Adama
Vinasa Rompak

Exclusiv! Cooperativa a cumpărat 300 de oi ca să poată încasa subvenția pentru pășune

Publicat: 16 iunie 2015 - 13:37
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De la fereastra Ministerului Agriculturii, de pe Bulevardul Carol din București, cooperativele pot accesa subvenția pe pășune și totul merge strună. În viața reală, liderii fermierilor sunt nevoiți să recurgă la artificii ca să obțină banii.

Cooperativa Miorița Aiudiană se mândrește că este printre cele mai vechi din țara noastră. A fost înființată în 2007, în baza Legii 566 din 2004, legea cooperației agricole, are 90 de societăți comerciale membre și 100 de crescători de animale, persoane fizice. Membrii cooperativei dețin peste 100.000 de capete de ovine.  Cooperativa a luat în concesiune, în Aiud, o pășune de 150 ha pentru care a cumpărat utilaje și a amenajat-o. An de an a accesat plata pe suprafață și a încasat banii fără probleme. Până în acest an, când legislația s-a schimbat, cererea e unică, iar în Ordinul 619 privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură, modificat de vreo trei ori și nici a treia oară cu noroc, apar doar asociațiile crescătorilor de animale, nu și cooperativele. Pentru aceste forme asociative ar fi rămas valabilă prima dintre propunerile de modificare a legii. Concret, ca să ia subvenția cooperativa este obligată să aibă în proprietate animale.

În urmă cu trei săptămâni am fost la APIA Alba să depun cererea unică pentru subvenția pe pășune. Funcționarul mi-a spus că nu se poate pentru că nu sunt animalele în proprietatea cooperativei. Am întrebat: dar cooperativa nu poate proceda cum procedează asociațiile? Adică, facem un tabel cu acordul tuturor membrilor cooperativei, membrii au animale și pot asigura încărcătura pe pășune, etc. Nu, nu se poate, mi s-a răspuns de la APIA. Cooperativa trebuie să aibă în proprietate animale ca să demonstreze că are încărcătura asigurată, povestește Ioan Emil Hălălai, președintele cooperativei.

pe-pasune_b

Cooperativele nu au același regim cu asociațiile sau composesoratele. Responsabilul cu dosarul Cooperativei Miorița Aiudiană, unul dintre funcționarii noștri bine pregătiți, mi-a spus că așa este. Cooperativa trebuie să aibă în proprietate  animale ca să acceseze subvenția pe pășune. Ideea este că au fost făcute multe modificări în lege. Inițial, s-a spus că subvenția pentru pășuni trebuie să ajungă la fermieri, apoi la presiunea liderilor fermierilor li s-a dat dreptul și asociațiilor crescătorilor de animale să acceseze acești bani. În Ordinul ministrului 619 spune clar: asociații. Nu putem include și cooperativele, spune Luminița Gliga, director adjunct APIA Alba.

Ce a făcut omul nostru ca să se încadreze în lege? A cumpărat în numele cooperativei 300 de oi de la unul dintre fermierii membri. Dar problema nu era încă rezolvată. A apărut ceva neprevăzut la care nu s-ar fi gândit.

Medicii veterinari nu mai au voie să elibereze adeverințe pentru APIA după 15 iunie?

Luni, 15 iunie, în ultima zi de campanie a cererii unice, președintele cooperativei s-a prezentat la medicul veterinar pentru adeverință. Și ce să vezi? Mi s-a spus că medicii veterinari nu mai au voie să elibereze adeverințe după data de 15 iunie, că a expirat termenul de depunere a cererii unice, spune fermierul. Marți, din pricina agitației creată în toată țara, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a transmis în teritoriu că medicii veterinari pot să elibereze adeverințe fermierilor și după această dată pentru că s-a prelungit campania cu cele 25 de zile în care se percep penalități de 1% pe zi calendaristică. Sunt mii de crescători de animale care încă nu și-au depus cererea unică și această interdicție i-ar fi lăsat fără subvenții.

De fapt, s-a transmis că oamenii trebuie să-și scoată adeverințe noi, că alea pe care le-au ridicat înainte de 15 iunie nu ar mai fi valabile dacă nu apucat să depună cererea unică. S-a revenit și acum e totul în ordine. Calculatorul generează adeverințe și dacă nu ar face-o, i-aș scrie cooperativei o adeverință de mână, spune dr. Gheorghe Kerekes din Aiud.

o-gramada-de-bani_b


În cele din urmă, rezolvată și adeverința, fermierului i-a mai rămas doar problema cardului de exploatație. Fermierul de la care cooperativa a cumpărat animalele trebuie să ne doneze cardul în fața notarului. Știu că vom fi penalizați din subvenție pentru că a expirat termenul, dar măcar să încasăm ceva bani ca să întreținem pășunea. Mai era o problemă gravă. Cooperativa a accesat și plata pentru agromediu, pentru o perioadă de 5 ani, și riscam să dăm banii înapoi din buzunarele noastre pe motiv că nu e eligibilă cooperativa, oftează Ioan Emil Hălălai.

Vizualizat: 3387 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA nu știe cum să procedeze, ministrul o lămurește: Cooperativele pot să acceseze subvenția pentru pășuni!

APIA nu știe cum să procedeze, ministrul o lămurește: Cooperativele pot să acceseze subvenția pentru pășuni!

Cooperativele au fost refuzate de APIA în momentul în care au intenționat să acceseze subvenția pentru pășunile concesionate sau închiriate. Liderii fermierilor au  declarat pentru Agroinfo că există o scăpare în Ordinul 619.

Exclusiv! Cooperativele sunt sărite de la plata subvenției pentru pășuni din cauza unui amănunt din Ordinul ministrului

Exclusiv! Cooperativele sunt sărite de la plata subvenției pentru pășuni din cauza unui amănunt din Ordinul ministrului

Un singur amănunt le desparte pe cooperative de dreptul de a depune cererea unică prin care să solicite plata pe suprafață. Iată ce a fost omis din ultimele modificări ale Ordinului cu criteriile de eligibilitate:

Asociaţiile care iau subvenţia pe păşune, obligate să se transforme în cooperative, de anul viitor

Asociaţiile care iau subvenţia pe păşune, obligate să se transforme în cooperative, de anul viitor

Asociaţiile vor putea depune, în 2015, cereri pentru subvenţia pe păşune, cu acordul tuturor membrilor, dar vor fi obligate să se transforme, de anul viitor, în cooperative sau grupuri de lucru, conform modificărilor aduse la OUG 3/2015 privind plăţile directe pe 2015-2020.

Ministrul Agriculturii încurajează asocierile: Mai mulți bani pentru micii fermieri care se orientează spre cooperative

Ministrul Agriculturii încurajează asocierile: Mai mulți bani pentru micii fermieri care se orientează spre cooperative

Ministrul Daniel Constantin susține că vor fi alocate fonduri importante cooperativelor și membrilor acestora pentru că structurile asociative sunt un pas important în dezvoltarea agriculturii. Opinia ministrului este împărtășită și de marii fermieri.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
vacarul satului
|
06. 16, 2015. Tuesday 18:03

Problema este ca obligatia de a avea animale in propr. Coop.a aparut cu 3 zile inainte de finalul campaniei de primire a cererilor. Daca se transfera acum animalele nu se mai realizeaza incarcatura pe intreaga perioada de pasunat. Deci subventia va fi 0 !!!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii