Modulul (se referă la softul APIA n.r.) nu a funcționat și din 120.000 de cereri unice pentru care am fost informat că sunt emise ordine de plată, doar 4.000 de cereri au fost prelucrate. Asta înseamnă dezinformare și o să schimb cât de curând conducerea APIA, declară Achim Irimescu pentru Agroinfo.
Azi-noapte (23/24 noiembrie 2015 n.r.) erau prelucrate doar 4.000 de cereri din cele 120.000 de cereri unice de plată despre care am fost informat ieri (luni, 23 noiembrie n.r.) de conducerea APIA. Softul nu funcționează, s-a blocat. Acum cererile unice depuse de fermieri sunt prelucrate manual. La APIA se lucrează pompieristic. Nu-mi asum greșelile lor și vor plăti. Reforma Cioloș a fost încheiată încă din vara anului trecut, acum suntem la sfârșitul anului 2015. Ce au făcut până acum?! Au dormit?! De la Bruxelles le-am transmis mereu: dați drumul la treabă, dați drumul la treabă. Unii au dormit și ăsta este rezultatul, declară ministrul agriculturii, în exclusivitate pentru Agroinfo.
Declarația făcută pentru Agroinfo marți, 24 noiembrie, de șeful Agriculturii românești survine la câteva ore după o afirmație pe care domnia-sa a făcut-o pentru Agerpres și pe care noi am preluat-o. Vestea bună este că peste 120.000 de fermieri au fost introduşi deja la plată pentru avansul pe SAPS 2015 (plata unică pe suprafaţă n.r.). Este vorba de un avans de până în 70%, în jur de 53 de euro pe hectar. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) m-au asigurat că în circa trei zile se pot plăti toate avansurile, adică se pot transfera banii pentru mai mult de 700.000 de fermieri, dintr-un total de peste 900.000, spunea cu încredere ministrul agriculturii.
Sunt informațiile care i-au fost furnizate luni, 23 noiembrie, șefului Agriculturii românești de către conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Înseamnă dezinformare și cât de curând o să fac schimbări, ne declară ministrul agriculturii.
Ca să vedeți cum stă situația cu plata avansului pe suprafață vă spunem că în timp ce aceste informații ajungeau pe masa ministrului agriculturii, șeful APIA, Mihai Puțintei făcea alte declarații, care contrastau evident cu cele făcute de Achim Irimescu. Și anume, Mihai Puțintei declara:
Mai exact, procesul de autorizare la plată început și de control administrativ, astfel încât astăzi (luni, 23 noiembrie n.r) să putem genera ordinele de plată, s-a blocat din cauza slabei performanțe a sistemului, înainta cu doi kilometri la oră. Am luat județele care aveau cele mai bune performanțe, cele care erau într-o condiție optimă, tocmai în speranța că se finalizează prelucrarea asta automată astăzi ca, ulterior, mâine dimineață (marți, 24 noiembrie n.r.) să intre altele. Azi de dimineață (luni, 23 noiembrie n.r.) era vorba de 192.000 de cereri. Deja am reînceput procesul, erau patru mii și ceva de cereri procesate, pentru care se puteau emite documente de plată. Se vor prelucra și manual destul de multe. (revista fermierului)
APIA lucrează cu un sistem informatic instalat de SIVECO. Acest soft a dat până acum nenumărate rateuri. Inițial, modulul de zootehnie s-a încăpățânat să nu funcționeze. Acum, se pare că sistemul nu ar suporta o verificare de tip batch, o supervizare la nivel național a tuturor datelor scrise de fermierii români în cererile unice de plată.
Fermierii români așteaptă să primească un avans din plata unică pe suprafață. Avansul este de 70% din plata unică pe suprafață, cuantumul acesteia este 77,42 de euro. Agricultorii ar trebui să primească aproximativ 53 euro/ha. Sunt deja pregătite 1,6 miliarde de lei pentru plata acestui avans.
Achim Irimescu este unul dintre profesioniștii din agricultură care a acumulat experiență la Bruxelles.