Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Exclusiv! Vestea de care atârnă subvențiile miilor de fermieri!

Publicat: 01 februarie 2016 - 18:38
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Pentru prima oară, firma Gauss care se ocupă de controlul prin teledetecție vorbește despre identificarea fără echivoc a parcelelor agricole! Aproape 41.000 de fermieri români au fost prinși în eșantionul de control prin teledetecție și o suprafață de aproximativ 500.000 de hectare. Ce s-a descoperit la teledetecție, i-a uimit și pe specialiști!

Minutul de neatenție îi poate costa scump pe fermierii români. Mulți dintre agricultori și-au identificat parcelele la nimereală în IPA online! Ce să mai punem la socoteală abaterea de 0,75 m, care delimitează granița dintre o parcelă sau alta?! Pentru așa ceva îți trebuie pricepere maximă.

Fermierii și-au desenat parcele triunghiulare, când, în realitate, sunt dreptunghiulare sau și mai rău, le-au amplasat în mijlocul blocului fizic, orientate de la est la vest când, în realitate, parcelele sunt orientate de la nord la sud. În exclusivitate pentru Agroinfo, Cristian Grădinaru, director general Gauss, vorbește despre ce s-a descoperit la teledetecție.

Ce se întâmplă în acest moment la APIA?

Discuția dintre noi și Agenția de Plăți, în acest moment, este legată de informații suplimentare pentru cazurile de eroare evidentă, unde fermierii și-au identificat complet greșit parcelele. Sunt cele mai multe cazuri de neconformitate. Dacă parcela e dreptunghiulară și fermierul desenează un triunghi mult mai mare sau mult mai mic decât ce vedem noi pe imagini și nu găsim nici cultura declarată de fermier, nici măcar nu mai putem vorbi de identificare. E clar că fermierul și-a completat cererea să fie completată. Sunt greșeli grosolane.

E posibil să-și fi indicat greșit parcela și-n anii anteriori, dar nu a fost în eșantionul de control și a primit subvenția pe suprafață. O explicație ar fi și vârsta înaintată a unor fermieri, au 70 de ani, 80 de ani și ar fi bine să fie consiliați la completarea cererii. Sunt și cazuri în care sintagma fără echivoc îi aduce pe fermieri în situația de neconformitate. Ca să dau un exemplu, dacă ai completat o cerere la primărie și ai greșit numele, poți să revii și să corectezi. La identificarea fără echivoc nu mai poți să corectezi ceea ce e absurd. Trebuie să se găsească o soluție. Din păcate, se poate întâmpla să fie penalizați și fermieri care nu merită asta.

Sudul țării are o caracteristică aparte: parcele lungi și înguste, dificil de identificat!

Eu sunt inginer geodez și acea abatere de 0.75 m e aproape imposibil de respectat. Mi se pare foarte restrictivă această limită de 0,75 m. Fermierul vine și depune cererea în IPA online, se uita pe ortofotoplanuri, pe niște imagini făcute din avion, și ar trebui să aibă mai multe cunoștințe. Să știe să folosească un calculator, mai mult decât atât să știe să digitizeze în IPA online. Hai să spunem că toți au făcut lucrul acesta, dar sunt în zona de sud blocuri fizice unde ai 200 de parcele, fâșii lungi și înguste. Să-l pui pe fermier să-și identifice acolo care e parcela lui și dacă toată acea tarla a fost arată și e o singură cultură, fermierul nu are nicio limită pe care o poate vizualiza pe acele imagini, în IPA online.

Cine decide, în final, dacă fermierii care au greșit își vor primi subvențiile?

Noi ce facem, de fapt? Primim niște imagini dintr-o serie de mai multe imagini luate în perioade diferite ale anului. Unele sunt VHR (very high resolution), adică de înaltă rezoluție, și asta înseamnă că pe aceste imagini se poate determina limita parcelei.  Pe imaginile luate în mai, iunie și august, vă dau un exemplu, determinăm cu precizie și ce cultură e în acea parcelă. Analizăm imaginile cu cererile depuse de fermieri și astfel putem determina suprafața pe imaginile de înaltă rezoluție și cultura împreună cu celelalte două imagini pe care le avem la dispoziție.

În urma controlului pe care-l facem, atribuim niște coduri: de conformitate sau de neconformitate. În baza acestor coduri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face un control administrativ și decide: fermieri care merg la plată și fermieri care pentru a ajunge la plată au nevoie de un control suplimentar, follow-up. În principiu, ar trebui ca în suprafața declarată la plată să se regăsească toți fermierii care au depus cererile de plată. Punctul doi e cultura. În activitatea de follow-up, APIA analizează: cei care într-adevăr au greșit sau nu au dreptul să-și primească subvenția și fermierii cu care pot să clarifice anumite aspecte.

Până-n anul 2011, firma Gauss a participat la campania de follow-up, iar fermierilor cu coduri de neconformitate li se puneau la dispoziție hărți suplimentare pe care-și puteau indica parcelele. În prezent, doar APIA face o campanie de follow-up. Alte coduri de neconformitate au fost generate  de supradeclarări de suprafețe sau subdeclarări.

Care este soluția?

Singura soluție pentru rezolvarea erorilor la identificare și să nu fie penalizați fermierii cu miile ar fi o derogare de la Comisia Europeană. Subvențiile fermierilor care și-au identificat la nimereală parcelele sau le-au amplasat greșit, cu o marjă mai mare de toleranță, atârnă de această veste!

Am cerut deja o derogare Comisiei Europene. Astăzi ( miercuri, 20 ianuarie 2016 n.r.) va pleca o scrisoare de la secretarul de stat român la directorul general DG Agri, Jerzy Bogdan Plewa, pentru a solicita o soluție în acest sens. Să vedem ce marjă de posibilitate avem și ce soluție putem găsi cu Comisia Europeană,  a declarat Achim Irimescu, ministrul agriculturii. Declarație făcută pe 20 ianuarie 2016.

De la apariția ei în regulamentele europene, sintagma identificare fără echivoc a dat mari bătăi de cap fermierilor români.

Pentru localizarea fără echivoc a parcelei agricole și identificarea amplasamentului și conturului acesteia se aplică o toleranță de amplasare, aferentă unei zone tampon calculată în aplicația electronică GIS, de 0,75 m.  (Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți directe din agricultură)

Vizualizat: 11396 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AGROLAND A INVESTIT 150.000 DE EURO ÎN DESCHIDEREA CELUI MAI MARE MAGAZIN DIN REȚEA!

AGROLAND A INVESTIT 150.000 DE EURO ÎN DESCHIDEREA CELUI MAI MARE MAGAZIN DIN REȚEA!

14 august 2020 - 21:11

COMUNICAT. Agroland a deschis cel mai mare magazin din rețea, care ocupă o suprafață de 410 metri pătrați, cu o investiție de 150.000 de euro care nu include stocurile.

ANULAREA EDIȚIEI 2020 A TÂRGULUI AGROMALIM!

ANULAREA EDIȚIEI 2020 A TÂRGULUI AGROMALIM!

14 august 2020 - 20:24

ANUNȚ! Organizatorii târgului internațional AGROMALIM, un eveniment de marcă și cu tradiție în agricultură, ne-au transmis astăzi, 14 august, un comunicat prin care anunță fermierii, participanții la acest târg că ediția 2020 AGROMALIM a fost anulată din cauza creșterii numărului infecțiilor cu coronavirus.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI: CONTROLUL ÎN TEREN pentru PLATA SUBVENȚIILOR!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI: CONTROLUL ÎN TEREN pentru PLATA SUBVENȚIILOR!

14 august 2020 - 19:49

COMUNICAT APIA 14 AUGUST 2020. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor care au depus cerere unică de plată în cadrul Campaniei 2020, că în această perioadă inspectorii APIA și cei ai instituțiilor de specialitate delegate desfășoară controlul la fața locului pentru cererile eșantionate în acest scop, în conformitate cu calendarul stabilit prin Ordinul MADR nr. 131/15.05.2020.

PRO AGRO CERE DEMISIA GUVERNULUI DACĂ NU LI SE PLĂTESC FERMIERILOR DESPĂGUBIRILE PENTRU SECETĂ!

PRO AGRO CERE DEMISIA GUVERNULUI DACĂ NU LI SE PLĂTESC FERMIERILOR DESPĂGUBIRILE PENTRU SECETĂ!

14 august 2020 - 18:46

CER DEMISIA! Federația PRO AGRO ne-a transmis astăzi, 14 august 2020, un comunicat prin care cere demisia Guvernului Orban dacă fermierii nu-și vor primi despăgubirile pentru secetă. Agricultorii au observat că-n proiectul de rectificare bugetară pentru 2020, discutat astăzi de Executiv în ședința care a început la ora 17, nu sunt incluse sumele pentru despăgubiri.

FERMIERII, ÎN PRAGUL DISPERĂRII! SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

FERMIERII, ÎN PRAGUL DISPERĂRII! SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

14 august 2020 - 18:30

VOCEA FERMIERILOR! Agricultorii din România au aflat că în proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2020 nu sunt incluse sumele pentru despăgubirile la secetă așa cum li s-a promis încă de la începutul lunii iulie. Mai multe organizații ale fermierilor reacționează cu vehemență. Astăzi, vineri, 14 august 2020, în jurul prânzului, premierul României, Ludovic Orban, a ținut să-i asigure pe fermieri că vor primi despăgubirile promise.

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

13 august 2020 - 18:28

MODIFICĂRI LEGISLAȚIE. Ordinul MAI nr. 120 din 6 august 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 11 august 2020 și este în vigoare. Care sunt modificările în ceea ce privește înregistrarea tractoarelor agricole și forestiere.

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

13 august 2020 - 17:46

EFECT PROTEST CU TRACTOARELE. Ce au obținut fermierii din Republica Moldova care au ieșit în stradă cu tractoarele în 10 raioane pentru a protesta că nu primesc suficiente despăgubiri pentru culturile arse de secetă? Un cont bancar în care să li se facă donații. Președintele Moldovei le-a transmis agricultorilor că statul nu mai are bani.

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

13 august 2020 - 17:11

OFICIAL. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește că termenul limită până la care rentierii agricoli ori împuternicitul/mandatarul/curatorul, pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă este data de 31 august 2020.

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

13 august 2020 - 13:13

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță modificarea Ghidului bazei de date cu prețuri de referință ce va fi utilizat pentru achizițiile necesare proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Modificarea documentului s-a făcut prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 221 din 5 august 2020.

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

12 august 2020 - 09:51

ANUNȚ OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți, 11 august 2020, că vizitele în teren la fermele care au cerut bani europeni vor fi înlocuite cu documente justificative.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
P.A. CALESCU
|
02. 13, 2016. Saturday 17:35

UNICA SI SINGURA SOLUTIE: ASOCIEREA SAU DAREA TERENULUI IN ARENDA< SE AUDE?

3.
stef alex
|
02. 02, 2016. Tuesday 09:00

Pe vechea schema de plata toti fermierii aveau penalitati liniare an de an pentru ca se declarau suprafete mai mari decat cele prinse in schema de plata negociate cu UE .Deci la toti fermierii li se taia din subventie.Le noua negociere daca toata suprafata agricola eligibila a Romaniei a fost prinsa in schema cineva bine intentionat a trebuit sa lase o portita pentru penalizari ca altfel nu se poate sa fii perfect (gandesc ei) asa ca apare identificarea fara echivoc.Iar noi cei multi si ,,prosti" suntem fraeriti de ce putini si smecheri.Din ce sa plateasca statul ajutoare sociale la ce care stau toata ziua in carciuma? Toate aceste chichite sunt facute cu intentie pentru a ne taia di bani alta explicatie nu exista.

2.
calin 23
|
02. 01, 2016. Monday 22:36

De cand e ministru acest domn ne bombardeaza cu prosti.
Dati-ne subventiile lasati tampeniile cu soft si alte....
Ati facut din agricultura Romaniei o ,,Varza de Bruxelles''
Constantinescu macar ne mintea frumos dar pana la urma ne luam banii.

1.
marian fota
|
02. 01, 2016. Monday 20:01

totul e facut prost! in primul rand daca este suprafata totala declarata e ok, nu mai cautati nod in papura! daca vreti sa iasa dupa gps trebuie mai intai sa faceti carti funciare la toata tara si apoi putem declara dupa coordonate si totul va iesi lafix! in felul asta nu o sa iasa niciodata ! asa ca puneti mana mai intai si investiti macar- ca asta ar insemna sa opriti o parte din banii de subventii dar s-ar rezolva pt totdeauna! cu respect fermier din olt!

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii