Când va funcționa modulul de la APIA o să se vadă câte erori sunt! Câți fermieri români nu vor mai avea aceeași suprafață declarată?! Toți acești fermieri au încasat avansul pe suprafață și subvenția la motorină. Toți vor fi buni de plată! 2016 va fi un an dezastruos! Care este pericolul care-i paște pe fermierii români dacă au greșit la APIA virgula dintre parcelele agricole?
Exploatez 600 ha în județul Botoșani și în 2014 am căzut la teledetecție. A reieșit că am probleme cu 2,49 ha, că e o supradeclarare. Am retras suprafața de la plată fără să știu că o să pierd o parte din subvenția la motorină și, mai grav că o să rămân fără 180.000 de lei! Ce s-a întâmplat? Când am depus cererea pentru subvenția la motorină, s-au luat datele din IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control).
Am cerut banii pe motorină pentru suprafața existentă în IACS, cu culturile respective. Sunt două servicii distincte la APIA. Cei cu IACS sunt un compartiment și cei care se ocupă de ajutorul de stat la motorină sunt un alt compartiment. Când am retras 2,49 ha de la plata subvenției pe suprafață, adică în toamnă când s-au finalizat controalele, deja încasasem banii pe motorină pe primele trimestre din 2014.
Am fost notificat de APIA în martie 2015 să returnez 650 de lei din subvenția încasată pe motorină pentru anul 2014 . Am înapoiat banii a doua zi. Degeaba! Când a trebuit să încasez despăgubirile pe secetă mi s-a spus că figurez cu debite la APIA. Cei cu debite nu încasează niciun ajutor de stat! E vorba de o sumă mare: 180.000 de lei!
În situația fermierului Neculai Dulceanu ar putea ajunge, după procesarea cererilor de plată, mulți dintre fermierii români. Pericolul este ca fermierii să dea banii înapoi. Și nu doar atât! Dacă se vor acorda ajutoare de stat pentru diferite pagube, ei riscă să fie tăiați de pe listă.
Va fi jale anul ăsta! La stilul în care s-a făcut digitizarea parcelelor, cu identificarea fără echivoc, cu toleranța de 0,75 m, sunt o grămadă de ferme la care nu le mai iese aceeași suprafață. Când va funcționa modulul de la APIA o să se vadă câte erori vor fi! Câți fermieri nu vor mai avea aceeași suprafață?! Toți acești fermieri au încasat banii la motorină și avansul pe suprafață. 2016 va fi un an dezastruos!
Sunt 37 de fermieri români care au dat înapoi o parte din banii încasați pe motorină. Ce e mai grav este că au fost săriți de la plata despăgubirilor pe secetă. Sumele sunt fabuloase: 180.000 de lei, 400.000 de lei!
Am cerut o audiență la ministrul agriculturii Achim Irimescu. Nu ne-a primit pentru că avea agenda încărcată. În schimb, am discutat cu secretarul de stat Daniel Botănoiu. Dânsul i-a promis domnului Laurențiu Baciu, președintele nostru de la LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România n.r.) că Ministerul Agriculturii ne va da banii pentru secetă. Din ce o să le dați banii? Din ce sursă? L-a întrebat domnul Baciu pe domnul Botănoiu. Din fondul din care Ministerul Agriculturii plătește procesele pe care le pierde.
Ioan Merca, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), este mult prea ocupat, se pare, ca să ne răspundă la telefon. Dealtfel, în ultimul timp, șeful APIA a evitat și evenimentele din agricultură. A preferat să-și trimită subalternii. Suntem deschiși pentru a publica o poziție fermă din partea APIA București.