Aproape 64.000 de hectare din 16 judeţe au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în perioada mai - 16 iunie 2016, arată datele estimative centralizate de Ministerului Agriculturii până acum. Asta, fără a pune la socoteală suprafeţele distruse de inundaţiile, furtunile şi grindina din ultima săptămână. Ce sprijin pot spera fermierii să primească din partea statului pentru culturile agricole distruse de vremea rea?
Iată, în exclusivitate, răspunsul MADR privind situaţia suprafeţelor afectate de fenomenele meteo nefavorabile în perioada mai - 16 iunie 2016, transmis la solicitarea redacţiei. MADR precizează că, în funcţie de datele primite de la Direcţiile Agricole Judeţene, situaţia se actualizează permanent.
JUDEŢ AFECTAT / FENOMEN METEO NEFAVORABIL / TIPUL DE CULTURI / TOTAL SUPRAFEŢE AFECTATE (ESTIMATIV ha)
Teleorman /grindină, ploi torenţiale / cereale, leguminoase, floarea soarelui, porumb, vii, livezi - 37.253 ha
Buzău /băltiri, temperaturi scăzute / cereale, livezi - 232,36 ha
Dâmboviţa / băltiri / rapiţă - 20 ha
Ilfov / ploi abundente, grindină / cereale, legume câmp, solarii, porumb - 898 ha
Dolj / grindină /cereale, porumb, floarea soarelui, legume, vii - 13.036 ha
Gorj / grindină şi inundaţii / porumb, cereale, vii, legume - 335 ha
Olt / ploi, grindină / cereale, floarea soarelui, porumb, legume, vii - 4.880 ha
Mehedinţi / inundaţii, grindină / cereale, vii - 144 ha
Ialomiţa /grindină, vijelii / cereale, legume, livezi, rapiţă, porumb - 5.403 ha
Hunedoara /inundaţii, grindină, băltiri / cereale, legume, porumb - 416,8 ha
Iaşi /grindină / livezi - 47 ha
Cluj /grindină / vii, porumb, cereale - 140 ha
Vrancea /inundaţii, grindină /porumb, legume - 94 ha
Bacău /inundaţii /cereale, porumb, legume - 676 ha
Vâlcea /ploi abundente /cereale, porumb, legume - 131 ha
Botoşani /grindină / porumb, cereale, legume - 226 ha
TOTAL hectare afectate 63.932,16 ha
MADR estimează că pierderile economice sunt de cca. 63.932.160 lei. Cum ar veni, câte 1.000 de lei pagubă pe hectar.
În urmă cu o săptămână, MADR ne răspundea că, la data respectivă, monitorizarea suprafeţelor estimate afectate de vremea rea se afla în derulare, situaţia acestora modificându-se permanent în urma centralizării comunicărilor din teritoriu.
Doar 89% din însămânţările de primăvară au fost realizate până pe 7 iunie
De asemenea, MADR preciza, la solicitarea redacţiei, că, potrivit datelor operative comunicate de Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, la data de 7 iunie 2016, culturile de primăvară au fost însămanţate pe circa 89% din suprafaţa propusă.
Viziunea MADR pentru despăgubiri: Fondurile mutuale, care încă nu funcţionează!
Ce spunea MADR despre eventuale despăgubiri pe care le-ar putea spera fermierii ale căror culturi au fost afectate de inundaţii şi grindină?
La nivelul structurilor teritoriale se are în vedere monitorizarea culturilor agricole şi eventualele influenţe manifestate de fenomenele nefavorabile, urmând ca datele să fie centralizate prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă. În funcţie de posibila evoluţie a acestor fenomene vor fi analizate şi posibilităţile de identificare a unor măsuri de compensare a eventualelor pagube.
O altă viziune care priveşte compensarea pagubelor este operaţionalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile şi să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare.
În acelaşi timp, pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi ca urmare a unor fenomene meteo nefavorabile (grindină, inundaţii, secetă, altele) de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole, norma de venit pe baza căreia se calculează impozitul datorat statului se reduce proporţional cu pierderea respectivă (aplicarea prevederilor art.73 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal).
Cioloş cere miniştrilor SPRIJIN ŢINTIT şi RAPID
Am solicitat autorităţilor locale o evaluare cât mai rapidă a pagubelor de până în acest moment. Am cerut miniştrilor de resort să propună în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare un pachet de măsuri de sprijin ţintit şi rapid, pentru a veni în ajutorul oamenilor şi comunităţilor afectate, a declarat premierul Dacian Cioloş, pe 21 iunie 2016, la finalul videoconferinţei cu prefecţii şi autorităţile centrale şi locale responsabile despre consecinţele fenomenelor meteorologice şi hidrologice din ultimele zile.
MADR trebuie să prezinte şi un plan pentru irigaţii
Chiar dacă prognozele arată că, în următoarele zile, riscurile de inundaţii sunt reduse, perioada de instabilitate meteo, specifică acestei perioade, va continua. Am cerut tuturor să rămână vigilenţi. Totodată, am fost informat că în perioada următoare poate apărea risc de secetă şi caniculă. Din acest motiv, am cerut Ministerului Agriculturii să prezinte săptămâna viitoare o informare despre măsurile pe care le poate lua Ministerul pentru folosirea sistemelor de irigaţii, astfel încât să limităm posibilele pagube provocate de secetă, a mai spus prim-ministrul Dacian Cioloş.