Termen de plată RATAT! S-a forțat nota la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Calendarul cu termenele pentru autorizarea la plată a subvențiilor a fost bătut în cuie chiar dacă șefii APIA și cei ai Ministerului Agriculturii știau ce se întâmplă acolo și că aceste termene nu vor putea fi respectate. Ce se ascunde sub acest termen ratat de 25 mai 2016?
Asumarea unui calendar cu termene clare de plată a subvențiilor în condițiile în care știi sau măcar bănuiești că este imposibil ca aceste date să fie respectate este similar cu a-ți tăia creanga de sub picioare. Cum de știau șefii APIA că banii fermierilor se vor bloca, în cele din urmă și că se va rupe ritmul plăților? Problema spinoasă pornește de anul trecut, din primăvara lui 2015, din timpul campaniei de depunere a cererii unice pentru subvenții.
Ce s-a întâmplat atunci? Angajații APIA au fost nevoiți să preia cererile fermierilor chiar dacă știau că o parte din datele înscrise în aceste cereri vor fi stocate pe liste simple, scrise de mână, pentru că în sistemul informatic nu exista un modul care să proceseze informațiile. Și anume, modulul de zootehnie captare date. Este unul dintre modulele contractate târziu, adică undeva prin primăvara lui 2016. Dezvoltatorul softului, consorțiul SIVECO-Teamnet, nu avea cum să construiască și să implementeze în sistem un modul pentru care nu exista un contract, o promisiune de plată. Astfel, angajații APIA au făcut liste lungi cu capetele de animale declarate de fermieri.
Mihai Puțintei, pe vremea aceea director general APIA, declara că fermierii care dețin și animale vor putea depune cererile în momentul în care sistemul informatic o permite.
Fermierii crescători de animale vor putea depune cererea de sprijin imediat ce vor fi finalizate dezvoltările informatice pentru preluarea bazei de date ANSVSA. La acest moment, aceste dezvoltări sunt în curs de implementare. Fermierii care solicită sprijinul cuplat pentru zootehnie și ANT vor fi informați cu privire la data când vor putea depune cererea unică. APIA face eforturi pentru a implementa noile cerințe astfel încât toți beneficiarii schemelor de sprijin, atât pentru sectorul vegetal cât și pentru zootehnic, să își depună cererile unice de plată până la data limită, spunea Mihai Puțintei. Declarația fostului șef APIA este din 22 aprilie 2015.
Ce stătea în calea cererilor unice de plată? Baza națională de date cu animale se afla, în acel moment, în custodia companiei IQ Management, companie care a încasat nu mai puțin de 100.000 de euro de la bugetul de stat ca să creeze Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA). Pe scurt, compania a luat banii și apoi a încurcat ițele. S-ar fi dat subvenții la grămadă și celor care nu meritau banii și nu aveau picior de animal în bătătură. Așa că, s-a decis ca baza de date cu animale eligibile la plată să fie în siguranță și să fie preluată de STS.
Când a vorbit de dezvoltări informatice în sistem, fostul șef APIA s-a referit la importarea în sistemul informatic APIA a acestei baze de date, esențială pentru acordarea subvențiilor. Nu a suflat niciun cuvânt despre modulul de captare date pe zootehnie, la fel de esențial pentru preluarea cererilor. Practic, acest modul trebuia să fie gata pentru campania 2015. Pentru că a fost implementat abia acum în sistem, funcționarii APIA sunt nevoiți să numere capetele de văcuțe, două câte două, de pe niște liste făcute manual.
APIA știa că nu este funcțional, dar o fi sperat într-o minune când a anunțat data de 25 mai ca termen de plată pentru autorizarea subvențiilor.
Ce se întâmplă în acest moment la Agenția de Plăți? Angajații APIA din toată țara dau zor cu introducerea efectivelor de animale în sistem ca să se poată centraliza situația celor eligbile la plată. Probabil, treaba ar merge mai repede dacă Agenția de Plăți nu ar avea încă pe rol autorizarea subvenției pe suprafață pentru încă vreo 200.000 de fermieri, la care se adaugă plata pe înverzire și măsura 13 – zone defavorizate, zone cu constrângeri naturale.
Graba este mare, iar Florin Faur, directorul general APIA, indiferent unde e, în țară, peste hotare, pentru că ni se transmit tot felul de informații, trimite mesaje șefilor din teritoriu. Este greu de spus la această oră când vor fi autorizate la plată subvențiile pe zootehnie. Să presupunem că APIA finalizează azi (joi, 26 mai 2016), centralizarea datelor.
Bugetul alocat schemelor de plată din zootehnie trebuie împărțit la capetele de animale eligibile și determinat cuantumul. Fiecare sumă, fie că vorbim de ajutorul național tranzitoriu sau sprijin cuplat, trebuie decisă printr-un ordin de ministru sau o hotărâre de Guvern. Ca să fie aprobat respectivul act normativ, trebuie să fie supus atenției Executivului în ședința săptămânală.
Ministerul Agriculturii a stabilit un buget de aproape 300 de milioane de euro pentru plata subvențiilor pe zootehnie. Suma este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de Guvern care trebuie aprobat, tot așa, în ședința Guvernului.