AUTORIZARE FĂRĂ PLATĂ FINALĂ. Fermierii români se pricep deja să descâlcească tabelele cu situația plății subvențiilor transmise de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cei mai mulți dintre agricultori simt însă o dezamăgire cruntă și rămân cu un gust amar când văd în documentele oficiale sume autorizate la plată și cam atât. Concret, sumele respective așteaptă să fie transferate către conturile fermierilor.
Cele mai mari întârzieri la plată pare să le acumuleze ajutorul național tranzitoriu (ANT), fie că vorbim de sectorul vegetal sau de cel zootehnic. Această schemă de plată este singura acoperită din bugetul național. Astfel, se pare că transferul banilor se împiedică, înțepenește pe traseul dintre o instituție și alta, apoi pe traseul de la contabilitatea APIA până la contul bancar al fermierului. Deci, drumul e cam lung, anevoios și încurcat printre acte birocratice.
Fermierul Costel Caraș, care în ultimele săptămâni face o asiduă muncă de comunicare, adică îi informează pe fermieri despre ultimele situații la plata subvențiilor din zootehnie, a cerut explicații Agenției de Plăți. Iată ce i s-a răspuns!
Am cerut lămuriri cu privire la întârzierea plăților ANT. Există doi pași pentru ca banii să ajungă în conturile noastre:
1. după autorizarea la plată a fermierului, făcută de APIA, se face o cerere către Ministerul Finanțelor pentru obținerea banilor. De la transmiterea cererii catre Finanțe și până la transferul banilor pot trece, din păcate, mai multe zile.
2. dupa obținerea banilor de la Finanțe, mai durează încă trei zile până intră banii în contul fermierului.
Asta este explicația pe care am primit-o.
Dupa informațiile mele cred că întârzierea este foarte mare deoarece: cererea banilor de către APIA se face prin intermediul AFIR, care la rândul ei cere banii la Ministerul Finanțelor, care la rândul lui se screme până dă banii la AFIR, care-i transferă la APIA, care plătește fermierilor și după trei zile intră banii în conturi.
Este ca și cum mergi cu trenul de la București la Ploiești, prin Fetești, Făurei, Buzău, cu întrerupere 48 de ore în Făurei.
Cam așa funcționează tot Statul român. Oricum, rugați-vă să nu se modifice traseul prin Bacău.
Aici nu discutam de birocratie, sau de probleme la APIA, discutăm de o întreagă nebunie, domnule prim-ministru Dacian Cioloș. Puteți lua măsuri sau nu? Ca să știm.