Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! VEȘTI URIAȘE de la BRUXELLES! ELIMINAREA DATEI ISTORICE pentru SUBVENȚII! CREȘTEREA SUMEI pentru FERMELE MICI!

Publicat: 06 martie 2018 - 08:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO ESTE SINGURA PUBLICAȚIE DE UNDE POȚI AFLA CONȚINUTUL DOCUMENTELOR DE LA BRUXELLES! Eliminarea datelor istorice pentru subvențiile acordate fermierilor, creșterea sprijinului pentru fermele familiale și fermele mici, degresivitatea sprijinului pentru fermele mari, menținerea sprijinului cuplat și un buget mare pentru subvențiile agricultorilor, anunță un raport al Comisiei de agricultură din Parlamentrul European.

Raportul pe care vi-l prezentăm urmează să fie adoptat în ședința Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European din data de 12 martie 2018. Acest raport a fost dezbătut în ședința Comisiei din data de 20 februarie 2018. Documentul este semnat de europarlamentarul Herbert Dorfmann, membru în Grupul Partidului Popular European.

Raportul consideră că este necesar un sprijin mai bine orientat pentru fermele familiale. Acesta poate fi realizat prin introducerea unei rate de sprijin obligatorii mai mari pentru fermele mici.

În plus, susține că sprijinul acordat fermelor mai mari ar trebui să aibă un caracter degresiv (care descrește sau care este plafonat la o anumită sumă n.r.), care să reflecte economiile de scară, cu posibilitatea de stabilire a limitelor maxime de către statele membre. Cu alte cuvinte, plafonarea plăților directe la o anumită sumă pentru exploatațiile agricole de dimensiuni mari.

Documentul solicită Comisiei Europene înlocuirea sistemului actual de calculare a plăților directe în Pilonul I, care se bazează adesea pe date istorice, printr-o metodă uniformă la nivelul UE de calculare a plăților, pentru a face sistemul mai simplu și mai transparent. Adică, eliminarea acestor date istorice din pricina cărora subvențiile agricole sunt încasate și de cei care, de exemplu, nu mai dețin animale, cum este cazul bovinelor, dar le-au avut în proprietate la o dată istorică. 

Raportul subliniază necesitatea identificării elementelor-cheie ale unui sistem transparent și obiectiv de sancțiuni și stimulente pentru determinarea eligibilității agricultorilor pentru finanțare publică, care ar trebui să cuprindă măsuri voluntare și obligatorii.

De asemenea, este cerută o repartizare echitabilă a plăților directe între statele membre UE, care trebuie să ia în considerare diferențele socio-economice, costurile de producție diferite și sumele primite de statele membre în cadrul Pilonului II, care se referă la dezvoltare rurală.

Documentul insistă pentru menținerea sprijinului cuplat, ca o condiție a garantării unei concurențe echitabile pe piața unică și ca un instrument de combatere a dificultăților specifice, în special a celor care rezultă din dezavantajul concurențial structural al celor mai puțin favorizate și muntoase regiuni.

Reamintește că reînnoirea generațională este o provocare cu care se confruntă fermierii din multe state membre și că fiecare strategie națională trebuie, prin urmare,raport-ue-comisie_b să abordeze această chestiune, inclusiv prin măsuri în Pilonul I, care înseamnă subvenții directe, și măsuri specifice în Pilonul II, care înseamnă finanțare proiectelor de dezvoltare rurală, a instrumentelor financiare și a măsurilor naționale, pentru a stimula fermierii  în vârstă să își transfere operațiunile agricole către fermieri tineri.

Flexibilitatea pe care statele membre o au în prezent în definirea normelor de bază poate risca să denatureze concurența pe piața unică și să ofere un acces inegal la sprijinul acordat agricultorilor din diferite state membre sau chiar în diferite regiuni. Consideră că subsidiaritatea pentru statele membre ar trebui acordată numai în cadrul unui set comun de norme și instrumente convenite la nivelul UE ca parte a unei abordări uniforme a tuturor eforturilor de programare și a criteriilor de eligibilitate, ar trebui să acopere ambii piloni ai PAC și să asigure, în special, abordarea europeană în Pilonul I și, prin urmare, condiții de concurență echitabile.

Reamintește Comisiei necesitatea de a respecta pe deplin distribuția de competențe în fiecare stat membru, deseori stabilită în constituțiile lor, în special în ceea ce privește respectarea competențelor juridice ale regiunilor UE în momentul punerii în aplicare a politicilor. Salută eforturile Comisiei de a institui elaborarea, punerea în aplicare și controlul unei abordări bazate pe rezultate, în vederea promovării performanței și nu a conformității, asigurând în același timp o monitorizare adecvată prin intermediul unor indicatori clar definiți, solizi și măsurabili la nivelul UE, inclusiv un sistem adecvat de controlul calității și sancțiuni.

Cere Comisiei să se asigure că funcțiile financiare și de control al performanței și audit sunt îndeplinite la același standard și pe aceleași criterii în toate statele membre, indiferent de flexibilitatea sporită pentru statele membre în ceea ce privește proiectarea și gestionarea programelor și, în special , pentru a asigura o plată la timp a fondurilor din toate statele membre pentru toți fermierii (producătorii agricoli) eligibili.

Solicită Comisiei să acorde mai multă flexibilitate statelor membre și regiunilor în cadrul normelor agricole de minimis.

Consideră că este necesar să se mențină actuala arhitectură cu două piloni, în special Pilonul I, care este dedicat sprijinului pentru veniturile agricultorilor. Consideră că este necesar, în același timp, să se compenseze furnizarea de bunuri publice pe baza unor criterii uniforme, permițând, în același timp, statelor membre să adopte abordări specifice pentru a reflecta condițiile locale.

Consideră că arhitectura actuală a PAC nu își poate îndeplini obiectivele decât dacă este suficient finanțată; solicită, prin urmare, menținerea bugetului PAC în următorul CFM (Cadrul Financiar Multianual n.r.), cel puțin la nivelul actual, pentru a realiza ambițiile unei PAC revizuite și eficiente după 2020, se mai arată în acest raport.

 

 

Vizualizat: 10527 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

05 martie 2021 - 10:15

CINE-L CONSILIAZĂ PE MINISTRUL AGRICULTURII! Șeful de la Agricultură, profesorul universitar Adrian Oros, prodecan USAMV Cluj, s-a înconjurat numai de femei frumoase și tinere care să-l consilieze. Una și una, promovate de ministrul agriculturii în funcții importante.

ATENȚIE, APIA VĂ AVERTIZEAZĂ!

ATENȚIE, APIA VĂ AVERTIZEAZĂ!

05 martie 2021 - 08:46

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă avertizează asupra condițiilor care sunt considerate artificial create de către fermierii cu scopul de a obține pe nedrept subvențiile agricole. Când APIA decide că s-au creat condiții artificiale exclude fermierii de la plata subvențiilor și recuperează sumele deja plătite acestora.

TINERII FERMIERI, SUBVENȚII APIA MAI MARI!

TINERII FERMIERI, SUBVENȚII APIA MAI MARI!

05 martie 2021 - 07:30

SUBVENȚII APIA 2021-2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță condițiile pentru tinerii fermieri care vor să obțină anul acesta subvenții mai mari pe hectar. Ei pot să acceseze plata pentru tinerii fermieri, al cărei cuantum este de circa 36 de euro pe hectar. Suma este adăugată la celelalte scheme de plată pe hectar.

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI NU A FOST ÎNCĂ RETRAS!

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI NU A FOST ÎNCĂ RETRAS!

04 martie 2021 - 20:18

MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI. Ordinul ministrului agriculturii nr.24 pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de creștere a porcilor nu a fost încă retras din consultare publică. La ora publicării acestei știri, Ordinul maxim 5 porci în gospodăriile țărănești este afișat în consultare pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

CE LE-A PROMIS ASTĂZI PRIM-MINISTRUL CÎȚU FERMIERILOR CU CARE S-A ÎNTÂLNIT!

CE LE-A PROMIS ASTĂZI PRIM-MINISTRUL CÎȚU FERMIERILOR CU CARE S-A ÎNTÂLNIT!

04 martie 2021 - 19:27

AJUTOARE FERMIERI! Liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-au întâlnit astăzi cu prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare și ministrul agriculturii, Adrian Oros. Alianța a transmis, în seara aceasta, un comunicat pentru AGROINFO cu promisiunile făcute fermierilor de premierul României.

MESAJ IMPORTANT DIRECTOR APIA pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

MESAJ IMPORTANT DIRECTOR APIA pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

04 martie 2021 - 18:59

ATENȚIE, FERMIERI! Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Caraș Severin, Dumitru Stepanescu, are un mesaj important pentru fermierii care vor să încaseze anul acesta subvențiile agricole.

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! FERMIERII, PROTEST ÎN FAȚA PREFECTURILOR DIN MAI MULTE JUDEȚE!

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! FERMIERII, PROTEST ÎN FAȚA PREFECTURILOR DIN MAI MULTE JUDEȚE!

04 martie 2021 - 16:54

PROTEST! Fermierii din județele Iași, Botoșani, Vaslui protestează simultan astăzi în fața Prefecturilor. Ei spun că sunt nemulțumiți pentru că în buget nu au fost incluse sumele pentru despăgubiri în urma secetei. Protestele în stradă se vor încheia la ora 19:00.

TERMEN APIA PENTRU SUBVENȚIILE AȘTEPTATE DE FERMIERI!

TERMEN APIA PENTRU SUBVENȚIILE AȘTEPTATE DE FERMIERI!

04 martie 2021 - 16:21

PLATĂ SUBVENȚII 2020! Subvențiile APIA care ajung la fermierii români după 31 martie 2021 sunt sprijinul cuplat la lucernă, sprijinul cuplat la soia, sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră, sprijin cuplat la orez. Plata acestor subvenții europene pe hectar este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru acte este 31 martie 2021 pentru plățile pe hectar aferente lui 2020.

ANUNȚUL DE ACUM AL MINISTRULUI OROS DESPRE PLĂȚILE FERMIERILOR!

ANUNȚUL DE ACUM AL MINISTRULUI OROS DESPRE PLĂȚILE FERMIERILOR!

04 martie 2021 - 15:51

SUBVENȚII APIA 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi că ultima zi în care fermierii pot să ceară subvențiile agricole aferente acestui an, fără penalități, este 17 mai 2021 întrucât 15 mai cade într-o zi nelucrătoare. Șeful MADR a avut astăzi ședință cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

POLONEZII INVESTESC ÎN AGRICULTURA DIN ROMÂNIA!

POLONEZII INVESTESC ÎN AGRICULTURA DIN ROMÂNIA!

04 martie 2021 - 15:35

INVESTIȚII ÎN AGRICULTURĂ. Cunoscutul grup de frime polonez CITRONEX este interesat să achiziționeze 22 de hectare de teren agricol în zona Ciocârlău, județul Gorj. Aici se vor înființa sere pentru cultivarea de roșii, solariile urmând să aibă activitate tot anul.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Adevăr

Adevăr
- Care e lucrul cel mai inteligent pe care îl poate spune un bărbat? Detalii