Adama
Vinasa Rompak

Exploziv! Ce veste le-a dat directorul general adjunct APIA fermierilor români?

Publicat: 26 ianuarie 2016 - 18:28
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care au participat marți, 26 ianuarie 2016, la întâlnirea cu ministrul agriculturii Achim Irimescu au avut parte de o surpriză de proporții. Prezent la discuții, Nicolae Horumba, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a dat o veste șoc!

Vestea e aceeași pentru toți agricultorii din România, indiferent că e vorba despre fermieri din sectorul zootehnic sau despre cei din sectorul vegetal. Nicolae Horumba, directorul general adjunct APIA, aproape că i-a lăsat fără grai pe fermierii prezenți la discuțiile cu ministrul agriculturii.

E cea mai proastă veste pentru toți fermierii români! Directorul APIA ne-a anunțat că subvențiile, toate schemele de plată și pentru suprafață și pentru animale nu se pot plăti înainte de luna mai 2016. Domnul de la APIA ne-a anunțat că abia atunci se termină modulul de plăți, softul cu care lucrează Agenția de Plăți nu e pregătit până atunci. Deci, am avut promisiuni că în martie, că în februarie și acum plata subvenției s-a amânat pentru luna mai! E posibil să ne așteptăm la ce e mai rău. Mai rămâne să ne spună că nu le mai primim deloc. E un dezastru total, spune fermierul Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș. Fermierul are o turmă de 2.000 de capete de oi.

L-am întrebat pe domnul director de la APIA despre subvenții, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat și ne-a dat un răspuns debusolant. Nu știm dacă vom primi banii până-n luna mai. Cred că a greșit domnul director. Nu poate fi așa. Sprijinul cuplat trebuie să-l primim până-n 31 martie. Așa e stabilit de Comisia Europeană, sprijinul cuplat și plățile pe agromediu trebuie virate fermierilor până la sfârșitul lunii martie.

Din punctul meu de vedere nu au decât cei de la APIA să cumpere alt soft, din altă țară, unde funcționează. Că noi am dat 28 de milioane de euro pe un soft care nu merge. Domnul ministru este dispus să ne susțină, să ne rezolvăm problemele. Tăvălugul ăsta care vine peste noi nu e de acum. S-a cumpărat un soft...ce să spun?! Nu e corect, e nemulțumit și Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Problema este să nu se piardă banii. Aia ar fi cea mai mare nenorocire. Pentru sprjinul cuplat avem un buget de 27 de milioane de euro și ar fi o crimă să se piardă banii, spune Dumitru Andreșoi, liderul crescătorilor de ovine din Hunedoara. Fermierul are o turmă de aproape 25.000 de capete de oi.

Anunțul a fost făcut în prezența ministrului agriculturii. Fermierii sunt disperați și susțin că adeverințele-punte eliberate de APIA și cu care pot garanta împrumuturi bancare nu-i ajută prea mult. Sunt credite care trebuie returnate băncilor, iar pentru obținerea acestora fermierii se împiedică mereu în birocrație.

La ora publicării aceste știri, ministrul agriculturii și directorul general adjunct APIA se aflau încă în discuții cu crescătorii de bovine.

oierii-la-minister_b

Crescătorii de ovine în curtea Ministerului Agriculturii, Bulevardul Carol, București, 26 ianuarie 2016

Vizualizat: 21709 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
vasile dragomir
|
01. 28, 2016. Thursday 12:47

Irimescule, daca esti barbat, da-fi demisia. Si asa ai pierdut la salariu. Acel soft cu care ne mintiti il face un elev de liceu. TE-AI unit cu hotii.

5.
TOM
|
01. 27, 2016. Wednesday 09:50

Credeti ca intereseaza pe cineva?Te executa ANAF si cu asta basta.Asta-i statul roman condus de niste imbecili....

4.
Ion de la raion satul de politicieni
|
01. 27, 2016. Wednesday 08:55

Bun, cat de greu poate sa fie pentru o superfirma care isi permite sa ia 28 de mil de euro sa faca un soft protejat prin ssl (pe care nu trebuie sa-l faca ei de la 0, doar sa-l cumpere la max cateva zeci de mii de eur pe an), cu baza de date in cloud eventual (desi m-ar mira), care sa aiba o interfata securizata pentru introducerea datelor si o interfata pentru guvern samd din care sa poata scoate rapoarte pentru asta. O firma care isi permite sa incaseze atat ar trebui sa aiba vreo 100 de programatori pe care daca ii pune sa lucreze impreuna, intr-o saptamana ar trebui sa existe tot softul cu 90% din bug-uri rezolvate. Daca spun ca in mai este gata abia, atunci probabil ca sunt max 5 programatori care se ocupa, caz in care eu personal nu as da 28 de mil (de euro tata!) unei asemenea firme sa aiba grija de baza de date a firmei mele particulare. Acum, ce spun aia care au dat banul gros pe mizerii de astea ca o firma posibil incompetenta sa aiba grija de o baza de date nationala? Imi aduc aminte si de cei care au dat milioane pe sigla anaf acum cativa ani, ca sa arate in final ca sigla unui antivirus de prin anii 90.. Personal, cred ca sunt acolo niste oameni care ne cred idioti si lucreaza mana in mana cu niste escroci care iau milioane de eur fara sa fie la inaltimea cererii. Daca nu s-ar intampla asa peste tot prin porcaria de administratie publica romaneasca, am avea si noi softuri la timp si jumatate de pret, sosele fara gropi, autostrazi terminate, sistem de sanatate bun si fara spagi, sistem educational bun, am mai avea armata, am mai avea marina comerciala, am mai avea fabrici, n-am avea chiar atatea datorii samd. Dar la noi lacomia este prea mare, fiecare pentru burta lui, iar de acolo ni se trage durerea. Sa ne referim la situatia actuala: cum poate o tara sa aiba in frunte penali, muncitori necalificati samd?! Cum se poate ca totul sa fie "politic" - adica cine da spaga mai mare si nimic sa fie meritoriu, desi cei care fac pe merit treaba ar lua jumate de pret? De aceea au plecat 4 milioane afara, pentru ca aici doar hotii sunt luati in considerare, cei ce muncesc sunt "prosti". Dar Dumnezeu nu sta, asa cum spune in Biblie, avem "oameni dupa inima noastra" in fruntea tarii. Hoti am vrut, hoti avem. Ne place sa umblam cu spaga, spagari avem. Ne complacem sa-i tinem acolo pe salarii de boieri doar ca sa ne azvarle cate o ciosvarta de malai? Pai asta avem. Ne place sa fim mintiti? Exact asta avem. Inca cu gura mare sunt tot cei mai mari mincinosi (vezi Base si flota), iar noua ne place. Ala om! Le-o spus-o el! Normal, asta e teatrul lui in care au picat atatia prosti pana acum, care inca il idolatrizeaza. Ala om. Coruptia cat casa si el striga si atat. Si restul au fost la fel, presedinti, premieri, guverne, putini au vrut cu adevarat binele tarii, iar aceia au fost inlaturati repede de clica de corupti din parlament.. Au mai aparut in ultimul timp sclipiri de speranta, DNA , guvern tehnocrat samd. Ma intreb daca si astea nu sunt praf in ochi, dar doar viitorul ne va spune... momentan tot mentalitate de turma avem..

3.
Alexandru H
|
01. 27, 2016. Wednesday 01:46

Cred ca cel mai simplu este sa nu se mai plateasca salariile tuturor celor implicati in aceasta activitate pana la solutionarea problemei.Acest lucru va stimula proiectarea softului si rezolvarea problemei.Constrangerea trebuie sa fie reciproca.Banii pentru salarii vin de la buget din contributiile fermierilor.

2.
Asociatia Hereford
|
01. 26, 2016. Tuesday 20:35

Domnule Ministru Achim Irimescu,
Privitor la situația actuală în care se află instituția APIA datorită nefuncționalității softului achiziționat, respectiv imposibilitatea demarării plaților subvențiilor în zilele imediat urmatoare și potrivit declarațiilor oficiale, această situație va continua pâna la data limită, respectiv 30 iunie, vă solicităm respectuos găsirea unor soluții compensatorii menite să sprijine fermierii pe care îi reprezentați prin instituția pe care o conduceți - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Punem în discuție câteva propuneri pe care le puteți lua prin Ordonață de Urgență:
1) Înghețarea penalităților la plata impozitelor și taxelor datorate de fermieri, până la data la care se vor primi subvențiile.
2) Găsirea unor soluții reale de creditare garatate de stat, fără alte garanții suplimentare din partea fermierilor, la valoarea totală a sumelor pe care le primesc fermierii prin APIA, inclusiv plata redistributivă, plata de agromediu, plata pentru zone defavorizate, ș.a., care să funcționeze până în 2020, inclusiv în cazul în care vor apărea situații similare celor actuale si nu numai;
3) Stabilirea unor date exacte pentru plata avansului și a subvențiilor integrale, respectiv 15 noiembrie și 15 februarie. În cazul în care apar modificări în politica agricolă comună, statul român să compenseze întârzierile apărute prin incapacitatea adaptării în timp util în implementarea acestora pe teritoriul României.
4) Banii pentru subvenții să poată fi virați in avans la cererea fiecărui fermier din Trezoreria Statului, pe baza documentelor doveditoare eliberate de APIA, aceasta incasand ulterior contravaloarea platilor, inlesnindu-se astfel si plata darilor catre stat.
Întelegem bunele intenții pe care le aveți și conștientizăm multitudinea provocărilor cu care vă confruntați în activitatea dumneavoastră, motiv pentru care propunem aceste măsuri menite să fluidizeze activitatea fermierilor și a instituțiilor pe care le aveți în subordine.
Subvențiile în agricultură sunt date din motive întemeiate, pe care dealfel le cunoașteți, diferențele de timp în acordare și valoare a acestora, între restul țărilor europene și România ne pun pe noi, fermierii români într-o pozitie inferioară în fața competitorilor, desi suntem într-o piață concurențială liberă.
În acest sens, propunem o dezbatere pentru implementarea de urgență a acestor soluții, dacă sunt viabile, cât și a altor soluții, menite să ușureze previzionarea fluxului de cash-flow în planurile de investiții și afaceri ale agricultorilor din România, creând o predictibilitate imperios necesară și mult așteptată în ramura agriculturii, ramură care contribuie semnificativ la PIB-ul României.

1.
munte
|
01. 26, 2016. Tuesday 19:40

cata nemsitire poate fii ,domnule director va bateti joc de fermierii,fereasca dumnezeu sa se faca greva in bucuresti cu fermieri nevosi ca nu le platiti suventiile cuvenite,nu va bateti joc de noi

Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii