Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Exclusiv! Șeful APIA vorbește despre data când se va plăti avansul din subvenții!

Publicat: 14 octombrie 2015 - 18:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii sunt nerăbdători să știe când se va plăti avansul din subvenția pe suprafață. Când le vor intra banii în conturile bancare? Când se vor autoriza aceste plăți? Cel mai abilitat să răspundă la aceste frământări este șeful Agenției de Plăți și Intervenții  în Agricultură.

Mihai Puțintei, directorul general APIA, spune că funcționarii muncesc zi lumină să finalizeze controlul administrativ. Se lucrează intens la acest lucru, dar nu pot înainta o anumită dată, declară Mihai Puțintei, în exclusivitate pentru Agroinfo.

Șeful APIA nu precizează nici sfârșitul lunii octombrie și nici începutul lunii noiembrie. Nu pot fi date speranțe false fermierilor. Mihai Puțintei va comunica o dată certă în momentul în care va putea face acest lucru.

Avansul din plata pe suprafață ar putea fi autorizat din data de 16 octombrie, conform regulamentelor europene. Anul 2015 nu se încadrează însă în tiparele anilor anteriori. A intervenit cererea unică de plată, un singur formular atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic, pentru toate formele de sprijin financiar, iar campania de depunere a cererilor la APIA a suferit o amânare. Sesiunea de primire a cererilor de la fermieri s-a încheiat abia pe 10 iulie 2015.

În asemenea condiții, este aproape imposibilă finalizarea tuturor controalelor: adminstrativ, clasic, pe teren, prin teledetecție, etc.  până la sfârșitul lunii octombrie. Astfel, pe 16 septembrie, Comisia Europeană, la solicitarea mai multor state membre UE, a aprobat o derogare cu privire la plata acestui avans din subvenția pe suprafață, în ideea că fermierii au nevoie de ajutor pentru a-și derula activitatea. 

Putem plăti un avans din subvenții, de 50% sau 70%, depinde cum o să ne permită bugetul, fără finalizarea controalelor pe teren și prin teledetecție, numai pe baza controalelor administrative, a spus, pe 16 septembrie, Daniel Constantin, ministrul agriculturii. Acesta a subliniat că avansul se va plăti doar din componenta europeană. De trei ani, de când sunt ministru, am plătit în avans 50%, din componenta europeană. Deci, numai din componenta europeană. Încercăm și-n acest an.

Patru zile mai târziu, pe 20 septembrie, Mihai Puțintei, șeful APIA, declara pentru Agroinfo ce s-a discutat la Luxemburg despre avansul din plățile directe: Au fost propuse două procente. Un prim procent de 50% se referă la statele care au finalizat numai controlul administrativ, cum dorește să aplice România. Iar statele care au finalizat toate controalele, inclusiv pe cele prin teledetecție, vor putea aplica un procent de 70% pentru avans.

Mihai Puțintei nu a avansat nici pe 20 septembrie o dată concretă de plată a acestui avans. A precizat doar că avansul din subvenția pe suprafață se poate plăti până la data de 30 noiembrie.

Chestionat de Agroinfo, săptămâna trecută, George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la rândul lui, nu precizează o dată concretă. Dar spune că personalul APIA București a fost suplimentat cu funcționari aduși din teritoriu sau transferați de la Ministerul Agriculturii tocmai pentru a se putea plăti acest avans cât mai repede și plățile pe agromediu, restante din PNDR 2007-2013, în sumă totală de aproximativ 100 milioane de euro. 

Anul trecut, plata avansului din schema unică de plată pe suprafață (SAPS) a fost autorizată pe data de 16 octombrie, iar cuantumul SAPS a fost 156,89 euro/ha. Din această sumă, agricultorii au primit un avans de 69 euro/ha.

850 de milioane de euro vor fi pregătite pentru plata avansului din subvenția pe suprafață. Banii vor fi împrumutați de Ministerul Agriculturii de la Ministerul de Finanțe.

Vizualizat: 10099 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Avans 50% din subvenții! Ce a discutat șeful APIA la Luxemburg despre plățile directe?

Avans 50% din subvenții! Ce a discutat șeful APIA la Luxemburg despre plățile directe?

Mihai Puțintei, directorul general APIA, a fost plecat două zile, 14 și 15 septembrie,  la Luxemburg, la o întâlnire informală a miniștrilor agriculturii din statele membre UE. Iată noutățile despre plățile directe!

Subvențiile se pot plăti în avans din 16 octombrie, fără finalizarea controalelor pe teren!

Subvențiile se pot plăti în avans din 16 octombrie, fără finalizarea controalelor pe teren!

Vestea bună este că putem să plătim în avans subvențiile, fără să terminăm controalele pe teren și prin teledetecție, anunță ministrul agriculturii. Comisia Europeană i-a aprobat României o derogare.

Avans din subvenții: 850 de milioane de euro sunt pregătite pentru avansul din plățile directe!

Avans din subvenții: 850 de milioane de euro sunt pregătite pentru avansul din plățile directe!

850 de milioane de euro sunt pregătite de la bugetul de stat pentru un avans din plățile directe. Derogarea Comisiei Europene pentru efectuarea acestor plăți către fermieri este așteptată marți, 15 septembrie, anunță ministrul agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

AVERTISMENTUL EURODEPUTATULUI DANIEL BUDA ASUPRA IMPORTURILOR DE CARNE, LAPTE, BRÂNZĂ!

AVERTISMENTUL EURODEPUTATULUI DANIEL BUDA ASUPRA IMPORTURILOR DE CARNE, LAPTE, BRÂNZĂ!

16 iulie 2020 - 13:41

INTERVENȚIE. Comisia Europeană trebuie să se asigure că țările de unde importăm produse alimentare respectă standardele de sănătate a animalelor la fel ca în UE! Avertizează europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

CALENDAR AJUTOARE FERMIERI DIN BANI EUROPENI!

CALENDAR AJUTOARE FERMIERI DIN BANI EUROPENI!

16 iulie 2020 - 11:42

BANI PENTRU FERMIERI. AGROINFO vă pune la dispoziție versiunea cea mai recentă a calendarului pentru obținerea ajutoarelor din bani europeni, cu toate sesiunile depunere proiecte care sunt lansate în acest an și submăsurile pentru anul 2020 pentru care mai sunt disponibili bani.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

16 iulie 2020 - 11:06

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

15 iulie 2020 - 14:31

CÂND ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI DE 7000 DE EURO! Fermierii români au dreptul la un ajutor de criză de maxim 7.000 de euro/fermă. Decizia Comisiei Europene a fost deja publicată în Jurnalul Oficial UE, este în vigoare. Ministrul agriculturii a anunțat astăzi că vor fi acordate scheme de ajutor pentru fiecare sector din agricultură în parte. Șeful MADR le dă fermierilor vestea așteptată, când se vor face aceste plăți.

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

15 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE APICULTORI. Avem o veste bună pentru apicultori, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la sediul MADR. Vestea este legată de ajutoarele de care beneficiază apicultorii.

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

15 iulie 2020 - 13:31

ANUNȚ OFICIAL. Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă susținută la sediul MADR. Ajutorul acordat tinerilor fermieri este de 40.000 de euro, pentru exploatațiile agricole cu o valoare a producției standard mai mică și, respectiv, de 50.000 de euro. Pentru prima oară, de acești bani beneficiază și tinerii fermieri români care muncesc în străinătate.

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

15 iulie 2020 - 12:58

AJUTOARE FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, în conferința susținută la Ministerul Agriculturii, că acordarea ajutorului de stat pentru pagubele cauzate de secetă nu are legătură cu declararea neconstituțională de către Curtea Constituțională a României a unei legi care stabilește chiar plata unor despăgubiri pentru fermierii care au culturile afectate de secetă sau de alte fenomene naturale. Șeful MADR le transmite fermierilor să stea liniștiți că-și vor primi banii.

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

15 iulie 2020 - 11:49

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a publicat perspectivele pe termen scurt privind producţia şi consumul de produse agricole. Sunt încă incertitudini în ceea ce priveşte impactul crizei coronavirusului și costurile redresării economice. Cu toate că lanțul de aprovizionare cu alimente a rezistat pe parcursul crizei, odată cu ridicarea progresivă a măsurilor de blocare în toată Europa ar trebui să crească cererea, în special pentru restaurante, baruri și cafenele. Dar pe termen scurt, nu se va reveni la nivelul din 2019 din cauza reducerii puterii de cumpărare. În consecință, prețurile vor creşte.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

15 iulie 2020 - 09:04

COMUNICAT. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, la ora 12, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

14 iulie 2020 - 20:44

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea pentru modificarea și completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan este constituțională. Legea impune o serie de condiții la vânzarea terenurilor agricole astfel încât cetățenii străini să nu mai poată cumpăra teren în România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR

Singura companie privată din România care investeşte în genetică pentru crearea de soiuri şi hibrizi autohtoni, Agrosel, trece printr-un proces de rebranding, iar la INDAGRA a apărut cu noul nume - HEKTAR, care va defini de acum înainte gama de produse profesionale.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii