SUBVENȚII BLOCATE! Banii sutelor de fermieri români sunt blocați în erorile pe care le dă sistemul informatic cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Este softul responsabil pentru fiecare cent care ajunge în contul fermierilor. Sunt sute de fermieri în toată țara care mai așteaptă și acum să-și primească subvențiile aferente anului de cerere 2017! Cea mai mare parte a agricultorilor români a și cheltuit banii din subvenții, iar acești fermieri ghinioniști nu au văzut niciun leu din banii la care au dreptul.
Toată vina pentru această situație nenorocită ar purta-o sistemul informatic. Nu este actualizat și blochează dosarele de subvenții la plată. Deocamdată, nu se știe ce se va întâmpla cu avansul din subvențiile aferente anului de cerere 2018 pe care ministrul agriculturii, Petre Daea, îl promite din 15 octombrie 2018. Va ajunge sau nu la fermieri?! Dacă sistemul informatic este nefuncțional sunt slabe șanse ca fermierii români să beneficieze în această toamnă de avansul pe care-l așteaptă.
Cum se lucrează acum la centrele APIA din toată țara în condițiile în care funcționarii nu pot opera nimic în sistemul informatic?
Momentan, lucrăm numai pe hârtie tot ce avem. Nu știu, să vedem acum ce o să se întâmple când ne va da drumul la aplicație. Pe 2017 mai avem 10 fermieri neplătiți tot din cauza sistemului, erori de sistem. Ni se tot promite că se vor rezolva odată cu implementarea noului program. Nu este din cauza noastră, așteptăm dezvoltatorul de soft. Cei 10 fermieri așteaptă banii pentru scheme de plată atât din zootehnie, cât și din vegetal. Sunt ceva erori de sistem din pricina cărora nu se poate autoriza la plată, până nu se rezolvă, pe nicio schemă. Nu este din vina fermierilor, ei vor fi plătiți integral, deci nu sunt probleme. Noi i-am sunat, le-am explicat care e situația. Ei ne-au înțeles. În fiecare săptămână întrebăm la Centrul suport IT, dar primim același răspuns: se va rezolva, dar deocamdată dezvoltatorul de soft nu a reușit să implementeze ceva în sistem, nu știm ce. Se lucrează oricum, declară Cătălin Olariu, director adjunct APIA Alba, exclusiv pentru AGROINFO.
În iulie, APIA a contractat în regim de extremă urgență servicii de mentenanță a sistemului IT destinat plății subvențiilor către fermieri de la Siveco România, dezvoltatorul softului cu care lucrează APIA, companie exclusă de la licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță pentru sistemul informatic și companie cu care APIA se judecă.
"Se solicită prestarea de servicii de mentenanță preventivă, mentenanță corectivă și suport tehnic și de mentenanță evolutivă a sistemului informatic al APIA, în regim de urgență, pentru o perioadă scurtă, pentru asigurarea continuității plăților către fermieri, în scopul de a nu periclita obiectivul principal al APIA, acela de a asigura plata subvențiilor către fermieri la momentele prevăzute de regulamentele europene, dar și în concordanță cu necesarul de disponibilități financiare ale fermierilor, raportat la calendarul lucrărilor agricole, și nu în ultimul rând pentru a evita plata de la bugetul național în detrimentul bugetului european.
Nerealizarea mentenanței sistemului informatic poate duce la degradarea acestuia și la situații ireparabile în timp util, făcând astfel imposibilă funcționarea instituției, care a realizat absorbții de peste 95%, în fiecare an și care se confrunta cu situații deosebit de grave, ce pot duce la pierderea acreditării și pe care APIA nu le poate depăși", menționează APIA în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).
În același document, APIA spune că fără reactualizarea softului nu poate achita subvențiile pentru 2017 pentru cei 200.000 de fermieri care mai așteaptă și acum plățile. Mai mult, APIA subliniază că sunt în pericol și subvențiile aferente anului 2018.
Efectuarea acestor plăți este condiționată de mentenanța/adaptarea SI al APIA impuse de legislația europeană și națională. Necontractarea serviciilor duce la imposibilitatea realizării plății în avans în perioada 15 Octombrie-30 Noiembrie și începerea plății finale începând cu 1 Decembrie 2018. Necesitatea achiziției este determinată și de faptul că lipsa implementării acestor servicii în regim de urgență ar putea avea un impact negativ major asupra absorbției de fonduri europene în sectorul agricol și, implicit, asupra celor peste 200.000 de fermieri beneficiari ai acestor fonduri pentru anul 2017, respectiv cei peste 800.000 de fermieri care au solicitat sprijin pentru anul 2018.
Contractul cu Siveco, încheiat în regim de urgență, ar avea valoarea de 5,1 milioane de lei.