspuns celor doi fermieri, tată și fiu, din Arad, din studioul TVR 1. Din cele spuse de Stănescu, situația e chiar mai albastră la Bruxelles, România riscă să piardă, de fapt, niște bani prin plafonarea subvențiilor pentru fermele mari, iar fermierul mic să se aleagă tot cu praful de pe tobă, ca până acum din moment ce nimeni din România, ne referim la cei care pot să se implice și să decidă, nu va pune piciorul în prag.

Se crede că această plafonare este că se iau banii de la cei mari și se dau la cei mici. Să fie foarte clar: nu este acest lucru! Nu se întâmplă așa. Cei mici, din contră, s-ar putea să fie și ei afectați. Mai ales că plafonarea este un proces foarte complex. Trebuie să ai o contabilitate, ca să deduci salarii, ca să deduci... Deci, s-ar putea ca cei mici să fie afectați de acest lucru. Iar legat de banii care vor veni pe suprafață (subvenția APIA pe suprafață n.r.) sunt niște limite și la fermierii mici. Adică, nu se pot depăși maximum dublu de euro pe hectar. Banii putem să-i pierdem sau putem să-i mutăm pe Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.), pe investiții, dar vă dați seama că e diferență mare între anumite procente de mutare, a spus Stănescu.

Și, totuși, cine reprezintă interesele fermierului român la Bruxelles?!

 

Vizualizat: 2515 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

03 august 2020 - 20:26

DOCUMENT COMISIA EUROPEANĂ. Ungaria a notificat la Comisia Europeană și a obținut aprobare pentru o listă lungă de ajutoare pentru întreprinderi mici, mijlocii, mari, inclusiv exploatații agricole. Ajutorul acordat unei ferme din țara vecină este de maxim 100.000 de euro, confirmă un document al Comisiei Europene pus la dispoziția AGROINFO. În timp ce vecinii noștri au notificat la CE o serie de subvenții directe, România are o listă scurtă de ajutoare și sume mult mai mici decât Ungaria.

PÂNĂ ACUM, UN SINGUR TÂNĂR ROMÂN VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ ȘI SĂ DEVINĂ FERMIER!

PÂNĂ ACUM, UN SINGUR TÂNĂR ROMÂN VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ ȘI SĂ DEVINĂ FERMIER!

03 august 2020 - 10:21

BANI PENTRU TINERII FERMIERI! Bugetul pentru ajutorul acordat tinerilor fermieri români a fost împărțit în două, o premieră pentru submăsura 6.1 Sprijin instalare fermieri din PNDR 2020. Astfel, 23 de milioane de euro sunt disponibile pentru tinerii fermieri din România, iar 20 de milioane de euro pentru tinerii plecați la muncă în străinătate, dar care ar putea fi tentați de acest ajutor să se întoarcă în țară și să devină fermieri.

APIA ÎN CONTROL! VERIFICAREA CONDIȚIILOR ARTIFICIALE PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

APIA ÎN CONTROL! VERIFICAREA CONDIȚIILOR ARTIFICIALE PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

03 august 2020 - 07:17

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află, în această perioadă, în plin control al fermelor care au solicitat subvențiile agricole aferente acestui an. Atenție! APIA verifică dacă fermierii au creat condiții artificiale pentru a obține suma pe hectar cu care sunt subvenționați în fiecare an.

ACTE CARE AU TERMEN 1 SEPTEMBRIE 2020 PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

ACTE CARE AU TERMEN 1 SEPTEMBRIE 2020 PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

03 august 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul pe care trebuie să-l respecte fermierii care vor să beneficieze anul acesta de plata pe hectar, ajutor național tranzitoriu, pentru culturile de cânepă și in.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 7 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 7 AUGUST 2020!

02 august 2020 - 20:06

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a țării.Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17...28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, la scara întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 24...34°C, la nivelul întregului teritoriu.

MINISTRUL OROS, ȘEDINȚĂ FOTO ÎN GRAJDUL BRUNELOR!

MINISTRUL OROS, ȘEDINȚĂ FOTO ÎN GRAJDUL BRUNELOR!

02 august 2020 - 09:32

CU FURCA-N MÂNĂ. Îmbrăcat cu chimeșă, strânsă într-un chimir lat din piele, cu furca-n mână de parcă s-ar pregăti să dea de mâncare brunelor din grajd, așa a pozat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în vizita pe care a făcut-o în Maramureș la acest sfârșit de săptămână.

PROTEST! FERMIERII ROMÂNI VOR SĂ BLOCHEZE DRUMURILE!

PROTEST! FERMIERII ROMÂNI VOR SĂ BLOCHEZE DRUMURILE!

01 august 2020 - 15:13

IEȘIM ÎN STRADĂ! Agricultura României este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă. Agricultorii vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

DECIZIE GUVERN pentru AJUTOARELE DIN APICULTURĂ!

DECIZIE GUVERN pentru AJUTOARELE DIN APICULTURĂ!

01 august 2020 - 07:42

ADOPTATĂ DE GUVERN! Guvernul a adoptat în ședința de vineri, 31 iulie 2020, o hotărâre prin care modifică termenul de depunere a unor documente necesare apicultorilor pentru obținerea ajutoarelor derulate prin Programul Național Apicol 2020-2022.

CONTROL APIA PENTRU SUBVENȚII: OBLIGAȚIILE FERMIERILOR ȘI ALE APIA ÎN TIMPUL VERIFICĂRILOR!

CONTROL APIA PENTRU SUBVENȚII: OBLIGAȚIILE FERMIERILOR ȘI ALE APIA ÎN TIMPUL VERIFICĂRILOR!

31 iulie 2020 - 10:13

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit eșantionul de control pentru Campaniei 2020, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată. Eșantionul APIA include 56.493 fermieri. Care sunt obligațiile fermierilor pentru controlul APIA, dar și obligațiile angajaților APIA?

FERMIER ROMÂN: SUNT FORȚAT SĂ-MI MUT ANIMALELE DE PE O PĂȘUNE PE ALTA PÂNĂ O SĂ TREC GRANIȚA!

FERMIER ROMÂN: SUNT FORȚAT SĂ-MI MUT ANIMALELE DE PE O PĂȘUNE PE ALTA PÂNĂ O SĂ TREC GRANIȚA!

31 iulie 2020 - 08:01

VOCEA DISPERATĂ A CRESCĂTORULUI DE ANIMALE DIN ROMÂNIA. Crescătorul de animale Romi Mariș din județul Hunedoara ne-a scris că și-a mutat cele 80 de vaci pe care le are pe o pășune la 150 de kilometri de Orăștie unde are ferma, iar acum de câteva zile, a fost nevoit să le mute mai departe, pe o pășune din comuna Vața de Jos. Mai am puțin și trec granița în Ungaria, spune cu amărăciune crescătorul.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Președinte
|
10. 07, 2019. Monday 14:42
Fam. Muscă , să pună umărul (logistic și financiar) la susținerea problemelor din agricultura românească!!!Până acum au profitat de munca organizațiilor profesionale al cărei membru nu este ! Să faca Muscă deplasări la Bruxelles , cu argumente și materiale în acest sens și după să comenteze.
1.
Leca Vlad
|
10. 07, 2019. Monday 10:14
Plafonarea e o idee foarte buna! Noii boieri tin cu dintii de subventiile agricole sa nu piarda vreun leu, dar noua politica agricola va ajuta satul romanesc, se for mai micsora putin fermele mari de 5000-7000 hectare si asta e fosrte bine! Cu o ferma de 50-100h poti duce o viata buna si esti si competitiv pe piata. Si de ce la aceste consultari sunt adusi doar numai fermieri mari cei mici nu sunt reprezentati
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract a expus la Agromalim toată gama de tractoare McCormick, de la 35CP până la 310CP. Alături de acestea, au mai fost expuse maşini Krone pentru pregătirea şi condiţionarea furajelor vezi, brand pentru care Vest Tract este importator exclusiv în zona sa de activitate şi utilajele pentru pregătirea solului Maschio Gaspardo şi semănători Tume.
Interviu cu Sergiu Cristea, director vânzări Vest Tract.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii