KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

FAMILIA DE FERMIERI MUSCĂ: CINE SE BATE LA BRUXELLES PENTRU FERMIERII ROMÂNI?!

Publicat: 06 octombrie 2019 - 13:57
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CU DEGETUL PE RANĂ! În spatele discuțiilor sterile, a adunărilor și meselor rotunde, unde sunt învârtite în gol aceleași vorbe, stă realitatea crudă, a fermierului român pe care nu se știe cine îl reprezintă la Bruxelles. Pentru că de aici sunt dictate plățile directe, investiția în sate. Pe scurt, Bruxelles-ul are sacul cu bani. Vorbele sunt multe, faptele lipsesc. Indiferent că este vorba de interesele fermierilor mari din România și cu atât mai mult când vorbim despre cei mici.

Familia de fermieri Dimitrie și Călin Muscă, din județul Arad, are o afacere agricolă integrată, Combinatul Agroindustrial Curtici, de la ferme de creștere a vacilor și porcilor până la procesare și lanț de magazine. De asemenea, exploatează una dintre cele mai mari suprafețe agricole, circa 8.000 ha.

Fermierul Dimitrie Muscă, director general al Combinatului Agroindustrial Curtici, și fiul acestuia, Călin Muscă, spun lucrurilor pe nume, oricât de dureros ar fi asta. Cum este văzut viitorul fermierului român dintr-o fermă, nu dintr-un cabinet de ministru și nici dintr-o sală a Parlamentului. Soarta fermierului român este lăsată în mâinile altora, mai puternici, iar lucrurile sunt aranjate în așa fel încât să vină mănușă intereselor celor puternici. Adică, fermierilor din vestul Europei, spun pe șleau cei doi fermieri români.

De ce se întâmplă așa la Bruxelles? Tocmai acum, într-un moment atât de sensibil, când sunt decise viitoarele plăți directe, ajutoarele pe care le va primi satul românesc, viitorul fermierului din România. Pentru că la Bruxelles, se pare, că nimeni nu se bate pentru fermierii noștri. Nimeni nu caută să găsească soluții ca fermierul mare  din România să fie mulțumit de deciziile Bruxelles-ului, iar fermierul mic, nu doar să supraviețuiască, să-și transforme ferma într-o mică afacere de familie care să-i asigure un trai mai bun.

Totul este un joc economic și aici, de fapt, ajungem la situația în care suntem puși în fața unui fapt împlinit. Mai avem vreo șansă să schimbăm niște lucruri în funcție de interesele economice, tot ale țărilor din Vest. Acum, sincer, hai să fim complet obiectivi și să vedem. Ce putere are Bucureștiul în momentul în care merge la Bruxelles față de Franța sau Germania?! Ei (cei din vestul Europei n.r.) își fac jocurile pentru necesarul lor și-n al doilea rând, noi niciodată nu am avut oameni care să se bată, a declarat Călin Muscă, duminică, la Viața satului, TVR1.

Situația este aceeași și când se iau decizii de combatere a pestei porcine africane, dezastrul care a pus la pământ fermele românești. Fermierul Călin Muscă susține că se ia în considerare doar realitatea din țările din vestul Europei și nicidecum cea din România.

Că vorbeam mai devreme despre pestă și despre legislația și condițiile de lucru în zona focarelor de pestă, noi am luat ad-litteram legislația europeană în domeniul pestei, care este gândită pentru situația lor (a celor din Vestul Europei n.r.) adică exploatații comerciale viabile și fără porc în curtea casei. Ei nu au așa ceva. Noi avem aceste gospodării ale populației care împânzesc toată suprafața României și care ne afectează într-un hal de nedescris. Aici vreau să fiu foarte clar. Eu am o problemă cu cei care au 30,40, 70, 100 de porci în curtea casei fără nicio normă de biosecuritate, fără fiscalizare, fără absolut nimic.

Niciodată nu am nicio problemă cu o persoană sau cu o casă din mediul rural, care are unul, doi, trei până-n 5 porci, pe care și-i duce în curte, îi crește și-i consumă. Dar să vină cineva să-mi spună că el crește 70 de porci ca să-i consume într-un an, mi se pare un pic aberant. Și atunci, aici am eu o problemă, pentru că aceștia care au partea această de producție în curtea casei mișcă, vehiculează foarte multe animale fără niciun control veterinar. Și aici este al doilea risc, al doilea vector (de răspândire a bolii n.r.) foarte mare din punctul meu de vedere. Este clar că poarta de intrare în România a PPA (virusul Pestei Porcine Africane n.r.) a fost mistrețul. Dar, odată intrată PPA în țară, răspândirea a fost generată de om, de aceste microferme, crescători de animale și comercianți de animale, care, repet, fără niciun control veterinar au luat animalele și le-au mișcat cum au vrut ei, a mai spus Călin Muscă.

Dacă ne uităm la proiecțiile pentru PAC-ul 2020-2027 este clar că interesul este ferma medie, ferma de subzistență, mică. Și aici, discutăm inclusiv de plafonare (plafonarea plăților directe pe fermă și beneficiar la suma de 100.000 de euro n.r.), propusă de țările din vest pentru că pe ei nu-i afectează. PAC 2014-2020 a fost croit mănușă pentru nevoile Franței, a adăugat Călin Muscă.

Dar să nu uităm un lucru, ferma de 300 de hectare în Franța este a titularului, a unui om, toată suprafața, pe când la mine, la Curtici, 5.000 de hectare de pământ se împart la peste 2.000 de oameni. Adică, iei de la mine și dai la alții?! Asta e piraterie, haiducie, a declarat și fermierul Dimitrie Muscă, pentru TVR1.

Deputatul PSD, Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, le-a răspuns celor doi fermieri, tată și fiu, din Arad, din studioul TVR 1. Din cele spuse de Stănescu, situația e chiar mai albastră la Bruxelles, România riscă să piardă, de fapt, niște bani prin plafonarea subvențiilor pentru fermele mari, iar fermierul mic să se aleagă tot cu praful de pe tobă, ca până acum din moment ce nimeni din România, ne referim la cei care pot să se implice și să decidă, nu va pune piciorul în prag.

Se crede că această plafonare este că se iau banii de la cei mari și se dau la cei mici. Să fie foarte clar: nu este acest lucru! Nu se întâmplă așa. Cei mici, din contră, s-ar putea să fie și ei afectați. Mai ales că plafonarea este un proces foarte complex. Trebuie să ai o contabilitate, ca să deduci salarii, ca să deduci... Deci, s-ar putea ca cei mici să fie afectați de acest lucru. Iar legat de banii care vor veni pe suprafață (subvenția APIA pe suprafață n.r.) sunt niște limite și la fermierii mici. Adică, nu se pot depăși maximum dublu de euro pe hectar. Banii putem să-i pierdem sau putem să-i mutăm pe Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.), pe investiții, dar vă dați seama că e diferență mare între anumite procente de mutare, a spus Stănescu.

Și, totuși, cine reprezintă interesele fermierului român la Bruxelles?!

 

Vizualizat: 2730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români amenință cu proteste pe termen nelimitat!

Fermierii români amenință cu proteste pe termen nelimitat!

29 iulie 2021 - 17:01

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită Guvernului măsuri urgente de ajutor pentru fermierii mici și medii, în caz contrar va organiza proteste pe termen nelimitat, amenință USTR, într-un comunicat transmis astăzi către Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Președinte
|
10. 07, 2019. Monday 14:42
Fam. Muscă , să pună umărul (logistic și financiar) la susținerea problemelor din agricultura românească!!!Până acum au profitat de munca organizațiilor profesionale al cărei membru nu este ! Să faca Muscă deplasări la Bruxelles , cu argumente și materiale în acest sens și după să comenteze.
1.
Leca Vlad
|
10. 07, 2019. Monday 10:14
Plafonarea e o idee foarte buna! Noii boieri tin cu dintii de subventiile agricole sa nu piarda vreun leu, dar noua politica agricola va ajuta satul romanesc, se for mai micsora putin fermele mari de 5000-7000 hectare si asta e fosrte bine! Cu o ferma de 50-100h poti duce o viata buna si esti si competitiv pe piata. Si de ce la aceste consultari sunt adusi doar numai fermieri mari cei mici nu sunt reprezentati
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii