Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXPLOZIV! Cine este FERMIERUL al cărui DOSAR de SUBVENȚII a generat 1.400 de ERORI și-a blocat softul APIA!

Publicat: 05 septembrie 2016 - 15:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UN FERMIER ROMÂN  A LUAT BANI PE TOATE SCHEMELE DE PLATĂ DIN AGRICULTURĂ ȘI A DAT PESTE CAP SOFTUL APIA. Dacă s-ar da subvențiile la timp, fermierii români ar câștiga 30-40 de euro în plus pe hectar și ar reuși să-și plătească la timp împrumuturile, spune fermierul care a luat bani din toate subvențiile aferente campaniei 2015. Fiind complex, dosarul lui de subvenții a blocat sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, pentru TVR 1, că un fermier a accesat toate schemele de plată, atât din vegetal, cât și din zootehnie și dosarul lui a blocat softul APIA. 

Am avut un fermier, suntem practic la rezolvarea dosarului, este un fermier din Suceava care are absolut toate schemele și pentru a reuși să-i rezolvăm problema, a trebuit să stopăm programul și să îi facem de două ori cererea. Are absolut toate schemele, atât pe vegetal și toate animalele le are, declara ministrul.

Dosarul de subvenții, fiind atât de complex, a necesitat întoarcerea în sistemul informatic pentru fiecare schemă de plată în parte. Această întoarcere în sistem este operată de funcționarii APIA pentru autorizarea la plată a tuturor schemelor de sprijin financiar pentru care este eligibil fermierul și care au fost bifate de acesta în cererea unică.

AGROINFO a aflat, în exclusivitate,  cine este fermierul care a dat peste cap APIA cu un  dosar de subvenții care  a generat nu mai puțin de 1.400 de erori în sistemul informatic. 

Am avut discuții aprinse cu ministrul agriculturii din cauza subvenției. Am discutat și când a fost la Suceava, iar o discuție am avut-o la București. De fiecare dată mi-a spus că încearcă să rezolve. Au fost probleme cu sistemul informatic APIA, cu modulul pentru sprjinul cuplat pentru vita de carne, l-au implementat târziu în sistem, undeva pe 28 august, și mi s-a spus că nu am cum să-mi iau subvențiile pe vegetal fără cele din zootehnie pentru că nu am decizie de plată. Am ținut tot timpul legătura și cu directorul  APIA Suceava și știam care sunt problemele cu dosarul meu.

Am avut 1.400 de erori generate de program! Vă dați seama?! Numai pe dosarul meu! Și gândiți-vă că, în situația mea, sunt mii de fermieri români. Poate nu au dosarele așa complexe, nu au sprijin cuplat pe soia sau pe lucernă, dar tot au ceva, măcar 300 de erori. Așa că am rămas printre ultimii fermieri din România care și-au încasat subvențiile. Exploatez 1.000 ha, am 120 de capete de vite de carne, 40 de capete de vaci de lapte, oi, capre și am dobânzi de plătit la creditele bancare pe care le-am făcut. Știu că am un caz mai particular, declară fermierul Ovidiu Prodaniuc, exclusiv pentru AGROINFO.

Din pricina complexității dosarului, agricultorul nu și-a primit banii decât foarte târziu. Fermierul ne-a spus că subvențiile care i se cuveneau au intrat în contul său bancar abia vineri, pe 2 septembrie 2016. Și nici vineri nu și-a primit toți banii. APIA mai trebuie să-i plătească ajutorul național tranzitoriu vegetal (ANT 1), dar și ajutor național tranzitoriu din zootehnie (ANTZ), singura schemă de plată care este acoperită din bugetul național.

Am încasat vineri 1.000.054 de lei. Banii sunt pe vegetal și pe zootehnie, minus ajutorul național tranzitoriu. Pe vegetal am avut așa: sprijin cuplat pe lucernă (520 euro/ha), sprijin cuplat pe soia (269 euro/ha). Pe zootehnie, am avut sprijin cuplat la vaca de lapte (826 euro/cap de vacă de lapte) și am avut la plată  20 de vaci, sprijin cuplat la taurine sau vite de carne (1.222 euro/cap de vită de carne) și am avut la plată 56 de capete de taurine, am luat sprijin cuplat și la oaie și la capră (4,68 euro/cap de oaie/capră). Am cultivat lucernă pe 10 ha, pe care am și încasat sprijinul cuplat, iar soia a fost cultivată pe 50 de hectare. Am îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru toată suprafața, chiar am făcut o producție mai mare la soia decât s-a cerut, am atins aproape 2 tone/ha, spune fermierul.

Ovidiu Prodaniuc este unul dintre fermierii români premiați pentru inovație, are o instalație de biogaz montată în fermele de animale. Fermierul care muncește zi lumină ne-a spus că ar fi mai departe cu fermele de care se ocupă dacă subvențiile, acest ajutor mare acordat de Uniunea Europeană, i-ar ajunge la timp în buzunare.

Dacă s-ar da subvențiile la timp, la fiecare hectar fermierul român ar câștiga undeva între 30-40 de euro în plus. Dacă le-ar da la timp, și-ar plăti și fermierul creditele și dobânzile mult mai repede. Sau și-ar lua inputurile în toamnă, în noiembrie, decembrie, ianuarie și le-ar scoate cu un preț mai mic cu 30%. Ar câștiga prin negociere, dar fermierul trebuie să aibă banii în cont când face negocieri. Cât timp programul APIA nu funcționează foarte bine nici subvențiile nu se vor da la timp, este convins fermierul.

Fermierul Ovidiu Prodaniuc administrează în Suceava firmele Lucos și LucosDiov Consulting din localitatea Moara și a înființat, alături de fermierul Dumitru Grigorean, Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România . 

Vizualizat: 7048 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

13 august 2020 - 18:28

MODIFICĂRI LEGISLAȚIE. Ordinul MAI nr. 120 din 6 august 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 11 august 2020 și este în vigoare. Care sunt modificările în ceea ce privește înregistrarea tractoarelor agricole și forestiere.

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

13 august 2020 - 17:46

EFECT PROTEST CU TRACTOARELE. Ce au obținut fermierii din Republica Moldova care au ieșit în stradă cu tractoarele în 10 raioane pentru a protesta că nu primesc suficiente despăgubiri pentru culturile arse de secetă? Un cont bancar în care să li se facă donații. Președintele Moldovei le-a transmis agricultorilor că statul nu mai are bani.

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

13 august 2020 - 17:11

OFICIAL. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește că termenul limită până la care rentierii agricoli ori împuternicitul/mandatarul/curatorul, pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă este data de 31 august 2020.

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

13 august 2020 - 13:13

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță modificarea Ghidului bazei de date cu prețuri de referință ce va fi utilizat pentru achizițiile necesare proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Modificarea documentului s-a făcut prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 221 din 5 august 2020.

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

12 august 2020 - 09:51

ANUNȚ OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți, 11 august 2020, că vizitele în teren la fermele care au cerut bani europeni vor fi înlocuite cu documente justificative.

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

12 august 2020 - 08:34

UE SPRIJINĂ AGRICULTURA ECOLOGICĂ. Fermierii în agricultura ecologică pot solicita și alte forme de sprijin pentru venit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Acestea includ plățile directe și plățile pentru tinerii fermieri. În plus, ei sunt automat eligibili pentru plățile pentru înverzire, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook. Eurodeputatul le explică fermierilor ce înseamnă trecerea spre agricultură ecologică.  

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

ANSVSA, ÎN CONTROL!

ANSVSA, ÎN CONTROL!

11 august 2020 - 19:37

COMUNICAT. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în acest sector se realizează în baza Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020 și vizează operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

11 august 2020 - 10:26

AJUTOARE FERMIERI. Comisia Europeană a aprobat pentru Franța și Italia ajutoare de criză de maxim 100.000 de euro/fermier. AGROINFO v-a informat deja în exclusivitate că și Ungaria acordă un astfel de ajutor agricultorilor. În Olanda, cultivatorii de cartofi și de flori sunt sprijiniți financiar să depășească dificultățile cauzate de criza sanitară. Informațiile sunt furnizate pentru AGROINFO de Comisia Europeană.

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

11 august 2020 - 09:42

NU MAI PUTEM SĂ NE AMÂNĂM DATORIILE. Fermierii români solicită Guvernului adoptarea de urgență a unei hotărâri pentrn plata despăgubirilor pentru secetă și demararea acestor plăți în această lună. Fermierii susțin că nu mai pot să-și amâne datoriile și mulți dintre ei sunt amenințați cu falimentul. Inserăm scrisoarea deschisă a fermierilor, transmisă astăzi la redacția AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii