Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! ȘEFUL APIA DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR!

Publicat: 16 mai 2018 - 16:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2017! Sunt fermieri români care încă nu au primit niciun leu din subvențiile care li se cuvin pentru anul 2017. Dragi fermieri, pentru AGROINFO nu contează dacă este vorba despre un singur fermier care nu și-a primit banii la care are dreptul sau despre zeci de mii de fermieri. Noi vă tratăm cu atenție și respect pe toți și încercăm, cu puterile noastre de jurnaliști, să vă răspundem întrebărilor.

Georgeta Avram este unul dintre fermierii care nu au primit încă niciun leu de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO l-a întrebat ASTĂZI, 16 mai 2018, pe directorul general APIA, Adrian Pintea, ce se întâmplă cu acești fermieri, care este situația lor, când își vor primi banii. Așa am aflat că în situația Georgetei Avram mai sunt câteva mii de fermieri din toată țara. 

Sub 1% din fermieri mai sunt de plătit pe sprijinul cuplat vegetal. Unii sunt și cu probleme, dar și cu sprijinul cuplat, știți că de abia a fost acordat vegetalul. Din sprijinul cuplat vegetal au fost deja plătite 60 de milioane de euro.

Din totalul de 860.000 de fermieri (care au depus cererea unică de plată în anul 2017 n.r.) sub 1% nu au primit banii. Sunt circa 5.000 de fermieri, 6.000 cel mult, dar odată cu primirea cererilor, în fiecare zi se autorizează la plată. Fermierii trebuie să stea liniștiți și să-și urmărească contul pentru că vor primi banii, a declarat Adrian Pintea, șeful APIA, pentru AGROINFO.

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal a fost stabilit în data de 26 aprilie 2018. La APIA s-ar fi luat decizia ca dosarele de subvenții, în care nu s-a făcut nicio plată până la 26 aprilie și-n care se solicită și sprijin cuplat vegetal, să fie procesate o singură dată, ca să se evite reîntoarcerea lor în sistemul informatic APIA doar pentru sprijinul cuplat vegetal.

Vă reamintim cuantumul pe hectar al sprijinului cuplat vegetal, aferent anului 2017:

- cânepă pentru ulei și/sau fibră – 172,3490 euro/ha;
- cartof timpuriu pentru industrializare – 719,9998 euro/ha;
- castraveți pentru industrializare – 519,9911 euro/ha;
- fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre - 197,7644 euro/ha;
- hamei – 519,8509 euro/ha;
- leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe – 52,4109 euro/ha;
- lucernă – 89,9000 euro/ha;
- orez – 665,1238 euro/ha;
- legume cultivate în sere și solare: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă – 7059,8228 euro/ha;
- sfeclă de zahăr – 764,1754 euro/ha;
- soia – 191,8550 euro/ha;
- sămânță de cartof – 1364,0657 euro/ha;
- tomate pentru industrializare – 1420,0003euro/ha.

Plăţile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 30 septembrie 2017.

Vizualizat: 4311 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SAM la Agromalim 2019

SAM la Agromalim 2019

Smart Agro Machines România a expus la Agromalim 2019 patru semănători Sola şi un tractor Versatile, alături de o gamă completă de maşini şi utilaje agricole: pluguri Ermo, scarificatoare Pasto, discuri şi combinatoare Expom, un încărcător telescopic şi remorcă tehnologică Faresin, un încărcător Hydramet, distribuitoare de îngărşăminte Agres, maşini de erbicidat AgroMekanica şi altele.
Interviu cu Ciprian Popa, manager Smart Agro Machines

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii