Declarațiile conducerii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) despre plata subvențiilor și raportarea sumelor care au fost transferate până acum în conturile bancare, stârnesc parcă mai tare revolta fermierilor. Șefii APIA au câteva explicații pentru fermierii care-și găsesc și în acest moment contul gol.
Dacă Ioan Merca, directorul general APIA, spune că fermierii furioși că nu și-au primit banii sunt cei pe care sistemul informatic (Sistemul Integrat de Administrare și Control) i-a depistat cu neconformități, Nicolae Horumbă, șeful adjunct APIA, explică în detaliu care este problema cu acești fermieri și de unde ar putea izvorî furia și nemulțumirea lor.
Acei fermieri care, până acum, nu și-au primit banii, circa 56.000 de fermieri, sunt, în mare parte, cei care au fost selectați la controalele pe teren. Unii dintre acești fermieri, adică cei pentru care nu mai există impedimente tehnice în aplicație și pentru care controlul administrativ este finalizat putem să-i deblocăm la plată chiar începând de astăzi (joi, 28 aprilie, n.r.). După estimarea noastră, sunt câteva mii de fermieri, aproximativ 9.000 de fermieri care vor intra și ei la plată.
Sigur, în ce privește controalele pe teren, sunt mai multe situații. Avem fermieri la controalele clasice pe teren și fermieri la controalele prin teledetecție. Ponderea mare este a fermierilor controlați prin teledetecție, avem circa 45.000 – 46.000 de fermieri. Pentru cei mai mulți dintre ei, întâlnirile de clarificare s-au finalizat și acum sunt în curs de autorizare.
În câteva zile și acțiunea asta se va finaliza și vor putea intra și ei la plată. Nu aș putea să vă dau un termen final până la care fermierii controlați pe teren vor intra la plată pentru că, așa cum spuneam, este vorba de administrarea cererii în control administrativ, unde apar diferite erori, de la caz la caz, specifice în funcție de schemele de plată pe care ei le accesează. Unele dintre aceste erori trebuie clarificate prin întâlnirea directă cu fermierii. Pe măsură ce erorile vor fi clarificate și clasificate de către colegii noștri din țară, din centrele APIA fermierilor li se încheie controlul administrativ și vor intra pe fluxul de autorizare la plată, explică Nicolae Horumbă, directorul general adjunct APIA.
Cât privește fermierii care au primit banii, dar sunt nemulțumiți pentru că au constatat că suma este mai mică decât cea calculată de ei, șeful adjunct APIA spune că agricultorii ar fi uitat că au primit avansul pe suprafață, la sfârșitul anului trecut.
Vreau să vă spun că, în cele mai multe cazuri, fermierii care au primit banii nu au fost atenți că au fost plătiți și în avans, unii dintre ei au uitat, alți fermieri spun că au primit sumele fragmentat. Ce pot să vă spun? Sunt plăți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și o plată, ajutorul național tranzitoriu, este acoperită din bugetul național.
Plata din FEGA se face imediat, a doua zi, după ce lista respectivă a intrat în contabilitate, iar plata din bugetul național ia o zi, două, maxim trei. Aici este vorba despre necesitatea aprobării deschiderii de fonduri din Ministerul Agriculturii. Altfel spus, centralizatorul care se încheie azi, la ora 16, mâine dimineață merge în Ministerul Agriculturii pentru a fi aprobat de către Direcția Economică și poimâine se alimentează conturile APIA din care putem face plata, adaugă Horumbă.
Șeful adjunct APIA mai spune că mulți fermieri nemulțumiți că nu au primit subvențiile au bombardat cu reclamații APIA. Spre surprinderea lor verificând în aplicație, banii erau intrați și confirmați de bancă, spune Horumbă.
Potrivit APIA, până la data de 27 aprilie 2016, au fost plătiți 725.252 de fermieri, suma totală virată fiind 337,3 milioane de euro.