Adama
Vinasa Rompak

Exclusiv! Vestea de care atârnă subvențiile miilor de fermieri!

Publicat: 01 februarie 2016 - 18:38
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Pentru prima oară, firma Gauss care se ocupă de controlul prin teledetecție vorbește despre identificarea fără echivoc a parcelelor agricole! Aproape 41.000 de fermieri români au fost prinși în eșantionul de control prin teledetecție și o suprafață de aproximativ 500.000 de hectare. Ce s-a descoperit la teledetecție, i-a uimit și pe specialiști!

Minutul de neatenție îi poate costa scump pe fermierii români. Mulți dintre agricultori și-au identificat parcelele la nimereală în IPA online! Ce să mai punem la socoteală abaterea de 0,75 m, care delimitează granița dintre o parcelă sau alta?! Pentru așa ceva îți trebuie pricepere maximă.

Fermierii și-au desenat parcele triunghiulare, când, în realitate, sunt dreptunghiulare sau și mai rău, le-au amplasat în mijlocul blocului fizic, orientate de la est la vest când, în realitate, parcelele sunt orientate de la nord la sud. În exclusivitate pentru Agroinfo, Cristian Grădinaru, director general Gauss, vorbește despre ce s-a descoperit la teledetecție.

Ce se întâmplă în acest moment la APIA?

Discuția dintre noi și Agenția de Plăți, în acest moment, este legată de informații suplimentare pentru cazurile de eroare evidentă, unde fermierii și-au identificat complet greșit parcelele. Sunt cele mai multe cazuri de neconformitate. Dacă parcela e dreptunghiulară și fermierul desenează un triunghi mult mai mare sau mult mai mic decât ce vedem noi pe imagini și nu găsim nici cultura declarată de fermier, nici măcar nu mai putem vorbi de identificare. E clar că fermierul și-a completat cererea să fie completată. Sunt greșeli grosolane.

E posibil să-și fi indicat greșit parcela și-n anii anteriori, dar nu a fost în eșantionul de control și a primit subvenția pe suprafață. O explicație ar fi și vârsta înaintată a unor fermieri, au 70 de ani, 80 de ani și ar fi bine să fie consiliați la completarea cererii. Sunt și cazuri în care sintagma fără echivoc îi aduce pe fermieri în situația de neconformitate. Ca să dau un exemplu, dacă ai completat o cerere la primărie și ai greșit numele, poți să revii și să corectezi. La identificarea fără echivoc nu mai poți să corectezi ceea ce e absurd. Trebuie să se găsească o soluție. Din păcate, se poate întâmpla să fie penalizați și fermieri care nu merită asta.

Sudul țării are o caracteristică aparte: parcele lungi și înguste, dificil de identificat!

Eu sunt inginer geodez și acea abatere de 0.75 m e aproape imposibil de respectat. Mi se pare foarte restrictivă această limită de 0,75 m. Fermierul vine și depune cererea în IPA online, se uita pe ortofotoplanuri, pe niște imagini făcute din avion, și ar trebui să aibă mai multe cunoștințe. Să știe să folosească un calculator, mai mult decât atât să știe să digitizeze în IPA online. Hai să spunem că toți au făcut lucrul acesta, dar sunt în zona de sud blocuri fizice unde ai 200 de parcele, fâșii lungi și înguste. Să-l pui pe fermier să-și identifice acolo care e parcela lui și dacă toată acea tarla a fost arată și e o singură cultură, fermierul nu are nicio limită pe care o poate vizualiza pe acele imagini, în IPA online.

Cine decide, în final, dacă fermierii care au greșit își vor primi subvențiile?

Noi ce facem, de fapt? Primim niște imagini dintr-o serie de mai multe imagini luate în perioade diferite ale anului. Unele sunt VHR (very high resolution), adică de înaltă rezoluție, și asta înseamnă că pe aceste imagini se poate determina limita parcelei.  Pe imaginile luate în mai, iunie și august, vă dau un exemplu, determinăm cu precizie și ce cultură e în acea parcelă. Analizăm imaginile cu cererile depuse de fermieri și astfel putem determina suprafața pe imaginile de înaltă rezoluție și cultura împreună cu celelalte două imagini pe care le avem la dispoziție.

În urma controlului pe care-l facem, atribuim niște coduri: de conformitate sau de neconformitate. În baza acestor coduri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face un control administrativ și decide: fermieri care merg la plată și fermieri care pentru a ajunge la plată au nevoie de un control suplimentar, follow-up. În principiu, ar trebui ca în suprafața declarată la plată să se regăsească toți fermierii care au depus cererile de plată. Punctul doi e cultura. În activitatea de follow-up, APIA analizează: cei care într-adevăr au greșit sau nu au dreptul să-și primească subvenția și fermierii cu care pot să clarifice anumite aspecte.

Până-n anul 2011, firma Gauss a participat la campania de follow-up, iar fermierilor cu coduri de neconformitate li se puneau la dispoziție hărți suplimentare pe care-și puteau indica parcelele. În prezent, doar APIA face o campanie de follow-up. Alte coduri de neconformitate au fost generate  de supradeclarări de suprafețe sau subdeclarări.

Care este soluția?

Singura soluție pentru rezolvarea erorilor la identificare și să nu fie penalizați fermierii cu miile ar fi o derogare de la Comisia Europeană. Subvențiile fermierilor care și-au identificat la nimereală parcelele sau le-au amplasat greșit, cu o marjă mai mare de toleranță, atârnă de această veste!

Am cerut deja o derogare Comisiei Europene. Astăzi ( miercuri, 20 ianuarie 2016 n.r.) va pleca o scrisoare de la secretarul de stat român la directorul general DG Agri, Jerzy Bogdan Plewa, pentru a solicita o soluție în acest sens. Să vedem ce marjă de posibilitate avem și ce soluție putem găsi cu Comisia Europeană,  a declarat Achim Irimescu, ministrul agriculturii. Declarație făcută pe 20 ianuarie 2016.

De la apariția ei în regulamentele europene, sintagma identificare fără echivoc a dat mari bătăi de cap fermierilor români.

Pentru localizarea fără echivoc a parcelei agricole și identificarea amplasamentului și conturului acesteia se aplică o toleranță de amplasare, aferentă unei zone tampon calculată în aplicația electronică GIS, de 0,75 m.  (Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți directe din agricultură)

Vizualizat: 12195 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
P.A. CALESCU
|
02. 13, 2016. Saturday 17:35

UNICA SI SINGURA SOLUTIE: ASOCIEREA SAU DAREA TERENULUI IN ARENDA< SE AUDE?

3.
stef alex
|
02. 02, 2016. Tuesday 09:00

Pe vechea schema de plata toti fermierii aveau penalitati liniare an de an pentru ca se declarau suprafete mai mari decat cele prinse in schema de plata negociate cu UE .Deci la toti fermierii li se taia din subventie.Le noua negociere daca toata suprafata agricola eligibila a Romaniei a fost prinsa in schema cineva bine intentionat a trebuit sa lase o portita pentru penalizari ca altfel nu se poate sa fii perfect (gandesc ei) asa ca apare identificarea fara echivoc.Iar noi cei multi si ,,prosti" suntem fraeriti de ce putini si smecheri.Din ce sa plateasca statul ajutoare sociale la ce care stau toata ziua in carciuma? Toate aceste chichite sunt facute cu intentie pentru a ne taia di bani alta explicatie nu exista.

2.
calin 23
|
02. 01, 2016. Monday 22:36

De cand e ministru acest domn ne bombardeaza cu prosti.
Dati-ne subventiile lasati tampeniile cu soft si alte....
Ati facut din agricultura Romaniei o ,,Varza de Bruxelles''
Constantinescu macar ne mintea frumos dar pana la urma ne luam banii.

1.
marian fota
|
02. 01, 2016. Monday 20:01

totul e facut prost! in primul rand daca este suprafata totala declarata e ok, nu mai cautati nod in papura! daca vreti sa iasa dupa gps trebuie mai intai sa faceti carti funciare la toata tara si apoi putem declara dupa coordonate si totul va iesi lafix! in felul asta nu o sa iasa niciodata ! asa ca puneti mana mai intai si investiti macar- ca asta ar insemna sa opriti o parte din banii de subventii dar s-ar rezolva pt totdeauna! cu respect fermier din olt!

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii