Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

EXCLUSIV! NU S-AU PLĂTIT DOAR 23 DE EURO/FERMĂ, DAR NICI PE HECTAR! CUM A CALCULAT APIA BONUS SUBVENȚII PE FERMĂ!

Publicat: 15 octombrie 2018 - 16:33
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CALCUL APIA BONUS SUBVENȚII! Fermierii sunt foarte interesați cum s-a calculat bonusul la subvenții pe care îl primesc din rezerva de criză agricolă, constituită la nivel europen și rămasă necheltuită pentru anul 2017. În primul rând, liniștim toți fermierii și le spunem că NU S-AU PLĂTIT DOAR 23 DE EURO PE FERMĂ! Pe ordinele de plată, transmise de APIA Aparat Central în teritoriu, sunt fermieri care vor încasa 17.000 de euro, alții vor încasa peste 4.000 de euro, 1.000 de euro, în funcție de rata de ajustare.

Pentru că rezerva agricolă pentru situații de criză nu s-a cheltuit în anul 2017, banii din această rezervă au fost împărțiți între toate statele membre UE pentru a fi rambursați fermierilor. României i-a revenit suma de 16.451.931,77 euro. Acești bani sunt împărțiți doar fermierilor care au încasat subvenții peste pragul de 2.000 de euro. ATENȚIE! Nu doar plăți directe pe suprafață, în calculul pragului de 2.000 de euro intră și sprijinul cuplat zootehnic, spun specialiștii APIA.

Potrivit  informării oficiale APIA, pe lista de plată sunt 76.141 dosare cu suma totală de 75.501.749,49 lei, echivalentul a 16.451.931,77 euro.

Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au explicat, în exclusivitate pentru AGROINFO, cum s-au calculat sumele pentru fiecare fermier. Cât trebuie să primească fiecare fermier în funcție de plățile directe pe care le-a încasat. Unii dintre fermieri, de exemplu, au încasat sprijin cuplat vegetal pe o suprafață mai mare și atunci, dacă vom calcula cât încasează, suma pe hectar iese mai mare decât la un fermier care, de exemplu, are cultură mare și nu a luat sprijin cuplat vegetal.

FOARTE IMPORTANT! APIA Aparat Central a transmis în teritoriu, pe 12 octombrie 2018, ordinele de plată cu aceste sume care sunt bonus la subvenții! Banii sunt virați în conturile fermierilor conform acestor ordine de plată. În deciziile de plată, întocmite de centrele județene APIA, apare doar rata de ajustare și atunci sumele care figurează la majoritatea fermierilor sunt 100 de lei sau 200 de lei. De aici, a apărut și informația falsă potrivit căreia fermierii ar primi doar 23 de euro pe exploatația agricolă.

Comisia Europeană a stabilit că România a respectat disciplina financiară pentru 2017 și a venit cu o corecție. Deci, au corectat rata de ajustare. APIA Aparat Central a făcut un calcul cu noul procent al ratei de ajustare, aplicând și reducerea de ecocondiționalitate, s-a fixat un algoritm de calcul și s-a plătit diferența. Dar s-a plătit diferența față de plățile directe care depășesc 2.000 de euro, spun specialiștii APIA.

Avem un exemplu de calcul dat de APIA Aparat Central.

Dacă un fermier a primit plăți directe în valoare de 4.823 de euro, inițial a avut o rată de ajustare, deci cu minus, de 1,388149%. Rata de ajustare s-a aplicat la ce a depășit suma de 2.000 de euro. Deci, rata de ajustare s-a aplicat  la 2.823 de euro. Acum, rata de rambursare este cu plus, adică plus 1,455756%. Deci, o dată a fost corectată suma negativ cu rata de ajustare (fermierului i s-a ajustat din subvenții pentru a se constitui rezerva agricolă pentru situații de criză  pentru anul 2017 n.r.) și acum este corectată cu rata de rambursare, adică i se dă fermierului. Rata de rambursare vine mai mare, 2,8%.

Deci, la această sumă, care a depășit 2.000 de euro, se aplică rata de rambursare, iar fermierul va lua un rest de plată, scăzând ecocondiționaltatea, de 4.680 de euro. Pe acest exemplu, atât va primi fermierul. Ce a luat înainte, 4.823 de euro plăți directe, acum prin recalculare mai ia 4.680 de euro, explică specialiștii APIA.

Ordinele de plată au fost întocmite de APIA Aparat Central în data de 12 octombrie 2018 și au fost transmise în teritoriu cu mențiunea:  Respectare disciplină financiară campania 2017.  

APIA Aparat Central a trimis fișierele de plată cu sumele pentru fiecare fermier, iar sumele diferă de la exploatație agricolă la exploatație agricolă. Nici într-un caz nu este 23 de euro, nici pe hectar și nici pe exploatație agricolă. Nu există nicio legătură cu 23 de euro. Sunt niște calculate după un algoritm stabilit de APIA Aparat Central, spun specialiștii APIA.

Din lista de plată întocmită de APIA Aparat Central, pentru acest supliment la subvenții sau bonus, vă dăm niște exemple, obținute de noi, în exclusivitate de la APIA Aparat Central. O fermă de 6.500 de hectare va încasa suma de 17.269,59 euro, aproximativ 2,68 euro/ha. În timp ce o exploatație agricolă de cca 700 de hectare încasează 4.010 euro. Așadar, o sumă mai mare pe hectar,  la un calcul rapid ne dă cca 5 euro/ha, aproape dublu prin comparație cu ferma care exploatează 6.500 ha. Se pare însă că ferma cu 700 de hectare a încasat și sprijin cuplat vegetal pentru sfeclă de zahăr.

 

Vizualizat: 11819 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

Cel mai ecologic oraș din UE! 100% din alimentele din grădiniţe, şcoli și cantine publice sunt ecologice!

25 septembrie 2022 - 16:46

Comisia Europeană i-a prezentat, pe 23 septembrie 2022, pe cei opt câştigători ai primelor premii UE pentru produse alimentare ecologice.

Marius Micu, ales vicepreședinte al COPA

Marius Micu, ales vicepreședinte al COPA

25 septembrie 2022 - 11:54

Marius Micu, vicepreședinte al Federației Naționale PRO AGRO și fost secretar de stat în MADR, va reprezenta România în conducerea COPA, cea mai importantă organizație a fermierilor europeni.

Date oficiale ANIF: Ce suprafață a fost irigată în 2022!

Date oficiale ANIF: Ce suprafață a fost irigată în 2022!

22 septembrie 2022 - 23:38

Ce suprafață cu culturi agricole a fost irigată în România în cel mai secetos an din istorie.

MADR: Doar 37 de județe au raportat suprafețe afectate de secetă

MADR: Doar 37 de județe au raportat suprafețe afectate de secetă

22 septembrie 2022 - 20:20

Suprafaţa agricolă afectată de secetă înregistrată până pe 22 septembrie a ajuns la 630.378 de hectare, în 37 de judeţe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

21 septembrie 2022 - 20:37

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat semnarea convențiilor de garantare pentru IMM Invest Plus, programul prin care Guvernul alocă 4 miliarde euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

21 septembrie 2022 - 20:02

Peste 120 de reprezentaţi-cheie ai sistemului public, privat, civic şi academic dezbat, pe 21 şi 22 septembrie, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice scenariile climatice pentru România anului 2030, iar concluziile vor fi incluse într-un raport ce va fi lansat în luna decembrie a acestui an.

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

21 septembrie 2022 - 08:53

Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

20 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Modificarea vizează bugetul alocat pentru plata ajutoarelor excepționale de care beneficiază fermierii din sectorul vegetal.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

20 septembrie 2022 - 11:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

20 septembrie 2022 - 07:47

Avem sute de cereri din partea tinerilor fermieri, ceea ce ne-a determinat să urgentăm inventarierea suprafețelor, inventariere care este supusă și unor presiuni mari de ordin de fond funciar, de reconstituirea dreptului de proprietate, a spus directorul Agenției Domeniilor Statului, George Sava, la TVR1. Acesta a anunțat că din noiembrie se reiau sesiunile pentru atribuirea de teren tinerilor fermieri. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
FlorinC
|
10. 16, 2018. Tuesday 11:33
306 ron pentru 46 ha.
1.
Obae
|
10. 15, 2018. Monday 18:38
Nu s-a virat nici un ban deși mă încadrez la categoria celor care trebuie sa primească . Alta minciuna marca PSD.zz
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii