Adama
Vinasa Rompak

Exclusiv! Ministrul Achim Irimescu: Am fost dezinformat! Softul APIA nu funcționează, sunt prelucrate doar 4.000 de cereri!

Publicat: 24 noiembrie 2015 - 10:34
8 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Modulul (se referă la softul APIA n.r.) nu a funcționat și din 120.000 de cereri unice pentru care am fost informat că sunt emise ordine de plată, doar 4.000 de cereri au fost prelucrate. Asta înseamnă dezinformare și o să schimb cât de curând conducerea APIA, declară Achim Irimescu pentru Agroinfo.

Azi-noapte (23/24 noiembrie 2015 n.r.) erau prelucrate doar 4.000 de cereri din cele 120.000 de cereri unice de plată despre care am fost informat ieri (luni, 23 noiembrie n.r.) de conducerea APIA.  Softul nu funcționează, s-a blocat. Acum cererile unice depuse de fermieri sunt prelucrate manual. La APIA se lucrează pompieristic. Nu-mi asum greșelile lor și vor plăti. Reforma Cioloș a fost încheiată încă din vara anului trecut,  acum suntem la sfârșitul anului 2015. Ce au făcut până acum?! Au dormit?! De la Bruxelles le-am transmis mereu: dați drumul la treabă, dați drumul la treabă. Unii au dormit și ăsta este rezultatul, declară ministrul agriculturii, în exclusivitate pentru Agroinfo.

Declarația făcută pentru Agroinfo marți, 24 noiembrie, de șeful Agriculturii românești survine la câteva ore după o afirmație pe care domnia-sa a făcut-o pentru Agerpres și pe care noi am preluat-o. Vestea bună este că peste 120.000 de fermieri au fost introduşi deja la plată pentru avansul pe SAPS 2015 (plata unică pe suprafaţă n.r.). Este vorba de un avans de până în 70%, în jur de 53 de euro pe hectar. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) m-au asigurat că în circa trei zile se pot plăti toate avansurile, adică se pot transfera banii pentru mai mult de 700.000 de fermieri, dintr-un total de peste 900.000, spunea cu încredere ministrul agriculturii. 

Sunt informațiile care i-au fost furnizate luni, 23 noiembrie, șefului Agriculturii românești de către conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Înseamnă dezinformare și cât de curând o să fac schimbări, ne declară ministrul agriculturii.

Ca să vedeți cum stă situația cu plata avansului pe suprafață vă spunem că în timp ce aceste informații ajungeau pe masa ministrului agriculturii, șeful APIA, Mihai Puțintei făcea alte declarații, care contrastau evident cu cele făcute de Achim Irimescu. Și anume, Mihai Puțintei declara:

Mai exact, procesul de autorizare la plată început și de control administrativ, astfel încât astăzi (luni, 23 noiembrie n.r) să putem genera ordinele de plată, s-a blocat din cauza slabei performanțe a sistemului, înainta cu doi kilometri la oră. Am luat județele care aveau cele mai bune performanțe, cele care erau într-o condiție optimă, tocmai în speranța că se finalizează prelucrarea asta automată astăzi ca, ulterior, mâine dimineață (marți, 24 noiembrie n.r.) să intre altele. Azi de dimineață (luni, 23 noiembrie n.r.) era vorba de 192.000 de cereri. Deja am reînceput procesul, erau patru mii și ceva de cereri procesate, pentru care se puteau emite documente de plată. Se vor prelucra și manual destul de multe. (revista fermierului)

APIA lucrează cu un sistem informatic instalat de SIVECO. Acest soft a  dat până acum nenumărate rateuri. Inițial, modulul de zootehnie s-a încăpățânat să nu funcționeze. Acum, se pare că sistemul nu ar suporta o verificare de tip batch, o supervizare la nivel național a tuturor datelor scrise de fermierii români în cererile unice de plată.

Fermierii români așteaptă să primească un avans din plata unică pe suprafață. Avansul este de 70% din plata unică pe suprafață, cuantumul acesteia este 77,42 de euro. Agricultorii ar trebui să primească aproximativ 53 euro/ha. Sunt deja pregătite 1,6 miliarde de lei pentru plata acestui avans.

Achim Irimescu este unul dintre profesioniștii din agricultură care a acumulat experiență la Bruxelles.

Vizualizat: 15368 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [8]  
Pagini: [1]  1   
8.
Fermierul de maine
|
11. 25, 2015. Wednesday 20:17

Eu sustin ca fiecare angajat al statului daca se dovedeste ca din vina proprie nu si-a facut datoria sa plateasca la propriu din surse proprii, cu restituirea salariului primit si nemeritat plus plata de daune interese la toti cei afectati de lipsa lui de competenta si neindeplinirea obligatiilor contractuale.
Si aceasta lege trebuie sa fie valabila pentru toti angajatii bugetari, dar absolut pentru toti!
De la presedintele tarii pana la omul de servici sau cel mai umil functionar al statului!!!!
Doar asa se vor apuca de treaba!!! Pana atunci vor pretinde doar salarii si premii uriase, pentru marea si greaua rasundere care apasa pe bietii lor umeri !!!!!

Daca un constructor promite ca va construieste o casa si va ia banii fara sa o faca il bagati la inchisoare dupa ce va recuperati banii platiti - la functionarii statali pe care-i platim cu totii de ce trebuie sa fie altfel?
Pentru ca suntem cu totii niste cretini si platim pentru paza mieilor cei mai feroce dintre lupi, si pe urma ne miram ca ne-au mancat mieii si ne amentinta ca ne mananca si copii daca nu le aducem alti miei spre satisfacerea lacomiei lor neinfranate!!!!!
AVEM CE MERITAM !!!!! ASA NE-AM FACUT -- ASA AVEM !!!!!

7.
Alecsandru BOBOC
|
11. 25, 2015. Wednesday 19:50

În anul 2007, (conform adreselor MADR şi Instituţiei Prefectului judeţului Călăraşi), în calitate de primar al Comunei Grădiştea, jud. Călăraşi, am înfiinţat o asociaţie a crescătorilor de animale. Pentru 2007, 2008 şi 2009, am depus cereri pentru obţinerea subvenţiei pe suprafaţă, pentru islazul comunal. Funcţionarii APIA, au trecut la verificarea documentelor solicitate tot de ei, au stabilit că totul este în regulă şi Directorul General APIA, a emis Decizie pentru repartizarea banilor cuveniţi. Banii au fost cheltuiţi în conformitate cu legea, fiind depuse bilanţuri anuale la ANAF. În 2010 un crescător de animale, care voia subvenţii DOAR pentru el, a făcut o reclamaţie la DNA şi la solicitarea DNA, acelaşi director general al APIA s-a constituit parte civilă cu întreaga sumă repartizată asociaţiei în cauză, pentru cei trei ani. Instanţa m-a condamnat cu suspendare şi cu obligaţia de a restitui APIA întreaga sumă pentru cei trei ani. Ce să înţeleg, în urma acestei anomalii, că eu şi familia mea devenim acum sponsori ai lucrărilor întreprinse pe întreaga suprafaţă de islaz comunal? Directorul general APIA când a fost competent? 1).- Când funcţionarii lui au stabilit că dosarul este în regulă? 2).- Când DNA i-a solicitat să se constituie parte civilă? Din păcate o serie de primari au avut această problemă deşi au solicitat UN DREPT CUVENIT PENTRU UAT-urile pe care le reprezenta.

6.
dely
|
11. 25, 2015. Wednesday 16:04

am de facut unncomentariu fata de cei de la apia :sunt niste marsavi ,iti solicita certificat de producator pt terenul pe care se da despagubire de calamitate , dar acest certificat se obtine de la primarie pana sa se culeaga productia ! apia a anuntat dupa cules de nevoia acestor certificate pe care nu le mai putem obtine acum ! doar functionarii primariilor stiau si bineinteles ca ei sunt singurii din sat care vor lua aceste despagubiri !

5.
Mariusbdiio
|
11. 25, 2015. Wednesday 12:38

Buna ziua vreau sa va scriu despre dialogul dintre mine si un angajat apia centrul Viziru Braila!!!!!!! Am sunat in cursul zilei de azi la numarul care se gaseste pe site-ul apia centru viziru si am intrebat respectivul domn ce se stie despre avansul la platile pe suprafata iar dansul mi-a raspuns pe un ton ignorant eee o sa intre da mai greu la care ma intreaba da cine sunteti de sunati sa ma intrebati iar eu raspund : un fermier nemultumit de cum decurg lucrurile la apia la care imi raspunde cica ramai nemultumit si imi inchide telefonul in nas.. Domnilor colegi trebuie sa luam atitudine va dati seama cata nesimtire exista la apia si toti toti sunt platiti din banii nostrii..trageti voi concluzii...

4.
ovidiu bacau
|
11. 25, 2015. Wednesday 12:13

ar trebui schimbati golanii aia din fruntea tarii!aia sunt cei care ne sufoca domnule!

3.
ovidiu bacau
|
11. 25, 2015. Wednesday 12:09

Domne suntem bataia de joc acestor golani,care ne pacalesc,ba ca nu s finalizate controalele,ba ca nu merge softu,ba ca ne baga pana la o data limita,nu se mai poate asa ceva!acum de ce nu iese nimeni in strada?haideti domnilor sa iesim,nu sa stam ascunsi nu cumva sa patim ceva!haideti un pic sa ne mobilizam si sa alungam acesti golani din fruntea acestor ministere si acestei tari.o gloata de hoti!!!!!!!

2.
un taran
|
11. 24, 2015. Tuesday 15:31

Soft facut de Siveco. Normal ca nu functioneaza. Au castigat la licitatie contractul pentru soft cei de la Siveco si au subcontractat pe 10% din suma la alte firme. Au luat baietii destepti majoritatea banilor si normal ca a iesit o aplicatie de 2 lei.
Fara cea mai mica exagerare, 3 ingineri programatori buni fac prostia aia de aplicatie in maxim 1 luna de zile. Si ei au luat milioane de euro pe ceva ce nu merge.
Daca era un an agricol bun mai era cum era dar acum si eu ca toti agricultori asteptam avansul la subventie si asa mai mic ca anu trecut sa ne achitam macar o parte din datorii.

1.
luci
|
11. 24, 2015. Tuesday 12:40

buna ziua

stiti ce nu inteleg ,nu inteleg cu este posibil ca noi cei care lucram pamantul tari ,intretinem pasunile ,noi suntem obligati sa platim impozit pe pamant sa ne platim contractele de pasunat la timp nucumva sa nu facem platile la primari ca avem penalitati
parerea mea este ca in viitor sa nu mai tinem cont de acesti bani (oricum ni se dau cand vor ei )

Rezultate: [8]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii