Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! NU S-AU PLĂTIT DOAR 23 DE EURO/FERMĂ, DAR NICI PE HECTAR! CUM A CALCULAT APIA BONUS SUBVENȚII PE FERMĂ!

Publicat: 15 octombrie 2018 - 16:33
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CALCUL APIA BONUS SUBVENȚII! Fermierii sunt foarte interesați cum s-a calculat bonusul la subvenții pe care îl primesc din rezerva de criză agricolă, constituită la nivel europen și rămasă necheltuită pentru anul 2017. În primul rând, liniștim toți fermierii și le spunem că NU S-AU PLĂTIT DOAR 23 DE EURO PE FERMĂ! Pe ordinele de plată, transmise de APIA Aparat Central în teritoriu, sunt fermieri care vor încasa 17.000 de euro, alții vor încasa peste 4.000 de euro, 1.000 de euro, în funcție de rata de ajustare.

Pentru că rezerva agricolă pentru situații de criză nu s-a cheltuit în anul 2017, banii din această rezervă au fost împărțiți între toate statele membre UE pentru a fi rambursați fermierilor. României i-a revenit suma de 16.451.931,77 euro. Acești bani sunt împărțiți doar fermierilor care au încasat subvenții peste pragul de 2.000 de euro. ATENȚIE! Nu doar plăți directe pe suprafață, în calculul pragului de 2.000 de euro intră și sprijinul cuplat zootehnic, spun specialiștii APIA.

Potrivit  informării oficiale APIA, pe lista de plată sunt 76.141 dosare cu suma totală de 75.501.749,49 lei, echivalentul a 16.451.931,77 euro.

Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au explicat, în exclusivitate pentru AGROINFO, cum s-au calculat sumele pentru fiecare fermier. Cât trebuie să primească fiecare fermier în funcție de plățile directe pe care le-a încasat. Unii dintre fermieri, de exemplu, au încasat sprijin cuplat vegetal pe o suprafață mai mare și atunci, dacă vom calcula cât încasează, suma pe hectar iese mai mare decât la un fermier care, de exemplu, are cultură mare și nu a luat sprijin cuplat vegetal.

FOARTE IMPORTANT! APIA Aparat Central a transmis în teritoriu, pe 12 octombrie 2018, ordinele de plată cu aceste sume care sunt bonus la subvenții! Banii sunt virați în conturile fermierilor conform acestor ordine de plată. În deciziile de plată, întocmite de centrele județene APIA, apare doar rata de ajustare și atunci sumele care figurează la majoritatea fermierilor sunt 100 de lei sau 200 de lei. De aici, a apărut și informația falsă potrivit căreia fermierii ar primi doar 23 de euro pe exploatația agricolă.

Comisia Europeană a stabilit că România a respectat disciplina financiară pentru 2017 și a venit cu o corecție. Deci, au corectat rata de ajustare. APIA Aparat Central a făcut un calcul cu noul procent al ratei de ajustare, aplicând și reducerea de ecocondiționalitate, s-a fixat un algoritm de calcul și s-a plătit diferența. Dar s-a plătit diferența față de plățile directe care depășesc 2.000 de euro, spun specialiștii APIA.

Avem un exemplu de calcul dat de APIA Aparat Central.

Dacă un fermier a primit plăți directe în valoare de 4.823 de euro, inițial a avut o rată de ajustare, deci cu minus, de 1,388149%. Rata de ajustare s-a aplicat la ce a depășit suma de 2.000 de euro. Deci, rata de ajustare s-a aplicat  la 2.823 de euro. Acum, rata de rambursare este cu plus, adică plus 1,455756%. Deci, o dată a fost corectată suma negativ cu rata de ajustare (fermierului i s-a ajustat din subvenții pentru a se constitui rezerva agricolă pentru situații de criză  pentru anul 2017 n.r.) și acum este corectată cu rata de rambursare, adică i se dă fermierului. Rata de rambursare vine mai mare, 2,8%.

Deci, la această sumă, care a depășit 2.000 de euro, se aplică rata de rambursare, iar fermierul va lua un rest de plată, scăzând ecocondiționaltatea, de 4.680 de euro. Pe acest exemplu, atât va primi fermierul. Ce a luat înainte, 4.823 de euro plăți directe, acum prin recalculare mai ia 4.680 de euro, explică specialiștii APIA.

Ordinele de plată au fost întocmite de APIA Aparat Central în data de 12 octombrie 2018 și au fost transmise în teritoriu cu mențiunea:  Respectare disciplină financiară campania 2017.  

APIA Aparat Central a trimis fișierele de plată cu sumele pentru fiecare fermier, iar sumele diferă de la exploatație agricolă la exploatație agricolă. Nici într-un caz nu este 23 de euro, nici pe hectar și nici pe exploatație agricolă. Nu există nicio legătură cu 23 de euro. Sunt niște calculate după un algoritm stabilit de APIA Aparat Central, spun specialiștii APIA.

Din lista de plată întocmită de APIA Aparat Central, pentru acest supliment la subvenții sau bonus, vă dăm niște exemple, obținute de noi, în exclusivitate de la APIA Aparat Central. O fermă de 6.500 de hectare va încasa suma de 17.269,59 euro, aproximativ 2,68 euro/ha. În timp ce o exploatație agricolă de cca 700 de hectare încasează 4.010 euro. Așadar, o sumă mai mare pe hectar,  la un calcul rapid ne dă cca 5 euro/ha, aproape dublu prin comparație cu ferma care exploatează 6.500 ha. Se pare însă că ferma cu 700 de hectare a încasat și sprijin cuplat vegetal pentru sfeclă de zahăr.

 

Vizualizat: 10782 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
FlorinC
|
10. 16, 2018. Tuesday 11:33
306 ron pentru 46 ha.
1.
Obae
|
10. 15, 2018. Monday 18:38
Nu s-a virat nici un ban deși mă încadrez la categoria celor care trebuie sa primească . Alta minciuna marca PSD.zz
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii