Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! DAEA despre SOARTA AGENȚIILOR DE PLĂȚI, APIA ȘI AFIR!

Publicat: 19 mai 2019 - 16:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO! Ministrul agriculturii Petre Daea a fost incognito astăzi, 19 mai 2019, la AGRIPLANTA Călărași, cea mai mare expoziție de utilaje, tractoare și produse pentru agricultură, organizată pe un câmp de la Fundulea. Șeful de la Agricultură nu a anunțat media și nici nu a fost însoțit de cineva din echipa sa. AGROINFO este singura publicație care a reușit să-i pună câteva întrebări ministrului agriculturii.

Echipat cu cizme din cauciuc, ploile înverșunate din ultimele zile au adus și noroiul în câmp, ministrul agriculturii a fost însoțit prin expoziție de Corina Mareș, managing partner DLG InterMarketing, organizatorul evenimentului, și Ovidiu Ranta, unul dintre cei mai buni specialiști în tractoare, conferențiar dr. la USAMV Cluj.

ranta-cu-daea_b

Vizita ministrului Daea nu a fost anunțată presei și nu s-a desfășurat cu alaiul cu care ne-a obișnuit la alte evenimente. Însă prezența sa pe aleile expoziției a fost imediat remarcată de fermieri. Unii dintre ei au ținut să se fotografieze alături de Petre Daea, alții au vrut să-i spună necazurile lor. 

fermieri-si-daea_b

Sunt unii care nu muncesc terenurile, le declară și ne iau subvențiile, i-a spus un fermier necăjit ministrului Daea. Dați o lege, schimbați legea, să fie pentru toți, a adăugat fermierul, sprijinit și de alte voci.
Vă dau numărul meu de telefon. Notați-l și-mi dați cazul concret ca să trimit acolo, l-a încurajat șeful de la Agricultură, apoi i-a spus de vreo trei ori numărul de telefon.

daea-agriplanta_b

AGROINFO, singura publicație care a aflat că ministrul agriculturii este la AGRIPLANTA, s-a strecurat printre fermierii care-l asaltau pe Daea. Am ținut pasul cu ministrul prin expoziție, e de notorietate că Daea aproape aleargă la evenimente, și am încercat să obținem câteva răspunsuri.

Ce se întâmplă cu agențiile de plăți din România? Va rămâne una singură sau vor rămâne amândouă în noua Politica Agricolă Comună?  La propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013, după care se va ghida noua Politică Agricolă Comună, post 2020, s-au făcut mai multe amendamente. Amendamentul 13 se referă la agențiile de plăți din statele membre UE. Concret, statele membre UE trebuie să acrediteze o singură agenție care să se ocupe atât de fondurile destinate achitării plăților directe pentru fermieri, cât și de fondurile pentru dezvoltare rurală.

În România funcționează, în prezent, două agenții de plăți, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). APIA gestionează plățile directe ale fermierilor din Fondul European pentru Garantare Agricolă, dar și o parte a plăților din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). AFIR gestionează plățile din FEADR, făcute pentru proiectele pe măsurile de dezvoltare rurală. Pe 8 aprilie 2019 s-a discutat soarta agențiilor de plăți din statele membre UE în Parlamentul European. Se pare că România e singura țară cu două agenții de plăți. Din cele spuse astăzi de ministrul agriculturii, la Bruxelles încă se discută dacă va rămâne o singură agenție sau vor funcționa, ca până acum, două agenții. Poziția României, exprimată prin ministrul agriculturii, este păstrarea ambelor agenții de plăți. Dar nu decide doar România, soarta agențiilor atârnă de ce se va vota în Parlamentul European.

Se discută această problemă și vreau să o ...poziția României este aceea convenabilă pentru țară, pentru a nu schimba modul de lucru pentru că asta (existența unei singure agenții de plăți n.r.) presupune o re-pregătire, reluarea unor metodologii noi care ar însemna pierdere de timp și întârziere. Sigur că acolo (la Parlamentul European n.r.) toți decidem și majoritatea va înclina balanța, dar poziția României este aceeași, a declarat Petre Daea, exclusiv pentru AGROINFO.

Vizualizat: 3244 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!