Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! O CIOBĂNIȚĂ AMENINȚĂ CU SINUCIDEREA: BĂIATUL MEU DE 12 ANI MĂ PĂZEȘTE SĂ NU-MI FAC RĂU!

Publicat: 03 octombrie 2018 - 18:39
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ALARMĂ ÎN REDACȚIA AGROINFO! O ciobăniță din comuna Tureni, județul Cluj, a alarmat astăzi redacția AGROINFO! Disperată, femeia amenința la telefon că-și pune capăt zilelor pentru că este hărțuită de primar. Abia am reușit să-i potolim hohotele de plâns și să o convingem să nu facă un gest nesăbuit. Scandalul cu primărița comunei a pornit de la pășune, apoi lucrurile au luat o întorsătură care ne-a uimit și pe noi, deși ne-au trecut prin mâna atâtea necazuri de-ale fermierilor.

Crescătoarea de ovine Ildi Gyulai are o turmă de 2.000 de oi. Femeia își crește singură băiatul, în vârstă de 12 ani. De câteva zile, copilul nu mai merge la școală de spaima că mama lui ar putea să-și facă rău. O lăsăm pe ea să vă spună povestea și de unde a pornit necazul.

Din 2012, de când l-a omorât cineva pe tata, autori necunoscuți, că poliția nu i-a găsit, am rămas singură să am grijă de oi. Am și ciobani, lucrători la stână, dar dacă nu ești la oi tot timpul, nu merge treaba. După ce s-a întâmplat cu tata, m-am dus la licitație să iau pășune pentru vaci, că aveam 30 de vaci, și primărița nu m-a lăsat, a chemat poliția. A zis că nu am vaci. Le-am încărcat într-un tir și i le-am dus la primărie, în curte, să le vadă. Și nici așa nu a vrut să-mi dea hârtie de la registrul agricol că am vaci.  M-a terorizat până a trebuit să-mi vând vacile la abator. Am dat-o în judecată pentru abuz în serviciu, acum se judecă.

Anul trecut, a scos iarăși la licitație pășune și m-am dus pentru oi. Am reușit să iau 80 de hectare de pășune și am încheiat contract cu primăria pe 7 ani. Și plăteam chirie la primărie, anul trecut, 500 de lei  pe hectarul de pășune când alți fermieri din comună plăteau maxim 30 de lei pe hectar. Anul ăsta, a dat Domnul să nu-mi mai încaseze așa mulți bani, plătesc 250 de lei pe hectar.

Alaltăieri (luni, 1 octombrie n.r.) am vrut să-mi vând mieii. Când a venit tirul să încarce mieii, a apărut primărița cu mașina și s-a pus în fața tirului. Nu i-a lăsat  pe băieți să-mi încarce mieii în tir. Și așa prețul pe miel e de nimic, 5 lei/kg, după ce m-am chinuit cu ei, și nu i-am putut vinde din cauza primăriței. Ăla care a venit să cumpere mieii, când a văzut că iese balamuc, a renunțat și a plecat cu tirul. Am rămas cu mieii pe cap. Nu i-am mai putut vinde. Ea s-o apucat să mă filmeze, poze. Ce primăriță e ea?! Cine o mai văzut așa ceva?! Am zis că-i duc oile la primărie, îi duc și copilul. Să crească ea și oi, și copil. Să stea ea în cizme de gumă pe ploaie, pe frig, din puterea dimineții, să vadă cum se cresc oile. Că nu-i ușor cu oile, 5 minute nu pot să lipsesc de lângă ele chiar dacă am ciobani. Îi duc acolo, la primărie, toate oile și copilul și nu are decât să mă împuște pe mine, că m-am săturat! Nu mai pot de câte îmi face femeia asta! Că nu știu ce are cu mine?!

Copilul meu are 12 ani și nu merge la școală  de câteva zile că-i e frică să nu mă omor. Stă și plânge lângă mine și-mi spune să nu-mi fac rău. La primărie nu mă pot duce că mă scoate afară: scrie pe hârtie ce-ți trebuie și ieși afară! Așa îmi zice, de parcă e primăria lui taică-su. Eu îmi plătesc și chiria pe pășune și cu taxele sunt la zi. Nu am nicio datorie, ne povestește ciobănița, printre hohote de plâns.  

Din 2010, comuna Tureni are primăriță. Daniela Elena Mănăilă ne spune că crescătoarea de ovine tulbură liniștea comunei. Ar intra cu oile pe terenurile agricole ale altor fermieri. Primăriței nu i se pare mare nici chiria pe care a plătit-o ciobănița pe hectarul de pășune din moment ce încasează o subvenție de la APIA de peste 100 de euro/ha. Eu nu câștig în patru ani, din salariul meu de primar, cât ia ciobănița subvenție de la APIA într-un an, pe terenul primăriei. Ascultați-mă ce vă spun, ne îngroapă în bani pe toți, ne spune primărița.

PRIMĂRIȚA: CIOBĂNIȚA IA SUBVENȚIE DE LA APIA PE TERENUL PRIMĂRIEI CÂT IAU EU SALARIU ÎN PATRU ANI!

Primărița Daniela Elena Mănăilă (în foto): Dumneavoastră v-ar conveni să vină cineva pe terenul dumneavoastră agricol să se instaleze cu stâna?primar-tureni_b

AGROINFO: Deci, ciobănița s-a instalat pe terenul dumneavoastră agricol?

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Nu pe al meu, pe al unui cetățean din Tureni.

AGROINFO: Doamna primar, ați fost alaltăieri când ciobănița voia să vândă miei și v-ați pus cu mașina în fața tirului, iar crescătoarea nu a mai putut să-și vândă mieii?

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Eram întâmplător acolo. Pe pășune nu-i voie să se intre cu tirul și cu utilaje, că nu-i drum. Ei i-ar conveni?! De ce nu s-a dus pe pășunea ei să încarce animalele, de ce s-a dus pe pășunea altora?! Era pe pășunea Asociației Crescătorilor de Animale.

AGROINFO: Deci, erați întâmplător cu mașina acolo când ciobănița vindea mieii?

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Da, că am o lucrare acolo. De ce nu și-a încărcat animalele pe pășunea ei? Nu trebuie să mă chestionați altceva, răspundeți-mi la întrebare sau ea să răspundă. De ce a trebuit să meargă pe niște terenuri agricole ale unor oameni. Am făcut poze și vă trimit. (Deocamdată, primărița nu ne-a trimis nicio poză n.r.)

Noi nu aveam cum să-i răspundem primăriței la întrebare, așa că am întrebat-o pe crescătoarea de ovine unde era tirul în care se încărcau mieii, pe care pășune. Eram pe terenul nostru personal, ai de mine, că doar nu era să-i încarc din sufragerie! Altădată, merg la doamna primar în sufragerie și-mi încarc mieii în tir, i-a răspuns Ildi Gyulai primăriței. Așadar, primărița a fost acolo și a împiedicat tranzacția cu miei. Dacă am lămurit-o, revenim la interviul cu primărița.

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Ea (ciobănița n.r.) are pășune și umblă cu o mie de oi pe terenurile agricole ale oamenilor pe toate semănăturile. Vi se pare normal? Primăria i-a concesionat 80 de hectare. A mai fost licitație, dar ea nu a participat. Și eu acum ce să fac?! Are posibilitate să-și ia terenuri în arendă. Are posibilitate și să-și cumpere. Vi se pare normal să vină pe terenul dumneavoastră agricol, semănat, cu o mie de oi?! V-ar conveni, în calitate de primar, să vă sune toți oamenii din comună să vă spună: e pe terenul meu?! O bătrânică își seamană 29 de ari cu grâu și v-ar conveni să vină la mama dumneavoastră, să vă mănânce grâul de pe teren?! Eu nu fac scandal, eu susțin interesul tuturor cetățenilor. La 12 noaptea mă sună omul că doamna Gyulai e cu oile pe terenul lui. Fermierii ăștia sunt jos pălăria. Dar e diferență între a fi cioban și a fi fermier. E foarte mare diferență! Tot timpul ea face altceva decât e normal, tot timpul ea e o problemă în comunitate. Nu are niciun fel de scrupul! Știți dumneavoastră ce e aia?!

AGROINFO: Ciobănița ne-a spus că a plătit la primărie și 500 de lei/ha redevența pentru pășune.

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Ce redevență?! A fost licitație cu strigare și la atât și-a adjudecat pășunea. Ea a vrut musai pășunea aia pentru că e aproape de drumul național și ea merge cu jeep-ul și duce de mâncare la ciobani. Ea a vrut să dea 500 de lei ca să nu se murdărească pe picioare. Ea și-a permis să dea 500 de lei, a urcat licitația la pășune. Cu ce sunt eu vinovată?! Și nu v-a spus că a avut 80 de hectare cu 50 de lei? Ea avea contract de la primărie cu 50 de lei/ha (chirie n.r.) și de la APIA primea 100 și ceva de euro pe hectar. A fost licitație pentru pășune și-n 2017, și-n mai 2018.

AGROINFO: Stați puțin, în mai 2018 ați făcut licitație pentru pășune? Dar știți că trebuia să atribuiți direct pășunea crescătorilor de animale pentru că s-a schimbat legea. Nu se mai atribuie cu licitație.

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Păi, dacă în comună sunt 16.000 de animale și noi avem 1.000 de hectare de pășune, cum împărțiți pășunea aia?!

AGROINFO: Revenind la problema ciobăniței, dumneavoastră sunteți primar în comună, ați putea rezolva altfel situația, fără să se ajungă la un episod dramatic. Ciobănița ne-a sunat plângând și a amenințat că-și pune capăt zilelor.

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Păi, și eu pot să plâng imediat, că și eu sunt femeie. Și chiar am motive să plâng la ce-mi face femeia asta. Joacă teatru!

AGROINFO: Ciobănița își crește singură copilul. Băiatul are doar 12 ani.

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Și care e problema?! Îl crește mai bine decât îmi cresc eu copiii din salariul de primar. Deci, ia subvenție de la APIA pe terenul primăriei cât iau eu salariu în patru ani. (subvenția pentru un an n.r.)

AGROINFO: Dar este dreptul ei să încaseze subvenția. Femeia crește 2.000 de oi și plătește la primărie pentru pășune.

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Ascultați-mă, eu nu am deranjat-o și nu o deranjez niciodată. Dar dacă ea e tot timpul o problemă în comună și ne apucăm și plângem, ne smiorcăim și facem dramatizări. Oamenii ăștia trebuie luați în considerare?! Și un om cinstit care-și face treaba și datoria, ăla nu trebuie? Să știți că mai este o femeie care crește doi copii cu 30 de capre și nu e o problemă în comună. Ciobănița este o problemă pentru că tot timpul e pe semănături, pe terenuri agricole, eu ce să fac?! Și oamenii vin la mine, că nu vin la dumneavoastră. O să le dau numărul dumneavoastră, să vedeți câte probleme sunt. Am 8 procese cu ea în instanță, plângeri penale de abuz în serviciu, acum a sunat nu știu ce agro, nu știu ce revistă. Stăm cu fruntea sus și mergem înainte.

AGROINFO: Poate ar trebui să rezolvați situația din comună ca un primar, nu să o șicanați când își vinde mieii.

Primărița Daniela Elena Mănăilă: Să cumpăr eu teren și să-i dau la doamna Gyulai, așa vedeți dumneavoastră problema?! Cum 20 de fermieri stau pe locul lor și nu am probleme cu ei?! Am probleme doar cu doi. Toată lumea trebuie să respecte regulile. Credeți-mă că am altceva de făcut, am altceva de lucru, asta e o prostioară. Sunt oameni care știu juca teatru. Doamna asta joacă teatru, se smiorcăie. Nu vă puteți imagina. Și cum 27 își văd de treaba, din 27, doi îs problemă. Să vedeți pe o bătrânică care are 87 de ani și își crește dintr-o văcuță un copil handicapat și nu poate să-și crească văcuța din cauza la doamna asta. Vi se pare normal? Doamnă scumpă, asta are bani de ne îngroapă în bani. Deci, eu nu-mi permit să-mi iau nici avocat și ea nu intră în primărie decât cu doi avocați după ea. Își închiriază tiruri pentru animale, păi, un tir din ăla e 100 de milioane așa pe foc automat. Dacă o vedeți pe bătrânica aia cum se uită cu ochișorii la mine.

Primărița ne-a mai spus că bătrânica, cu soarta căreia ne impresiona, ar fi fost dată în judecată de ciobăniță. În realitate, crescătoarea de ovine a dat în judecată Asociația Crescătorilor de Animale pentru că  organizația nu ar avea niciun animal înregistrat, dar ar folosi 400 de hectare de pășune și ar încasa subvenția de la APIA. Am cerut de la medicul veterinar să-mi dea hârtie câte animale are asociația. Niciunul! Și are 400 de hectare de pășune luate de la primărie, spune ciobănița.

Scandalul monstruos din comuna Tureni a ajuns și la Prefectura Cluj, dar și la urechile ministrului agriculturii, Petre Daea.

După discuția cu primărița, am vorbit din nou cu crescătoarea de ovine care ne-a spus că nu are nicio reclamație la Poliție, nimeni nu s-a plâns că ea ar fi intrat cu oile pe terenurile agricole ale altor fermieri. Dacă aș fi intrat pe terenurile agricole, s-ar fi plâns oamenii și mă chema Poliția și plăteam amendă, spune ciobănița.

Cert este, că tot acest scandal, unul dintre multele scandaluri  din țară, dintre primari și fermieri, cu miza pășunea comunei, este tranșat acum de instanțele de judecată.



 






Vizualizat: 20092 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Marius C.
|
10. 06, 2018. Saturday 03:17
Primărița face teatre , nu altcineva ...
Păerea mea ... ! Cine stie ... , cunoaște !
1.
Dan L.
|
10. 04, 2018. Thursday 06:04
deci, problema este valoarea subventiei, o problema pentru care multi vad numai incasare, dar cheltuielile ???
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii