KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! CIOBANII ACUZĂ CĂ SUNT FORȚAȚI SĂ CUMPERE BERBECI CU ORIGINEA ÎNTRE GHILIMELE DE PE O LISTĂ ANZ!

Publicat: 30 iulie 2018 - 11:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ESTE O BĂTAIE DE JOC! Câți berbeci cu origine provin de la o sută de oi? Dacă răspunsul se dă în România: o sută de berbeci. Și toți cu origine. În nicio țară din Europa nu sunt oi ca în România capabile să facă doar berbeci, nu și mieluțe. De ce fac oile noastre doar berbeci? Pentru că berbecii cu origine sunt cei mai profitabili și cei mai căutați.

Dar nu oile tuturor fac berbeci cu origine. Norocoșii sunt pe o listă a Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) de unde oierii mai puțin norocoși trebuie să cumpere berbeci. Sunt obligați să cumpere dacă mai vor să încaseze cea mai mare subvenție, 25 de euro/cap de ovină/an.

Săptămâna trecută, oierii au încercat să ajungă la ministrul agriculturii, Petre Daea, dar șeful de la Agricultură era prea prins cu pesta porcină africană. Crescătorii susțin că există un cartel al șmecherilor din oierit care învârte acum banii pentru berbecii cu origine și că totul se face pe spinarea și pe truda lor. Mai mult, Agenția Națională de Zootehnie a publicat pe pagina sa oficială o listă cu 280 de crescători de ovine, membri în Asociația Păstorul Crișana și în Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, de unde oierii spun că sunt obligați să-și cumpere berbeci cu origine din rasa Țurcană. Asta nu ar fi nicio problemă, dar, spune președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, fermierii de pe listă s-au dus chiar ei la cumpărat cu heirupul berbeci pentru că nu ar fi avut de vânzare. Și mai grav, s-ar vinde și berbecuți de anul acesta, tot cu origine, care nu au nici măcar greutatea necesară pentru a se califica în rândul berbecilor cu origine. Asta nu e genetică, spune fermierul. E bășcălie!

ESTE PĂCĂLEALĂ PE FAȚĂ!

Am vrut să discut cu domnul ministru Daea despre problema aceasta a berbecilor cu origine, în ghilimele, pentru că toți berbecii din rasa Țurcană au origine. Numai unii au origine scrisă și alții nu o au scrisă. Să vă explic cum stau lucrurile. Acum, o lună și jumătate a apărut un tabel cu 280 de fermieri care au dreptul dat de ANZ să vândă berbeci cu origine. După două săptămâni, s-a mărit lista asta. Problema este că ăia 280 de crescători au apărut dintr-odată, cineva i-a trecut pe listă, iar oamenii nu dețineau berbeci. Ca să vinzi berbecuți pentru  montă, ei trebuie să aibă doi ani de zile, nu poți să dai la montă mieii de anul ăsta. Ei, oamenii, când s-au văzut trecuți pe listă, au început să cumpere berbecuți de pe la prieteni, berbeci de anul trecut și de acum doi ani, ca să le facă origine. Întrebarea mea este: Doamne, iartă-mă, ce origine este asta?!

LISTA ANZ O GĂSIȚI AICI!

lista-berbeci_b

Problema este că nu are niciunul origine. Dacă la un berbec din ăla te duci și-i faci teste ADN, ele nu te vor duce la părinții lui, la bunicii lui. Și eu sunt inginer și cunosc problema geneticii. Dar asta nu e genetică, este păcăleală pe față. Sunt un grup de șmecheri de pe la ANZ, Ministerul Agriculturii și nu știu de pe unde și fac afaceri. Deci, atâta timp cât 99% din crescători își vând berbecuții cu prețuri între 5 lei și 6 lei kilogramul și să-i dai unuia pe un berbecuț 2.500 de lei, 3.000 de lei este o sfidare. Pe un berbecuț care nu face nimic! Să apară berbeci, cum sunt taurii, de exemplu. Cu un istoric, cei care transmit caractere genetice serioase din care fermierii să aibă beneficii. Performanța se vinde foarte bine, dar ceea ce se face acum nu este performanță. Este ceva acțiune, o inginerie prin care banii trebuie să intre la cineva, în niște conturi.

Acum a apărut un document de la ANZ prin care ne obligă să folosim berbeci cu origine la monta din toamnă. Am sunat și am întrebat: Bine, vom putea avea toți berbeci cu origine? Nu, nu veți putea. Păi, dacă nu vom putea avea toți berbeci cu origine, care este criteriul? Și mi s-a spus un lucru: atâta timp cât sunt berbeci cu origine, cumpărați din ăia!

Când se termină berbecii cu origine de la prietenii dumnealor, ceilalți se descurcă cum pot. Eu asta vreau să vorbesc cu domnul Daea: să se termine odată și să-i pună la punct pe șmecherii ăștia! Dânsul (ministrul Daea n.r.) nu are niciun cuvânt, nicio poziție, asta mă îngrijorează. Nu spune nici da, nici nu, îi lasă așa să-și facă jocurile.

Vine toamna și atunci ce facem cu oamenii? Îi obligăm să dea niște bani pe niște berbeci care nu sunt de nicio încredere. Este o bășcălie! Este o bătaie de joc la adresa fermierilor! Asta este situația. Voiam să-i sugerez domnului ministru să ne lase să ne autorizăm berbecii cum a fost până acum pentru că omul știe din turma lui care sunt berbecii de rasă. Omul simplu își face selecția lui. Nu să cumpere de la mine un berbec, luat de cine știu unde, și căruia i s-au făcut acte de origine, dar e jumătate cât al lui. Este o prostie la care trebuie pus capăt.

Cei care sunt acolo (pe lista ANZ n.r.) bagă tot felul de berbecuți. Reglementarea asta de la ANZ este făcută cu țintă clară pentru vreo 7,8,10 care vând berbeci așa-ziși cu origine, a declarat Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, exclusiv pentru AGROINFO.

Asociația fermierilor din Sălaj numără 100 de membri cu 30.000 de oi și este acreditată pentru controlul oficial al performanțelor pentru rasa Țurcană, fiind afiliată la registrul genealogic pentru aceeași rasă de ovine, deținut de Asociația Păstorul Crișana din județul Arad.

Dacă pe oamenii ăștia îi obligă să cumpere berbeci cu origine și vor lua niște berbeci degenerați atunci nu am făcut nimic. Nu e niciun progres! Este un pas înapoi!  Pe mine mă doare faptul că domnul Daea nu are nicio poziție. Este strigător la cer! Ca fost director de stațiune de cercetare, dânsul a fost la stațiunea de la Turnu Severin, știe ce înseamnă o chestie făcută inginerească și niște chestiuni folclorice, adaugă fermierul.

Dumitru Ardelean este decis ca împreună cu Federația Oierilor de Munte să solicite o întâlnire oficială cu ministrul agriculturii, Petre Daea, ca să discute acest subiect sensibil al afacerilor cu berbecii de rasă.

OILE SE CRESC PORCEȘTE ȘI SE SPALĂ CU DERO!

Nu sunt împotriva cercetării. Noi am rămas cu oaia asta Țurcană care nu e nici de rugă, nici de fugă. Facem cantități de lână și după aia aruncăm în șanț lâna. Nu este nicio strategie și pe mine mă tulbură chestia asta. Eu am 2.000 de oi, dar anul ăsta o să le reduc drastic numărul pentru că la prețul de 6 lei pe kilogramul de carne, lâna nu o poți vinde, este pur și simplu bătaie de joc. Asta este situația! colaj-scz-berbeci_b

Revin, dacă ar fi lucrurile făcute pe bune, berbecii s-ar vinde prin performanță și nu ar fi tot felul de combinații. Un berbec valoros se vinde, îl caută toată lumea. În Norvegia era catalog cu 40.000 de berbeci luați în cercetare din care numai 5 erau în frunte, restul au fost puși în clase inferioare. Aveau catalog! Când îmi oferă ANZ un catalog cu berbeci, cu performanța lor? Așa ca la tauri. La ovine e bulibășeală și ar trebui să stopăm chestia asta și să facem una ca lumea. Nu vedeți că noi de 2000 de ani facem afaceri numai cu țările arabe și nu putem să ne îndreptăm spre țările din vest? Franța are un deficit de 60% la carnea de miel. Dar nu putem să mergem acolo dacă nu facem carcasă de calitate.

La toate expozițiile de ovine din România aduce popa Pomohaci sau nu știu cine niște berbeci cu lână de un  metru, cu coarne de doi metri. Pe ăia din Franța nu-i interesează lungimea lânii, îi interesează calitatea la carcasă. Țurcana nu se încadrează.
Părerea mea este că un eșantion trebuia băgat în conservare pentru că e o genă foarte bună rezistentă la Țurcană și să aducem, domle, niște rase bune. De exemplu, în Norvegia, pe Alba Norvegiană s-a lucrat 100 de ani. Păi, e fantastică! Norvegienii sunt în top.

Dacă domnul Daea va fi curios să vadă cine vinde berbeci cu origine, dintr-o sută de oi pe care le are, vinde o sută de berbecuți cu origine, super-excepționali. Nu se pote așa ceva! În primul rând, știm că o sută de oi fată jumătate berbecuți, jumătate mieluțe, nu fată o sută de berbecuți. După aceea, trebuie să știm că nu sunt toți valoroși. Poate din o sută este unul valoros. Câinele pleacă greu de la măcelărie.

Băieții deștepți din oierit au stat lângă măcelărie tot timpul, unde s-au aruncat bucăți de carne. Ei cunosc problema asta. Când se duc toamna la târgul de la Poiană, ei se duc cu berbeci ținuți cu hormoni de creștere. Păi, tehnologia de creștere a ovinelor nu e ca a porcilor. Ei cresc oi în regim porcesc. Așa făceau și bunicii noștri?! Asta e oaia Țurcană?! Ca să fure ochii cumpărătorilor, ei tund oile în decembrie ca să fie lâna mare, aspectuoasă, le spală cu dero. Nu asta e reprezentativ pentru oaia Țurcană! Se fac tot felul de trucuri!  Este revoltat crescătorul de ovine.

Dumitru Ardelean crește oi de 35 de ani, dar ce se întâmplă azi cu berbecii de origine îi stârnește indignare și furie.

AGROINFO a primit mesaje și de la oierii de munte care sunt la fel de furioși și cer să se termine odată pentru totdeauna cu cartelul băieților deștepți din oierit.

DIRECTOR ANZ: CRESCĂTORII DE OVINE TREBUIE SĂ-ȘI POPULEZE FERMELE CU BERBECI DE ORIGINE! AȘA SPUNE LEGEA!

Ce spune directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Lelior Iacob, despre berbecii cu origine sau, după caz, fără origine?

Domnul Ardelean nu cunoaște, probabil, cum s-a făcut această listă (lista cu vânzătorii de berbeci n.r.). Pe listă sunt membri ai asociațiilor care dețin registrul genealogic pentru rasa Țurcană. Asociația domnului Ardelean nu este acreditată de ANZ pentru niciun registru genealogic. Domnul Ardelean nu vrea, poate, să-și cumpere berbeci cu origine și-i învață așa și pe crescători, a declarat șeful ANZ, exclusiv pentru AGROINFO.

AGROINFO: Crescătorii de ovine spun că s-au scos la vânzare și berbecuți de anul acesta care nici măcar nu au greutatea pentru a fi încadrați ca berbeci cu origine.

Lelior Iacob (în foto): Nu s-a vândut niciun berbecuț de anul ăsta. lelior-iacob_bPunct! Așa este regulamentul european (Regulamentul 1012/2016 care va fi obligatoriu pentru fermierii români de la 1 noiembrie 2018 n.r.) crescătorii de ovine trebuie să-și populeze fermele cu berbeci cu origine. Ei (crescătorii de ovine n.r.) găsesc tot felul de motive ca să nu-și cumpere berbeci. Au nevoie de animale cu origine ca să se încadreze în regulamentele interne și internaționale. Că speculează ei acum una și alta...Deocamdată,  încă mai sunt reproducători care se pot livra. Deci, oamenii trebuie să se ducă fiecare să-și găsească și să-și populeze ferma, așa cum spune legea, a declarat șeful ANZ, exclusiv pentru AGROINFO.

AGROINFO: Deci, mai sunt berbeci cu origine disponibili pe piață?

Lelior Iacob: Sigur. Acum, vă dați seama, că ei se cumpără zilnic și numărul lor se modifică. Poate că un crescător care a avut ieri 10 berbeci la vânzare, astăzi nu mai are. Lucrurile evoluează.

AGROINFO: Crescătorii de ovine acuză ANZ că a dat acreditare pentru vânzarea berbecilor cu origine unor fermieri cu care se află în relații de prietenie. Adică, s-au pus pe listă prietenii.  

Lelior Iacob: Acreditările pe care le au fermele respective (de pe lista ANZ n.r.) sunt acreditări vechi. Nu sunt date de ieri sau astăzi. Sunt vechi, cunoscute și arhicunoscute. Nu poți să produci berbeci de pe o zi pe alta. Trebuie să ai ani în spate de selecție și ameliorare ca să poți produce berbeci. Nu poate produce oricine. Trebuie să le cunoști părinții și bunicii, tocmai de asta îi spune certificat de origine. Trebuie să-i cunosc mama, tata, bunicul, bunica. Ca să poți să ai așa ceva, îți trebuie ani de selecție și ameliorare în spate.

AGROINFO: Sunt berbeci disponibili pe piață doar din rasa Țurcană? Pentru că lista cu cei 280 de crescători este făcută pentru această rasă.

Lelior Iacob: Sunt disponibili berbeci din mai multe rase: Țurcană, Merinos de Palas, Karakul, din Île de France, vă spun eu sigur. Sunt disponibili pentru Cap Negru de Teleorman. Sunt nu doar pentru Țurcană, sunt pentru mai multe rase.

 

Vizualizat: 9769 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii