SUBVENȚII 2017! Amânarea negocierilor de la Bruxelles pentru subvențiile fermierilor români ar putea ascunde o SURPRIZĂ URIAȘĂ pentru aceștia, susțin sursele noastre din Ministerul Agriculturii.
Sub rezerva că această informație a fost obținută pe surse, deci nu avem încă o confirmare oficială, ar exista șanse mari ca fermierii români să-și apere personal subvențiile la întâlnirea de la Bruxelles din 16 februarie 2017. Reprezentanților MADR li s-ar putea alătura reprezentanții fermierilor.
Liderii fermierilor au cerut deja să fie prezenți la discuțiile de la DG Agri, Comisia Europeană. Cererea le-a fost însă respinsă. Așa că fermierii au pregătit un memorandum cu argumente care să le susțină cauza. Acum, se pare, că ar fi șanse să se răzgândească DG Agri și să-i primească pe fermieri la negocieri. Zilele acestea s-ar lua o decizie în acest sens, susțin sursele noastre.
În joc este sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare încasată vreodată de fermierii români. România trebuie să convingă Comisia Europeană că agricultorii au nevoie și-n 2017 de această subvenție. Sprijinul cuplat se acordă sectoarelor deficitare din agricultură, cum sunt sectorul bovinelor sau cel al ovinelor.
Întâlnirea trebuia să aibă loc pe 8 februarie 2017. Cu o zi înainte, Ministerul Agriculturii a anunțat însă că a fost amânată pentru 16 februarie 2017. Reprezentanții MADR au primit anunțul chiar la Bruxelles, ar fi fost deja acolo.
Probabil, celor de la Comisia Europeană li s-au pus puțin în coaste toate țările care sunt în situația noastră, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Pentru că suntem toate țările pe aceeași lungime de undă e posibil să se fi gândit cei de la DG Agri că poate e mai bine așa. O să fie cu recul mare hotărârea asta pentru că de ea depind soarta vacii și a multor culturi agricole, toate depind de sprijinul cuplat. În mod special, vaca și oaia. În România e dezastru în sectorul bovinelor. Nu știu ce ar mai trebui să le demonstrăm noi.
Noi am cerut de la început să fie bine făcute aceste negocieri la Comisia Europeană, dar nu am fost ascultați. Puteau să fie în Registrul genealogic al raselor 250.000 de capete de bovine, să primească fiecare fermier 250 de euro – 300 de euro pe cap de animal și atunci totul ar fi fost normal.
Dacă eram ascultați cum am zis noi: vârsta vacilor eligibile să meargă până la 10 ani, să fie obligativitatea să aibă fermierul 10 vaci, dar dacă din acestea sunt eligibile una, două, trei, să ia banii pentru ele. Aici s-au pierdut 150.000 de capete. Asta a fost făcută din ambiție. S-a pus vârsta de maxim 8 ani pentru o vacă și am pierdut, declară Iacob Boca, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș, exclusiv pentru AGROINFO.
Fermierii vor să-și apere sprijinul cuplat în fața Comisiei Europene și să schimbe criteriile de eligibilitate pentru această subvenție, așa cum scrie în notificarea făcută de România la Comisia Europeană pe data de 1 august 2016.
Ce au cerut fermierii în notificare? Să fie eligibile la plată și vacile care au vârsta de 10 ani, din 10 vaci existente în fermă și aflate în controlul oficial al producțiilor (COP), dacă una singură e eligibilă la plată, fermierul să ia banii pentru ea. Prin schimbarea condițiilor de eligibilitate, ar avea șanse mai mulți fermieri să încaseze această subvenție.
Anul trecut așa li s-a întâmplat multor fermieri. Au avut 10 vaci în fermă, dar au fost eligibile pentru plată doar 4 și nu au luat niciun leu. De asta au fost excluse atât de multe animale de la plată și suma a crescut atât de tare, încât dă de bănuit, 1.000 de euro pe cap de vacă.
Asta trebuie explicat la Comisie, dar asta o putem face doar noi, fermierii, prin reprezentanții pe care-i avem. Și ministrul agriculturii a fost de acord să mergem. Nu aș crede să pierdem acest sprijin financiar. Nu aș crede să ia o decizie negativă Comisia Europeană acum când vaca de lapte o duce atât de greu în toată Europa, nu doar la noi. În România, noi suntem în cădere, patinăm în jos, sunt doar câteva ferme, pe care le putem număra pe degete, care și-au revenit, spune fermierul.