EXTREM DE IMPORTANT. Acum se stabilesc regulile și acum se iau deciziile pentru subvențiile de sute de euro! Dacă fermierii români scapă momentul și nu insistă pentru eliminarea greșelilor care au exclus de la plata subvențiilor sute de fermieri, ce s-a întâmplat anul acesta, e posibil să se repete. Sunt șanse foarte mari ca sprijinul cuplat pentru bovine, o subvenție care a ajuns la peste 1.200 de euro/cap de vacă pentru 2015, să fie încasată de mai mulți fermieri.
Cuantumul sprijinului cuplat la vaci de lapte pentru 2015 este de 826 euro/cap de vacă, iar la vite de carne, 1.222 de euro/cap de animal. Nu se ajungea la aceste sume uriașe încasate, din păcate, doar de o mână de fermieri români dacă nu erau criteriile de eligibilitate atât de stricte și greșelile făcute de cei din Ministerul Agriculturii.
Această subvenție ar fi rămas la valoarea estimată inițial, 250 euro/vaca de lapte/an și 300 euro/vita de carne/an dacă lucrurile ar fi fost bine gândite de la început. Plafonul alocat de Comisia Europeană pentru această schemă de plată s-ar fi împărțit la mai mulți fermieri români, la ferme care au, într-adevăr, nevoie de sprijin financiar ca să se dezvolte. Situația se poate schimba pentru 2016 și să intre mai mulți fermieri la plată.
Este transmisă la Bruxelles intenția de a modifica anumite criterii de eligibilitate pe anumite scheme de plată. Urmează discuții pe aceste modificări. Sigur că avem o contradicție cu Ministerul Agriculturii, pe anumite condiții de eligibilitate. Noi am cerut niște lucruri și urmează să avem niște întâlniri. Noi am venit cu niște lucruri foarte clare. Pe sprijinul cuplat la vaca de lapte, de exemplu, am cerut eliminarea vârstei. Nu mi se pare corect să existe o limită de vârstă. Până acum, vârsta era 8 ani și în accepțiunea Ministerului Agriculturii s-a mers până la vârsta de 10 ani. Noi vrem să o scoatem de tot.
În al doilea rând, în 2015 pentru zonele cu constrângeri naturale nu era obligatoriu ca animalele să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei. Adevărul este că, dacă un fermier are 10 capete de vaci în zona de munte și-l mai pui să facă cheltuieli și cu Registrul, cu controlul, oricum aceasră activitate aproape că nu se justifică în aceste zone. Acolo nu poți să vorbești de exprimarea potențialului unui animal, pe care să-l urmărești efectiv prin control și prin Registrul genealogic. Condițiile de viață îi diminuează exprimarea producției pe care poate să o aibă prin ameliorare. Am cerut să nu fie nevoie de control oficial al producțiilor și Registru genealogic în aceste zone. Dacă un fermier face efortul să crească 10 vaci este suficient să ia sprijinul cuplat.
Bineînțeles, am cerut să fie eliminată acea greșeală făcută de Ministerul Agriculturii. Dacă un fermier are 10 vaci și din 10, 5 sunt eligibile să primească banii pentru cele 5. Funcționari din Ministerul Agriculturii care, culmea, și astăzi sunt acolo, au scos din plată aproape jumătate din efectivul de animale care trebuia să ia banii pe această schemă. Și, firește, scoaterea plafonului maxim la fermele de vaci cu lapte. Avem în jur de 40.000 de ferme care au peste 250 de capete de vaci, or să plafonezi aici nu mi se pare corect, declară Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, excluisv pentru AGROINFO.
116.000 de capete de vaci de lapte sunt solicitate pentru plata sprijinului cuplat în cererile unice din 2016. Efectivul de animale solicitat la plată a crescut, dar nesemnificativ prin comparație cu 2015 când 90.000 de vaci s-au calificat pentru obținerea acestei subvenții.
Noi, la ora aceasta, avem în registrele genealogice de rasă în jur de 170.000 de capete din care îndeplinesc condițiile de animale eligibile pentru sprijinul cuplat doar 90.000. Pentru că a fost făcută tâmpit notificarea la Bruxelles, spune Frânc.
Riscul este să se cadă în cealaltă extremă, să fie atât de relaxate criteriile de eligibilitate încât să fie vârâte cu grămada la plată și animale care nu s-ar încadra pentru acest sprijin.
Pe vaca de carne le-am explicat colegilor să aibă grijă pentru că ei de la 8.000 de capete eligibile la plată pentru 2015 au ajuns la 16.000 sau 18.000 de capete. Deci, la ei s-a dublat deja efectivul care este solicitat la plată pentru 2016. Iar plafonul pentru care se acordă sprijinul este de 35.000 de capete. Dacă relaxează prea mult schema s-ar putea ca, în loc de 300 de euro, să primească 20 de euro și atunci nu se mai justifică sprijinul, adaugă Frânc.
CITEȘTE ȘI CE SPUNE MINISTRUL AGRICULTURII DESPRE SUBVENȚII!