Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Exclusiv! Șeful APIA vorbește despre data când se va plăti avansul din subvenții!

Publicat: 14 octombrie 2015 - 18:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii sunt nerăbdători să știe când se va plăti avansul din subvenția pe suprafață. Când le vor intra banii în conturile bancare? Când se vor autoriza aceste plăți? Cel mai abilitat să răspundă la aceste frământări este șeful Agenției de Plăți și Intervenții  în Agricultură.

Mihai Puțintei, directorul general APIA, spune că funcționarii muncesc zi lumină să finalizeze controlul administrativ. Se lucrează intens la acest lucru, dar nu pot înainta o anumită dată, declară Mihai Puțintei, în exclusivitate pentru Agroinfo.

Șeful APIA nu precizează nici sfârșitul lunii octombrie și nici începutul lunii noiembrie. Nu pot fi date speranțe false fermierilor. Mihai Puțintei va comunica o dată certă în momentul în care va putea face acest lucru.

Avansul din plata pe suprafață ar putea fi autorizat din data de 16 octombrie, conform regulamentelor europene. Anul 2015 nu se încadrează însă în tiparele anilor anteriori. A intervenit cererea unică de plată, un singur formular atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic, pentru toate formele de sprijin financiar, iar campania de depunere a cererilor la APIA a suferit o amânare. Sesiunea de primire a cererilor de la fermieri s-a încheiat abia pe 10 iulie 2015.

În asemenea condiții, este aproape imposibilă finalizarea tuturor controalelor: adminstrativ, clasic, pe teren, prin teledetecție, etc.  până la sfârșitul lunii octombrie. Astfel, pe 16 septembrie, Comisia Europeană, la solicitarea mai multor state membre UE, a aprobat o derogare cu privire la plata acestui avans din subvenția pe suprafață, în ideea că fermierii au nevoie de ajutor pentru a-și derula activitatea. 

Putem plăti un avans din subvenții, de 50% sau 70%, depinde cum o să ne permită bugetul, fără finalizarea controalelor pe teren și prin teledetecție, numai pe baza controalelor administrative, a spus, pe 16 septembrie, Daniel Constantin, ministrul agriculturii. Acesta a subliniat că avansul se va plăti doar din componenta europeană. De trei ani, de când sunt ministru, am plătit în avans 50%, din componenta europeană. Deci, numai din componenta europeană. Încercăm și-n acest an.

Patru zile mai târziu, pe 20 septembrie, Mihai Puțintei, șeful APIA, declara pentru Agroinfo ce s-a discutat la Luxemburg despre avansul din plățile directe: Au fost propuse două procente. Un prim procent de 50% se referă la statele care au finalizat numai controlul administrativ, cum dorește să aplice România. Iar statele care au finalizat toate controalele, inclusiv pe cele prin teledetecție, vor putea aplica un procent de 70% pentru avans.

Mihai Puțintei nu a avansat nici pe 20 septembrie o dată concretă de plată a acestui avans. A precizat doar că avansul din subvenția pe suprafață se poate plăti până la data de 30 noiembrie.

Chestionat de Agroinfo, săptămâna trecută, George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la rândul lui, nu precizează o dată concretă. Dar spune că personalul APIA București a fost suplimentat cu funcționari aduși din teritoriu sau transferați de la Ministerul Agriculturii tocmai pentru a se putea plăti acest avans cât mai repede și plățile pe agromediu, restante din PNDR 2007-2013, în sumă totală de aproximativ 100 milioane de euro. 

Anul trecut, plata avansului din schema unică de plată pe suprafață (SAPS) a fost autorizată pe data de 16 octombrie, iar cuantumul SAPS a fost 156,89 euro/ha. Din această sumă, agricultorii au primit un avans de 69 euro/ha.

850 de milioane de euro vor fi pregătite pentru plata avansului din subvenția pe suprafață. Banii vor fi împrumutați de Ministerul Agriculturii de la Ministerul de Finanțe.

Vizualizat: 10033 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii