Adama
Vinasa Rompak

EXPLOZIV: ȘEFUL APIA și-ar fi depus DEMISIA!

Publicat: 02 iunie 2016 - 12:34
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CUTREMUR la CONDUCEREA APIA. Surpriză de proporții la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Pe surse ne-a parvenit informația că unul dintre directorii generali APIA, tocmai cel care semnează deciziile pentru plata subvențiilor către fermieri, și-ar fi depus demisia. De joi, 2 iunie 2016, directorul general ar părăsi conducerea APIA!

Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți, și-ar fi depus demisia în urmă cu o lună! Este unul dintre profesioniștii APIA, bun cunoscător al regulamentelor europene, dar acuzat mereu de liderii Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) că ar fi vinovat pentru amânarea plății subvențiilor și pentru că s-ar fi opus, de fiecare dată, voinței fermierilor la negocierile de la Ministerul Agriculturii pentru criteriile de obținere a subvențiilor agricole.

Concret, directorul general ar fi fost cel care a insistat pentru identificarea fără echivoc a parcelelor agricole și pentru alte criterii impuse de Comisia Europeană, dar care au dat bătăi de cap fermierilor în campania 2015. Daniel Ciobanu, vicepreședintele LAPAR, i-a cerut și public ministrului agriculturii, Achim Irimescu, demisia directorului general. Cererea a fost făcută la Conferința Națională LAPAR, la care erau prezenți peste 600 de fermieri din  toată țara.

Nicolae Horumbă ar mai fi rămas în conducerea APIA, după depunerea demisiei, doar la insistențele directorului general Florin Faur. Un amănunt extrem de important pentru plățile directe ale fermierilor: Nicolae Horumbă ar fi singurul ordonator de credite, directorul general adjunct ar fi singurul care ar semna deciziile de plată.

Recent, s-ar mai fi întâmplat ceva care ar fi dat peste cap munca celor de la APIA. Prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată pentru campania 2016 până la data de 10 iunie 2016 s-ar fi făcut după o decizie luată de Ministerul Agriculturii în înțelegere cu fermierii. Conducerea APIA centrală nu ar fi fost consultată, ar fi fost pusă în fața faptului împlinit.

Nici măcar directorul general Florin Faur nu ar fi știut nimic. În secunda în care a aflat, ar fi organizat rapid o videconferință cu Centrele județene ca să știe șefii APIA din țară cum să procedeze cu fermierii care îngroșau cozile ca să-și ceară subvențiile pentru 2016.

Nicolae Horumbă i-ar fi spus șefului APIA, Florin Faur, și ministrului agriculturii că nu mai poate să accepte să fie considerat vinovatul de serviciu, susțin sursele noastre din conducerea Ministerului Agriculturii. Atât șeful APIA, cât și ministrul agriculturii s-ar fi opus acestei plecări de la conducerea APIA. Nicolae Horumbă ar vrea să se întoarcă la APIA Teleorman de unde a și fost avansat la București.

Directorul general adjunct Nicolae Horumbă răspunde, în acest moment, de tot angrenajul care înseamnă plata subvențiilor către fermierii români. Concret, în subordinea sa sunt Direcția IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control), Direcția Ordonanțare Plăți IACS, Direcția Control Teren, Direcția IT și Serviciul Eșantionare. Înainte de sărbătorile pascale, într-o conferință de presă, directorul general adjunct le-a răspuns fermierilor care-l tot arată cu degetul.

Eu lucrez în APIA din 2006, am parcurs toată scara ierarhică până la nivelul ăsta și am făcut-o fără nici un fel de sprijin politic din partea cuiva. Nu este o laudă, este un adevăr. În ceea ce privește referirea pe care am tot văzut-o plimbată prin presă cum că ar fi o legătură între mine și domnul Liviu Dragnea (președintele PSD, n.r.), o să vă spun foarte clar: nici măcar nu ne-am întâlnit vreodată. Nu ne cunoaștem și nu ne-am întâlnit niciodată. În ceea ce privește solicitarea demisiei, sunt numit prin ordin de ministrul agriculturii. Mandatul este la dispoziția dânsului încă din prima zi. Dacă dânsul, peste o oră, peste o zi sa peste o lună, decide că nu mai corespunde cerințelor, mă eliberează din funcție, a spus Nicolae Horumbă.

Nicolae Horumbă ar urma să fie înlocuit de Sergiu Jităreanu, fostul directr APIA Iași, proaspăt avansat la București tot în funcția de director general adjunct. Postul pe care ar fi fost avansat acesta, ar fi, de fapt, ocupat de Constantin Bârcă, eliberat din funcție după plecarea ministrului agriculturii Daniel Constantin. După eliberarea sa din funcție, acesta ar fi contestat decizia în instanță și ar fi câștigat, așa că ar urma să-și reia postul.

 Agroinfo a încercat să-l contacteze telefonic pe directorul general adjunct Nicolae Horumbă, dar acesta nu răspunde.  Se pare că azi, joi, 2 iunie 2016 ar decide dacă se întoarce sau nu la Teleorman.

Vizualizat: 15577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Soenescu Marian
|
06. 05, 2016. Sunday 11:48

Cine sunteti Ionica, Gica, Maria "la patrat", Costel si Costache? Daca sunteti "fermieri" cunoasteti cat de cat ceva prevederi Regulamentare privind Pilonul I ? Mita electorala de a da subventiile de la buget in avans va face sa nu va intereseze nimic, decat mana intinsa pentru a primi dreptul vostru legal, la termenele folosite la manipulare de catre dragii vostri deputati, senatori, etc. De ce nu va certati primarii pentru ca nu au adaptat planurile cadasrale cu APIA, cu o investitie mica, aproximativ 5000 euro ? Ati auzit de capitalizarea fermei, de reluarea ciclului de productie din rezultatele precedente? Sau varu Baciu "laparistul" va asmute sa poata pune mana pe tot MADR-ul si institutiile APIA si AFIR, nu se multumeste doar cu ministru. Atentie!!!

2.
imbrisca alexandru iosif
|
06. 02, 2016. Thursday 20:26

sal vreau sa antreb cand se da banii la suventie pentru bovine

1.
Nicu Alifantis
|
06. 02, 2016. Thursday 18:35

Domnilor , marti 07/06 o avea promisa , il jupuiau de viu . Pai faceti fratilor odata cadastrarea aia si abia dupa aceea sa-mi cereti mie ca fermier "fara echivoc" . Eu lucrez un teren si fac dovada ca il lucrez . De cate ori am avut control , am iesit perfect . Eu trebuie sa iau subventie pe cat si exact ce lucrez nu pe "echivocul" lui Horumba . Sa faca odata cadastrarea pentru ca si mie imi convine .

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii