Lista cu sancțiuni pentru schemele de plăți directe este deja stabilită! Draftul proiectului Ordinului de ministru a fost obținut de Agroinfo. Fermierii români pot afla care sunt sancțiunile care le taie anul acesta fără milă din subvenții! Începem cu plata unică pe suprafață!
Sistemul de sancțiuni se aplică pentru următoarele scheme de plăţi directe:
a) schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS),
b) plata redistributivă,
c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu,
d) plata pentru tinerii fermieri,
e) schema de sprijin cuplat,
f) schema simplificată pentru micii fermieri,
g) ajutoarele naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic - ovine și caprine.
Pentru fiecare schemă de plăți directe și pentru toate ajutoarele naționale tranzitorii care se acordă în agricultură în perioada 2015- 2020, conform OUG 3/2015, Ordonanța subvențiilor, se aplică un sistem de sancțiuni care constă în:
a. respingerea plății;
b. sancţiuni administrative, care pot lua următoarele forme:
i. reducerea valorii ajutorului/sprijinului;
ii. reducerea suprafețelor pentru care se calculează ajutorul/sprijinul;
iii. neacordarea ajutorului/sprijinului;
iv. sancțiuni suplimentare;
v. retragerea sumelor acordate.
Respingerea plății survine în următoarele situații:
a) neîndeplinirea calității de fermier activ;
b) nerespectarea prevederilor referitoare la suprafața minimă a exploatatiei;
c) pentru suprafețele pe care nu se realizează o activitate minimă;
d) pentru neîndeplinirea cerințelor minime pentru acordarea sprijinului cuplat în zootehnie, precum și pentru ajutoarele naționale tranzitorii din sectorul zootehnic;
e) pentru crearea în mod artificial de condiții pentru obținerea plății;
f) dacă beneficiarul sau reprezentatul acestuia nu permite efectuarea controlului la fața locului, pentru ajutoarele naționale tranzitorii ovine/caprine și pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, la al doilea refuz al controlului, în ani de cerere diferiți, animalele declarate vor fi considerate animale cu neconformități.
Schema de ajutoare naționale tranzitorii pentru specia bovine nu se supune controalelor la fața locului, ci doar verificărilor administrative.
Schema de plată unică pe suprafață! Sancțiuni pentru supradeclararea suprafețelor:
a) Dacă suprafaţa determinată este mai mare decât suprafaţa declarată în cererea de sprijin/grup de plată nu se aplică nici o penalizare, iar plata se calculează pentru suprafaţa declarată.
b) Dacă diferenţa dintre suprafaţa declarată pentru plată şi suprafaţa determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafaţa determinată se va considera egală cu suprafaţa declarată. Această prevedere nu se aplică în cazul în care diferenţa reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală declarată pentru plată.
c) Dacă în cazul unui grup de plată, suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafaţa determinată sau 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafaţa determinată, plata se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade dublul diferenţei constatate.
d) Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafaţa determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupul de plată în cauză.
e) Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 50% din suprafaţa determinată, fermierul este exclus de la plată pentru grupul de plată în cauză şi, în plus, acesta este supus unei sancțiuni suplimentare egală cu cuantumul ajutorului sau sprijinului care corespunde diferenţei dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa determinată.
f) Dacă suma calculată ca sancțiune suplimentară nu poate fi reţinută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării, soldul se anulează.
Sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor:
a)În cazul în care, pentru un anumit an, un fermier nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea unică de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3% din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau al sprijinului în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă cuvenite fermierului pentru anul în care s-a constatat neregula se reduce cu până la 3%, astfel:
i) dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafaţa totală declarată, fermierul va fi sancţionat cu un procent de 1%;
ii)dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafaţa totală declarată, fermierul va fi sancţionat cu un procent de 2%;
iii)dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafaţa totală declarată, fermierul va fi sancţionat cu un procent de 3%.
b)În cazul în care diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafaţa totală declarată, fermierul nu va fi sancţionat.
Cuantumul plății unice pe suprafață pentru 2015 este 77,42 euro/ha.