Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FAMILIA DE FERMIERI MUSCĂ: CINE SE BATE LA BRUXELLES PENTRU FERMIERII ROMÂNI?!

Publicat: 06 octombrie 2019 - 13:57
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CU DEGETUL PE RANĂ! În spatele discuțiilor sterile, a adunărilor și meselor rotunde, unde sunt învârtite în gol aceleași vorbe, stă realitatea crudă, a fermierului român pe care nu se știe cine îl reprezintă la Bruxelles. Pentru că de aici sunt dictate plățile directe, investiția în sate. Pe scurt, Bruxelles-ul are sacul cu bani. Vorbele sunt multe, faptele lipsesc. Indiferent că este vorba de interesele fermierilor mari din România și cu atât mai mult când vorbim despre cei mici.

Familia de fermieri Dimitrie și Călin Muscă, din județul Arad, are o afacere agricolă integrată, Combinatul Agroindustrial Curtici, de la ferme de creștere a vacilor și porcilor până la procesare și lanț de magazine. De asemenea, exploatează una dintre cele mai mari suprafețe agricole, circa 8.000 ha.

Fermierul Dimitrie Muscă, director general al Combinatului Agroindustrial Curtici, și fiul acestuia, Călin Muscă, spun lucrurilor pe nume, oricât de dureros ar fi asta. Cum este văzut viitorul fermierului român dintr-o fermă, nu dintr-un cabinet de ministru și nici dintr-o sală a Parlamentului. Soarta fermierului român este lăsată în mâinile altora, mai puternici, iar lucrurile sunt aranjate în așa fel încât să vină mănușă intereselor celor puternici. Adică, fermierilor din vestul Europei, spun pe șleau cei doi fermieri români.

De ce se întâmplă așa la Bruxelles? Tocmai acum, într-un moment atât de sensibil, când sunt decise viitoarele plăți directe, ajutoarele pe care le va primi satul românesc, viitorul fermierului din România. Pentru că la Bruxelles, se pare, că nimeni nu se bate pentru fermierii noștri. Nimeni nu caută să găsească soluții ca fermierul mare  din România să fie mulțumit de deciziile Bruxelles-ului, iar fermierul mic, nu doar să supraviețuiască, să-și transforme ferma într-o mică afacere de familie care să-i asigure un trai mai bun.

Totul este un joc economic și aici, de fapt, ajungem la situația în care suntem puși în fața unui fapt împlinit. Mai avem vreo șansă să schimbăm niște lucruri în funcție de interesele economice, tot ale țărilor din Vest. Acum, sincer, hai să fim complet obiectivi și să vedem. Ce putere are Bucureștiul în momentul în care merge la Bruxelles față de Franța sau Germania?! Ei (cei din vestul Europei n.r.) își fac jocurile pentru necesarul lor și-n al doilea rând, noi niciodată nu am avut oameni care să se bată, a declarat Călin Muscă, duminică, la Viața satului, TVR1.

Situația este aceeași și când se iau decizii de combatere a pestei porcine africane, dezastrul care a pus la pământ fermele românești. Fermierul Călin Muscă susține că se ia în considerare doar realitatea din țările din vestul Europei și nicidecum cea din România.

Că vorbeam mai devreme despre pestă și despre legislația și condițiile de lucru în zona focarelor de pestă, noi am luat ad-litteram legislația europeană în domeniul pestei, care este gândită pentru situația lor (a celor din Vestul Europei n.r.) adică exploatații comerciale viabile și fără porc în curtea casei. Ei nu au așa ceva. Noi avem aceste gospodării ale populației care împânzesc toată suprafața României și care ne afectează într-un hal de nedescris. Aici vreau să fiu foarte clar. Eu am o problemă cu cei care au 30,40, 70, 100 de porci în curtea casei fără nicio normă de biosecuritate, fără fiscalizare, fără absolut nimic.

Niciodată nu am nicio problemă cu o persoană sau cu o casă din mediul rural, care are unul, doi, trei până-n 5 porci, pe care și-i duce în curte, îi crește și-i consumă. Dar să vină cineva să-mi spună că el crește 70 de porci ca să-i consume într-un an, mi se pare un pic aberant. Și atunci, aici am eu o problemă, pentru că aceștia care au partea această de producție în curtea casei mișcă, vehiculează foarte multe animale fără niciun control veterinar. Și aici este al doilea risc, al doilea vector (de răspândire a bolii n.r.) foarte mare din punctul meu de vedere. Este clar că poarta de intrare în România a PPA (virusul Pestei Porcine Africane n.r.) a fost mistrețul. Dar, odată intrată PPA în țară, răspândirea a fost generată de om, de aceste microferme, crescători de animale și comercianți de animale, care, repet, fără niciun control veterinar au luat animalele și le-au mișcat cum au vrut ei, a mai spus Călin Muscă.

Dacă ne uităm la proiecțiile pentru PAC-ul 2020-2027 este clar că interesul este ferma medie, ferma de subzistență, mică. Și aici, discutăm inclusiv de plafonare (plafonarea plăților directe pe fermă și beneficiar la suma de 100.000 de euro n.r.), propusă de țările din vest pentru că pe ei nu-i afectează. PAC 2014-2020 a fost croit mănușă pentru nevoile Franței, a adăugat Călin Muscă.

Dar să nu uităm un lucru, ferma de 300 de hectare în Franța este a titularului, a unui om, toată suprafața, pe când la mine, la Curtici, 5.000 de hectare de pământ se împart la peste 2.000 de oameni. Adică, iei de la mine și dai la alții?! Asta e piraterie, haiducie, a declarat și fermierul Dimitrie Muscă, pentru TVR1.

Deputatul PSD, Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, le-a răspuns celor doi fermieri, tată și fiu, din Arad, din studioul TVR 1. Din cele spuse de Stănescu, situația e chiar mai albastră la Bruxelles, România riscă să piardă, de fapt, niște bani prin plafonarea subvențiilor pentru fermele mari, iar fermierul mic să se aleagă tot cu praful de pe tobă, ca până acum din moment ce nimeni din România, ne referim la cei care pot să se implice și să decidă, nu va pune piciorul în prag.

Se crede că această plafonare este că se iau banii de la cei mari și se dau la cei mici. Să fie foarte clar: nu este acest lucru! Nu se întâmplă așa. Cei mici, din contră, s-ar putea să fie și ei afectați. Mai ales că plafonarea este un proces foarte complex. Trebuie să ai o contabilitate, ca să deduci salarii, ca să deduci... Deci, s-ar putea ca cei mici să fie afectați de acest lucru. Iar legat de banii care vor veni pe suprafață (subvenția APIA pe suprafață n.r.) sunt niște limite și la fermierii mici. Adică, nu se pot depăși maximum dublu de euro pe hectar. Banii putem să-i pierdem sau putem să-i mutăm pe Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.), pe investiții, dar vă dați seama că e diferență mare între anumite procente de mutare, a spus Stănescu.

Și, totuși, cine reprezintă interesele fermierului român la Bruxelles?!

 

Vizualizat: 2577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

23 noiembrie 2020 - 16:43

VIN BANII PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat acum, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, 23 noiembrie 2020, că a suplimentat banii pentru plățile fermierilor. Premierul a precizat că plățile pentru care a fost nevoie de bani în plus sunt ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură și despăgubirile pe hectar pentru pierderile cauzate de secetă.

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

23 noiembrie 2020 - 16:23

CĂPUȘELE, PERICULOASE PENTRU OM ȘI ANIMAL. Timp de doi ani de specialiștii parazitologi din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au efctuat un studiu pe mii de căpușe. Studiul a fost coordonat de prof.dr. Andrei Daniel Mihalca, prorector USAMV Cluj. Concluziile studiului au fost comunicate de USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

23 noiembrie 2020 - 08:48

VÂNZAREA PRODUSELOR DIN FERMELE ROMÂNEȘTI! Problema vânzării produselor românești din fermele din România, sprijinirea micilor fermieri să-și valorifice producția, ar urma să fie rezolvată printr-un program anunțat de ministrul agriculturii Adrian Oros. Sumele alocate pentru acest plan au fost anunțate de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European.

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

23 noiembrie 2020 - 07:36

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! În următorul exercițiu financiar, 2021-2027, sunt alocate 550 de milioane de euro care vor fi direcționate sub forma subvențiilor pentru fermele din agricultura ecologică. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Președinte
|
10. 07, 2019. Monday 14:42
Fam. Muscă , să pună umărul (logistic și financiar) la susținerea problemelor din agricultura românească!!!Până acum au profitat de munca organizațiilor profesionale al cărei membru nu este ! Să faca Muscă deplasări la Bruxelles , cu argumente și materiale în acest sens și după să comenteze.
1.
Leca Vlad
|
10. 07, 2019. Monday 10:14
Plafonarea e o idee foarte buna! Noii boieri tin cu dintii de subventiile agricole sa nu piarda vreun leu, dar noua politica agricola va ajuta satul romanesc, se for mai micsora putin fermele mari de 5000-7000 hectare si asta e fosrte bine! Cu o ferma de 50-100h poti duce o viata buna si esti si competitiv pe piata. Si de ce la aceste consultari sunt adusi doar numai fermieri mari cei mici nu sunt reprezentati
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

Ferma Agro Edma colaborează cu General Leasing din 2010. Primul tractor Massey Ferguson pe care l-au avut în fermă, model 8450, de 235 CP, a fost dat la buy-back la 19.000 de ore lucrate, fără nici o problemă majoră, ceea ce a fost un motiv suficient de bun ca să îşi înnoiască parcul de utilaje tot cu tractoare Massey Ferguson.

Din 2016, lucrează în fermă cu un tractor Massey Ferguson 7726 Dyna 6 Power Shift, de 255 CP, pe care îl folosesc pentru pregătit terenul cu combinatorul sau cu un disc uşor, pentru efectuarea tratamentelor şi fertilizat. În toamna lui 2019 au achiziţionat de la General Leasing un pachet de utilaje în valoare de peste 700.000 euro, ce include combina Ideal 9T, două discuri, o maşină de erbicidat şi o maşină de fertilizat, precum şi un tractor Massey Ferguson 8740 Dyna VT, de 400 CP, pentru lucrări grele, cu un disc de 7 m şi scarificator. Negociază deja să mai cumpere de la General Leasing încă un tractor Massey Ferguson de 220-250 CP.

„O caracteristică unică a tractoarelor Massey Ferguson este capacitatea de ridicare la capătul tiranţilor. În cazul seriei 8700, aceasta este de 12 tone, iar modelul 7726 poate ridica 10,5 tone”, spune Alexandru Antonesei.

Reporter: Violeta Mâț

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Poftiţi la poze

Poftiţi la poze
La un fotograf au venit mai mulţi chinezi pentru a se fotografia. Detalii