Adama
Agreena
AGRICOVER

EXPLOZIV! Declarația NECENZURATĂ a ministrului AGRICULTURII despre ce se întâmplă cu PLATA SUBVENȚIILOR!

Publicat: 25 iulie 2016 - 10:06
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MARCA AGROINFO. Așa cum v-am obișnuit, AGROINFO inserează integral declarațiile făcute de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, fără să le cenzureze, fără să intervină ochiul critic al jurnalistului. De data aceasta, ministrul Irimescu vă dezvăluie, fără fereală, ce se întâmplă cu plata subvențiilor pe 2015. Personajele care pun piedică banilor și cum a frânat plata fostul șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Citiți că merită!

ÎMI VENEA SĂ O ARUNC PE GEAM!

Prin natura mea sunt un om corect și cinstit, nu-mi place să mint și prefer să spun adevărul, să fiu criticat pentru adevăr decât să fiu criticat că am mințit. Și vă spun în câteva cuvinte. Sigur s-au făcut greșeli, s-a semnat cu SIVECO în 30 iulie (anul trecut, 2015 n.r.) contractul. Deci, ei aveau nevoie măcar de un an de zile să aplice noua Politică Agricolă Comună. Să nu uităm niciodată că la nivel de Uniune Europeană, am fost luni la Consiliul de miniștri de la Bruxelles, din 28 de state membre, 27 inclusiv România, au întârzieri la plăți datorită faptului că e o nouă politică agricolă comună care a introdus multe aspecte complexe. Din cauza aceasta, sigur că și pregătirea plăților și plata efectivă durează mult mai mult. Nu doar în România. E adevărat că odată tot modulul celebru realizat, nu mai sunt probleme. Pe 2016 sper că nu vor mai fi probleme.

Dar pe 2015 am pornit cu o mare întârziere. Pentru că sistemul este interactiv, ca să înțelegeți. Deci, APIA dă datele, SIVECO le prelucrează și face modulul care reușește după aceea să ducă ordinele de plată și plata către dumneavoastră. Deci, cei doi lucrează împreună. Și când i-am întrebat, când puteți începe plățile? Pe 27 aprilie. Și eu am spus: exclus așa ceva! Haideți să găsim soluții. Și mai este o bombă mare. Este vorba despre ce? Curtea de Conturi care, din păcate, aici, în opinia mea, a făcut o mare greșeală, a zis: SIVECO să raporteze în 6 săptămâni, un evaluator extern, ce o să facă la fiecare modul, la fiecare linie de contract, la fiecare schemă. Avem 89 de scheme față de 21 de scheme câte existau în 2014 ca să aveți idee, de 4 ori mai multă muncă.

Ce trebuie să facă? Vă imaginați că SIVECO, în detaliu explică, de 6 săptămâni, ce va face. Pe fiecare contract în parte, 89 de scheme, 89 de contracte. Și în momentul în care a finalizat cele 6 săptămâni, un evaluator extern spune: da, prețul este corect pe ce ai stabilit tu aici și atunci se încheie contractul. Ca să câștigăm 3 săptămâni și să zicem 8 aprilie, cum am anunțat și ne-am ținut de cuvânt, zic: nu știți cum este prețul pe ora de IT, de programare soft? Ba da. Atunci faceți un precontract, îl semnați cu noi și în continuare vă raportați și vine un evaluator extern și confirmă suma ulterior. Așa am făcut.

Nu a durat multe zile și vine o doamnă în control financiar preventiv, pentru că așa sunt funcționarii noștri, sunt cu frâna trasă la maxim, și zice: domnule Irimescu, puteți să mă dați și afară, eu nu sunt de acord cu asta și nu semnez pentru că, în procedură, nu e prevăzut așa ceva. Îmi venea să o arunc pe geam din birou, sincer! Am spus: doamnă, vedeți ușa? Ieșiți mai repede până mă pot stăpâni! Sincer! Și atunci, am zis ce e de făcut ca să câștigăm acele zile, din 27 aprilie în 8 aprilie?  Și am stabilit cu SIVECO, și ei au fost de acord și au fost alături de noi, ca să înceapă lucrările, să începem în 8, dar să fie câteva zile în plus și după 30 iunie (termenul inițial până la care se puteau plăti subvențiile agricole pe 2015 n.r.). Am respectat data de 1 martie de depunere a plăților, am simplificat bine, foarte bine, știți lucrurile și a venit data de 8 aprilie, am început plățile. Se apropia data de 25 mai când trebuiau să se finalizeze lucrurile și pentru zootehnie, sectorul pentru care toată lumea așteaptă banii acum.

IRIMESCU ĂSTA E UN MINCINOS!

Aceeași celebră doamnă vine cu câteva zile înainte de 25 mai și zice, - având în vedere că SIVECO, cu ce stabilisem noi să câștigăm zilele alea, -  zice: se întinde după 30 iunie, dacă vor fi penalizări, pentru că legislația europeană prevede așa: plățile se efectuează între 1 decembrie și 30 iunie anul viitor, după 30 iunie încep penalitățile lună de lună, astfel încât în noiembrie toți banii se dau de la bugetul național, fermierul nu este afectat, dar penalitățile se suportă de la bugetul României. Și zice: tot ce se întinde după 30 iunie ca subvenție să plătească SIVECO! Și nu a vrut să mai semneze niciun contract doamna respectivă.

Din păcate, și o spun aici, cât poate să rămână între noi, și directorul de la vremea respectivă (directorul general APIA era la vremea respectivă Ioan Merca n.r.), pe care eu l-am susținut, a preluat această idee proastă și 3 săptămâni nu s-a mai semnat niciun contract. Și atunci, sigur că dumneavoastră spuneți: Irimescu ăsta e un mincinos, a zis 25 mai și nu a început! Dar eu vă explic ce s-a întâmplat. Sigur, am mințit pentru că așa mi s-a spus, înțelegeți?

Dar care a fost șansa? Că ar mai fi durat în afară de cele 3 săptămâni, dar șansa a fost că întârzierea plăților în toate statele membre a condus la decizia, la nivel european, ca plățile să se facă fără penalizare până la 15 octombrie. Doamne ferește, eu nu vreau să merg până atunci, am adoptat decizia să mergem până-n 30 septembrie. De ce? Pentru că, întotdeauna, rămân pe toamnă, măcar 20-30 (fermieri n.r.), care au probleme de erori, plăți multiple, sancțiuni multianuale, dar sigur vor ajunge până atunci. Când am spus lucrul ăsta, sigur că presa a sărit se vor face plăți până-n toamnă. Plățile se fac și acum.

CE URMEAZĂ LA PLATĂ?

Și că am ajuns la plăți, să vă spun exact care este situația în acest moment. Deci, plățile pe suprafață, au fost 943.000, nu mai sunt...De fapt, altfel să spun. În control, pentru că cei în control au fost afectați și nu și-au primit banii, au fost 56.000 din ei, 43.000 au primit banii, 13.000 sunt în proces de primire a banilor. 11.500 se procesează și se plătește, sigur, eu nu sunt mulțumit de viteza cu care se plătesc, dar mi s-a explicat că sunt probleme, sunt blocaje, sunt erori și trebuie clarificate, de aceea mai durează la ei. Multă lume m-a sunat: domle, am fost în control, dar eu nu am primit banii și ai spus că se dau. Da, dar pe măsură ce se clarifică se dau și acești bani. Vin zi de zi, dar repet, eu nu sunt mulțumit de viteza cu care se reușește deblocarea sistemului. Ca sumă nu sunt mulți cei care sunt în control.

Apoi, sunt ajutoarele naționale de tranziție (ANT) care sunt bani românești și pe care eu, Irimescu, i-am obținut la Bruxelles și tocmai ca să vin cu o suplimentare de 200 de milioane în 2015 de la bugetul național, ca să vin la dumneavoastră cu bani suplimentari.

Ei, ce se întâmplă cu ANT? Datorită întârzierii de care vă spuneam, doamna celebră din APIA, de la controlul financiar preventiv, am ajuns ca pe ANT 7 vaca de lapte și ANT 8 vaca de carne să plătesc, la această oră, circa 25 de milioane de euro, dar sunt încă pe ANT-uri, 7,8 și 9 ovine avem 200 de milioane de euro. Deci, sunt bani mulți. Deci, eu nu pot să fiu mulțumit doar cu 25 de milioane plătiți. Pentru că mult până la sfârșitul lunii, nu mai este. Mi s-au dat asigurări că odată procesul startat va merge din ce în ce mai repede și asta se vede.

DAU CU VOI DE TOȚI PEREȚII!

Dar și aici colegii din APIA au mai găsit o chestiune, de care spunea și domnul Baciu (Laurențiu Baciu, lider LAPAR n.r.): voi, APIA, nu aveți voie să interpretați. Avem Ministerul și avem pe doamna director aici, de la sectorul special care dânșii interpretează legislația europeană. A venit domnul director nu știu care, nu vreau să-i spun numele ca să nu-l înjure toată lumea, și a zis: ia să facem noi trasabalitatea și le-a cerut la oamenii cu vacile să spun încă o dată câte vaci au când ANT se dă pe bază de dată de referință, 31 ianuarie 2013. Ei, a bulversat iarăși toată lumea.

I-am chemat la mine în birou și zic: Dau cu voi de toți pereții! Din momentul ăsta, dați dispoziție, nu se mai cere acest lucru! Că nu e cerut de nimeni, dar inventăm noi, avem imaginația asta extraordinară, hai să mai băgăm ceva, să-l omorâm pe bietul fermier. Acesta este cu ANT 7 și 8, repet, care sunt în desfășurare și intră banii, se lucrează sâmbăta și duminica, se lucrează în două schimburi. Am pus presiune mare pe Agenția de Plăți și sper că reușim cât mai curând să avem ANT-urile finalizate.

La ovine, am câștigat, în sfârșit cu presiunea mare pe care am pus-o, două zile, de astăzi (vineri, 22 iulie n.r.) s-au băgat în procesare. Deci, practic, săptămâna viitoare se vor emite ordinele de plată. Numai că trebuie să știți un lucru, fiind pe bani naționali mai intervin  2,3 până la 4 zile întârziere pentru că procedura e așa: APIA cere Ministerului, Ministerul cere Finanțelor, Finanțele transferă banii la Minister, Ministerul la APIA. Asta este, din păcate. Asta e procedura și nu avem ce face.

Sigur că l-am trimis pe domnul celebru  Moldovan ( ??) care e isteț și descurcăreț să grăbească procesul și a reușit și la 2,3 zile să asigure. Deci, pe ANT-uri, acum 3 zile, a venit de la Finanțe și a plătit 49 de milioane de lei pe cele două ANT-uri. Dacă la începutul săptămânii viitaoare (săptămâna aceasta n.r.) începe emiterea ordinelor de plată pe ANT 9 ovine, nu veți primi banii înainte de sfârșitul săptămânii viitoare datorită faptului că trebuie rulați banii de la Ministerul Finanțelor și prin Ministerul Agriculturii la APIA.

Ministrul agriculturii a dezvăluit toate aceste amănunte surprinzătoare despre ce se întâmplă, de fapt, cu banii fermierilor români, la întâlnirea pe care a avut-o cu crescătorii de ovine la Sibiu. Evenimentul s-a desfășurat pe 22 iulie 2016.

Vizualizat: 14731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

ALERTĂ! S-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

ALERTĂ! S-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

11 iulie 2024 - 12:35

ATENȚIE! 

Stimați parteneri,

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată de compania FMC în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele: în săptămâna 1-9 iulie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din a 2-a generație, în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Gheorghe Taranu
|
07. 25, 2016. Monday 21:27

Frumos le mai spune dl. ministru, cu talc, asa batraneste. Ion Creanga a cazut pe locul 2, chiar 3, ca bine le mai zicea si Faur. E bine domnilor, e bine. Va dati seama ca suntem iremediabil pierduti cu asa conducatori ?

4.
fermieru
|
07. 25, 2016. Monday 17:52

daca sa au stabilit ca referinta anul 2013 cu ce te afecteaza pe tine sau esti vreun ofticos care nu ii mai ajunge nimic costele

3.
|
07. 25, 2016. Monday 16:25

Fermierii nu-s prosti si te-au inregistrat, Achime!. hahaha...Adica, madama aia de la Apia si Merca trebuiau sa semneze ca primaru', la data la care amanarea platilor pe 15 octombrie 2016 era doar un vis frumos. N-au facut-o pentru ca riscau sa fie legati. Aha, dupa ce ai obtinut amanarea platilor, acum ne spui ca iti venea sa-i arunci pe fereastra. Si, uite asa, ai adus cu Ciolos alt cititor de tabele si fauritor de vorbe, care la randul sau a refuzat sa semneze. Noroc ca plavanul, in plin Brexit, a amanat ultima zi de plata in octombrie 2016. Dar despre ilegalitati si raspunderi, putin mai jos. Revenind la sirul confesiunilor, il citezi pe Baciu, care, 'comme le cheveux dans le lait', spune : 'voi, Apia, nu aveti voie sa interpretati. Avem Ministerul..care dansii interpreteaza'. Baciu s-a bagat peste reglementarile Apia si europene cu trasabilitatea si 'care dansul' Irimescu a dat ordin sa se renunte la trasabilitate, incalcand legislatia comunitara si Apia. M-am saturat de spovedaniile facute sindicatelor vesnic partizane. Sa revenim la responsabilitati de care tu, Ciolos,fost ministru al agriculturii si conducerea Apia de atunci, trebuie sa dati socoteala. Pentru ca ceea ce ati facut voi, platim noi acum cu totii din buzunarul propriu. Ia uite aici ce zicea auditul extern: 'S-a constatat ca pentru masurile cuprinse in Axa II finantata din FEADR, nu au fost respectate prevederile din Regulamentul nr. 1290/2005, in ceea ce priveste cursul de schimb utilizat pentru autorizarea platilor, respectiv penultimul curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana inainte de luna la care este efectuata plata. Acest curs ar fi trebuit utilizat pentru inregistrarea in euro a obligatiilor de plata catre beneficiari, a platilor efectuate, a debitelor, dobanzilor constituite si recuperate si sanctiunilor, dar in mod eronat APIA a folosit cursul utilizat pentru autorizarea Schemelor de plata unica pe suprafata reglementat prin HG nr.1560/2008 privind stabilirea pentru anul 2008 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, al platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal(…).’ Intr-un cuvant, atata timp cat era Ciolos ministru iar tu la Bruxelles, Apia a platit pachete pe Axa II cu acelasi curs cu platile SAPS, pachetele avand alt curs, mai mare decat cel pe SAPS. DNA nu vrea sa priceapa ca voi sunteti vinovati impreuna cu conducerea Apia, si nu fermierii sau noi toti cei care platim 'eroarea' voastra si acum. Din cauza acestei dezvaluiri facute de mine in august 2010 pe blog si in suplimentul Agribusiness al revistei Lumea Satului, Apia m-a dat afara in 1 martie 2011. Dar o sa ne lamurim in instanta. Si la CEDO daca e nevoie. Pana in 15 oct. 2016. 'Care dansii'.:))))

2.
VISAN COSTEL
|
07. 25, 2016. Monday 15:35

Cu toate scuzele domnule ministru, dar cine a fost desteptul care a introdus data de referinta la bovine, nu era suficient si corect efectivul la data depunerii cererii, de ce trebuie sa ne furam singuri caciula, asta presupun pentru ca noi suntem romani !

1.
Neincrezatorul
|
07. 25, 2016. Monday 14:35

Povesti... vanatoresti... In plus, nu este voie ca ministerul sa nu cunoasca aceste ,vechi ,cat si mai noi, probleme... "Idiotii" se scrie cu doi de i, si ea astfel si nu "ia",cu referire la ea -politica. Domnule Irimescu, functia de ministru chiar nu este obligatorie. Dvs sunteti acolo tocmai pt a solutiona probleme de care va plangeti. Iar daca cineva va forteaza sa nu va dati demisia, va solicitam sa ne anuntati,in mod public,sa va putem ajuta !...

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii