Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! VEȘTI URIAȘE de la BRUXELLES! ELIMINAREA DATEI ISTORICE pentru SUBVENȚII! CREȘTEREA SUMEI pentru FERMELE MICI!

Publicat: 06 martie 2018 - 08:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO ESTE SINGURA PUBLICAȚIE DE UNDE POȚI AFLA CONȚINUTUL DOCUMENTELOR DE LA BRUXELLES! Eliminarea datelor istorice pentru subvențiile acordate fermierilor, creșterea sprijinului pentru fermele familiale și fermele mici, degresivitatea sprijinului pentru fermele mari, menținerea sprijinului cuplat și un buget mare pentru subvențiile agricultorilor, anunță un raport al Comisiei de agricultură din Parlamentrul European.

Raportul pe care vi-l prezentăm urmează să fie adoptat în ședința Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European din data de 12 martie 2018. Acest raport a fost dezbătut în ședința Comisiei din data de 20 februarie 2018. Documentul este semnat de europarlamentarul Herbert Dorfmann, membru în Grupul Partidului Popular European.

Raportul consideră că este necesar un sprijin mai bine orientat pentru fermele familiale. Acesta poate fi realizat prin introducerea unei rate de sprijin obligatorii mai mari pentru fermele mici.

În plus, susține că sprijinul acordat fermelor mai mari ar trebui să aibă un caracter degresiv (care descrește sau care este plafonat la o anumită sumă n.r.), care să reflecte economiile de scară, cu posibilitatea de stabilire a limitelor maxime de către statele membre. Cu alte cuvinte, plafonarea plăților directe la o anumită sumă pentru exploatațiile agricole de dimensiuni mari.

Documentul solicită Comisiei Europene înlocuirea sistemului actual de calculare a plăților directe în Pilonul I, care se bazează adesea pe date istorice, printr-o metodă uniformă la nivelul UE de calculare a plăților, pentru a face sistemul mai simplu și mai transparent. Adică, eliminarea acestor date istorice din pricina cărora subvențiile agricole sunt încasate și de cei care, de exemplu, nu mai dețin animale, cum este cazul bovinelor, dar le-au avut în proprietate la o dată istorică. 

Raportul subliniază necesitatea identificării elementelor-cheie ale unui sistem transparent și obiectiv de sancțiuni și stimulente pentru determinarea eligibilității agricultorilor pentru finanțare publică, care ar trebui să cuprindă măsuri voluntare și obligatorii.

De asemenea, este cerută o repartizare echitabilă a plăților directe între statele membre UE, care trebuie să ia în considerare diferențele socio-economice, costurile de producție diferite și sumele primite de statele membre în cadrul Pilonului II, care se referă la dezvoltare rurală.

Documentul insistă pentru menținerea sprijinului cuplat, ca o condiție a garantării unei concurențe echitabile pe piața unică și ca un instrument de combatere a dificultăților specifice, în special a celor care rezultă din dezavantajul concurențial structural al celor mai puțin favorizate și muntoase regiuni.

Reamintește că reînnoirea generațională este o provocare cu care se confruntă fermierii din multe state membre și că fiecare strategie națională trebuie, prin urmare,raport-ue-comisie_b să abordeze această chestiune, inclusiv prin măsuri în Pilonul I, care înseamnă subvenții directe, și măsuri specifice în Pilonul II, care înseamnă finanțare proiectelor de dezvoltare rurală, a instrumentelor financiare și a măsurilor naționale, pentru a stimula fermierii  în vârstă să își transfere operațiunile agricole către fermieri tineri.

Flexibilitatea pe care statele membre o au în prezent în definirea normelor de bază poate risca să denatureze concurența pe piața unică și să ofere un acces inegal la sprijinul acordat agricultorilor din diferite state membre sau chiar în diferite regiuni. Consideră că subsidiaritatea pentru statele membre ar trebui acordată numai în cadrul unui set comun de norme și instrumente convenite la nivelul UE ca parte a unei abordări uniforme a tuturor eforturilor de programare și a criteriilor de eligibilitate, ar trebui să acopere ambii piloni ai PAC și să asigure, în special, abordarea europeană în Pilonul I și, prin urmare, condiții de concurență echitabile.

Reamintește Comisiei necesitatea de a respecta pe deplin distribuția de competențe în fiecare stat membru, deseori stabilită în constituțiile lor, în special în ceea ce privește respectarea competențelor juridice ale regiunilor UE în momentul punerii în aplicare a politicilor. Salută eforturile Comisiei de a institui elaborarea, punerea în aplicare și controlul unei abordări bazate pe rezultate, în vederea promovării performanței și nu a conformității, asigurând în același timp o monitorizare adecvată prin intermediul unor indicatori clar definiți, solizi și măsurabili la nivelul UE, inclusiv un sistem adecvat de controlul calității și sancțiuni.

Cere Comisiei să se asigure că funcțiile financiare și de control al performanței și audit sunt îndeplinite la același standard și pe aceleași criterii în toate statele membre, indiferent de flexibilitatea sporită pentru statele membre în ceea ce privește proiectarea și gestionarea programelor și, în special , pentru a asigura o plată la timp a fondurilor din toate statele membre pentru toți fermierii (producătorii agricoli) eligibili.

Solicită Comisiei să acorde mai multă flexibilitate statelor membre și regiunilor în cadrul normelor agricole de minimis.

Consideră că este necesar să se mențină actuala arhitectură cu două piloni, în special Pilonul I, care este dedicat sprijinului pentru veniturile agricultorilor. Consideră că este necesar, în același timp, să se compenseze furnizarea de bunuri publice pe baza unor criterii uniforme, permițând, în același timp, statelor membre să adopte abordări specifice pentru a reflecta condițiile locale.

Consideră că arhitectura actuală a PAC nu își poate îndeplini obiectivele decât dacă este suficient finanțată; solicită, prin urmare, menținerea bugetului PAC în următorul CFM (Cadrul Financiar Multianual n.r.), cel puțin la nivelul actual, pentru a realiza ambițiile unei PAC revizuite și eficiente după 2020, se mai arată în acest raport.

 

 

Vizualizat: 10476 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

26 noiembrie 2020 - 08:16

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță că ajutoarele Covid-19 au început să fie transferate către conturile fermierilor încă de ieri, miercuri, 25 noiembrie 2020. Deocamdată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a comunicat sumele autorizate la plata acestor ajutoare.

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

26 noiembrie 2020 - 07:16

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele obligatorii în decembrie 2020 pentru depunerea unor documente pentru plata subvențiilor pe hectar aferente acestui an. Cuantumul acestor subvenții ajunge și la peste 500 de euro pe hectar. Fermierii trebuie să țină seama de aceste termene limită pentru a se califica la plata subvențiilor APIA. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către APIA.

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

25 noiembrie 2020 - 09:07

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI! ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Mai mulți fermieri au fost amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP pentru tractoare, avertizează RodBun, producător și distribuitor de semințe, pesticide și îngrășăminte, pe pagina sa Facebook.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

25 noiembrie 2020 - 08:37

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii