Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXPLOZIV: ȘEFUL APIA și-ar fi depus DEMISIA!

Publicat: 02 iunie 2016 - 12:34
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CUTREMUR la CONDUCEREA APIA. Surpriză de proporții la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Pe surse ne-a parvenit informația că unul dintre directorii generali APIA, tocmai cel care semnează deciziile pentru plata subvențiilor către fermieri, și-ar fi depus demisia. De joi, 2 iunie 2016, directorul general ar părăsi conducerea APIA!

Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți, și-ar fi depus demisia în urmă cu o lună! Este unul dintre profesioniștii APIA, bun cunoscător al regulamentelor europene, dar acuzat mereu de liderii Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) că ar fi vinovat pentru amânarea plății subvențiilor și pentru că s-ar fi opus, de fiecare dată, voinței fermierilor la negocierile de la Ministerul Agriculturii pentru criteriile de obținere a subvențiilor agricole.

Concret, directorul general ar fi fost cel care a insistat pentru identificarea fără echivoc a parcelelor agricole și pentru alte criterii impuse de Comisia Europeană, dar care au dat bătăi de cap fermierilor în campania 2015. Daniel Ciobanu, vicepreședintele LAPAR, i-a cerut și public ministrului agriculturii, Achim Irimescu, demisia directorului general. Cererea a fost făcută la Conferința Națională LAPAR, la care erau prezenți peste 600 de fermieri din  toată țara.

Nicolae Horumbă ar mai fi rămas în conducerea APIA, după depunerea demisiei, doar la insistențele directorului general Florin Faur. Un amănunt extrem de important pentru plățile directe ale fermierilor: Nicolae Horumbă ar fi singurul ordonator de credite, directorul general adjunct ar fi singurul care ar semna deciziile de plată.

Recent, s-ar mai fi întâmplat ceva care ar fi dat peste cap munca celor de la APIA. Prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată pentru campania 2016 până la data de 10 iunie 2016 s-ar fi făcut după o decizie luată de Ministerul Agriculturii în înțelegere cu fermierii. Conducerea APIA centrală nu ar fi fost consultată, ar fi fost pusă în fața faptului împlinit.

Nici măcar directorul general Florin Faur nu ar fi știut nimic. În secunda în care a aflat, ar fi organizat rapid o videconferință cu Centrele județene ca să știe șefii APIA din țară cum să procedeze cu fermierii care îngroșau cozile ca să-și ceară subvențiile pentru 2016.

Nicolae Horumbă i-ar fi spus șefului APIA, Florin Faur, și ministrului agriculturii că nu mai poate să accepte să fie considerat vinovatul de serviciu, susțin sursele noastre din conducerea Ministerului Agriculturii. Atât șeful APIA, cât și ministrul agriculturii s-ar fi opus acestei plecări de la conducerea APIA. Nicolae Horumbă ar vrea să se întoarcă la APIA Teleorman de unde a și fost avansat la București.

Directorul general adjunct Nicolae Horumbă răspunde, în acest moment, de tot angrenajul care înseamnă plata subvențiilor către fermierii români. Concret, în subordinea sa sunt Direcția IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control), Direcția Ordonanțare Plăți IACS, Direcția Control Teren, Direcția IT și Serviciul Eșantionare. Înainte de sărbătorile pascale, într-o conferință de presă, directorul general adjunct le-a răspuns fermierilor care-l tot arată cu degetul.

Eu lucrez în APIA din 2006, am parcurs toată scara ierarhică până la nivelul ăsta și am făcut-o fără nici un fel de sprijin politic din partea cuiva. Nu este o laudă, este un adevăr. În ceea ce privește referirea pe care am tot văzut-o plimbată prin presă cum că ar fi o legătură între mine și domnul Liviu Dragnea (președintele PSD, n.r.), o să vă spun foarte clar: nici măcar nu ne-am întâlnit vreodată. Nu ne cunoaștem și nu ne-am întâlnit niciodată. În ceea ce privește solicitarea demisiei, sunt numit prin ordin de ministrul agriculturii. Mandatul este la dispoziția dânsului încă din prima zi. Dacă dânsul, peste o oră, peste o zi sa peste o lună, decide că nu mai corespunde cerințelor, mă eliberează din funcție, a spus Nicolae Horumbă.

Nicolae Horumbă ar urma să fie înlocuit de Sergiu Jităreanu, fostul directr APIA Iași, proaspăt avansat la București tot în funcția de director general adjunct. Postul pe care ar fi fost avansat acesta, ar fi, de fapt, ocupat de Constantin Bârcă, eliberat din funcție după plecarea ministrului agriculturii Daniel Constantin. După eliberarea sa din funcție, acesta ar fi contestat decizia în instanță și ar fi câștigat, așa că ar urma să-și reia postul.

 Agroinfo a încercat să-l contacteze telefonic pe directorul general adjunct Nicolae Horumbă, dar acesta nu răspunde.  Se pare că azi, joi, 2 iunie 2016 ar decide dacă se întoarce sau nu la Teleorman.

Vizualizat: 14588 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

06 iulie 2020 - 09:52

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt regulile pe care sunt obligați fermierii să le respecte în acest an pentru a încasa subvențiile agricole solicitate în Campania 2020.

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

06 iulie 2020 - 09:25

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează care sunt eșantioanele de control în teren, stabilite până la această dată, în cadrul Campaniei 2020 pentru plata subvențiilor agricole cuvenite fermierilor români pentru acest an.

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

06 iulie 2020 - 09:03

CONTROL APIA PE TEREN! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început de la 1 iulie 2020 eșantionarea fermierilor pentru efectuarea controlului la fața locului. AGROINFO vă spune ce verificări face APIA pentru fiecare schemă de plată în parte. Informațiile ne-au fost furnizate de către APIA.

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

06 iulie 2020 - 08:39

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt termenele stabilite pentru plata subvențiilor APIA în luna iulie 2020.

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

04 iulie 2020 - 14:47

DE CE NU ARE ÎNCREDERE FERMIERUL ROMÂN ÎN ASOCIERE? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a identificat patru cauze ale neîncrederii fermierilor români în asociere. Printre acestea se află și unii dintre liderii fermierilor care și-au folosit poziția doar pentru propriile interese sau pentru cele ale unui grup restrâns de fermieri. Șeful MADR a adăugat că trebuie muncit la înlăturarea acestor cauze, pentru că asocierea este singura șansă a fermierilor mici din România.

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

04 iulie 2020 - 13:14

NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

04 iulie 2020 - 12:16

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în acest moment, sunt elaborate acte pentru scheme de sprijin acordate fermierilor și crescătorilor de animale. Ajutorul de criză va fi achitat către fermieri și crescători până la sfârșitul lunii octombrie 2020, a anunțat șeful de la Agricultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Soenescu Marian
|
06. 05, 2016. Sunday 11:48

Cine sunteti Ionica, Gica, Maria "la patrat", Costel si Costache? Daca sunteti "fermieri" cunoasteti cat de cat ceva prevederi Regulamentare privind Pilonul I ? Mita electorala de a da subventiile de la buget in avans va face sa nu va intereseze nimic, decat mana intinsa pentru a primi dreptul vostru legal, la termenele folosite la manipulare de catre dragii vostri deputati, senatori, etc. De ce nu va certati primarii pentru ca nu au adaptat planurile cadasrale cu APIA, cu o investitie mica, aproximativ 5000 euro ? Ati auzit de capitalizarea fermei, de reluarea ciclului de productie din rezultatele precedente? Sau varu Baciu "laparistul" va asmute sa poata pune mana pe tot MADR-ul si institutiile APIA si AFIR, nu se multumeste doar cu ministru. Atentie!!!

2.
imbrisca alexandru iosif
|
06. 02, 2016. Thursday 20:26

sal vreau sa antreb cand se da banii la suventie pentru bovine

1.
Nicu Alifantis
|
06. 02, 2016. Thursday 18:35

Domnilor , marti 07/06 o avea promisa , il jupuiau de viu . Pai faceti fratilor odata cadastrarea aia si abia dupa aceea sa-mi cereti mie ca fermier "fara echivoc" . Eu lucrez un teren si fac dovada ca il lucrez . De cate ori am avut control , am iesit perfect . Eu trebuie sa iau subventie pe cat si exact ce lucrez nu pe "echivocul" lui Horumba . Sa faca odata cadastrarea pentru ca si mie imi convine .

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Sfatul medicului

Sfatul medicului
Dacă vă e frică să nu vă îngrăşaţi... Detalii