În cea mai mare parte a ţării, culturile de floarea soarelui şi de porumb au fost înfiinţate în condiţii optime, plantele au răsărit şi au pornit în vegetaţie la timpul potrivit.
Excepţie au făcut zonele în care au fost băltiri cauzate de precipitaţiile abundente şi de inundaţii.
În Teleorman, 10% din suprafeţele agricole au fost sub ape
În judeţele din sudul ţării, deşi demarate promiţător, lucrările din câmp au fost sistate de ploile frecvente din a doua jumătate a lunii aprilie. Aflate sub cod portocaliu de ploi şi inundaţii, anumite zone au fost serios afectate. În aceste condiţii, fermierilor le-a fost imposibil să finalizeze însămânţările de primăvară. La sfârşitul lunii aprilie, fermierul Nicolae Petculescu, din localitatea Băbăiţa, semănase doar jumătate din suprafaţa programată a fi cultivată cu floarea soarelui. „Încă nu am reuşit să semăn floarea soarelui în totalitate. Din cele 300 ha programate, doar jumătate am însămânţat, restul a rămas nesemănat încă, din cauza umidităţii mari. În parcelele în care am semănat, plantele au răsărit destul de bine, dar sunt băltiri foarte multe, pe suprafeţe extinse. Cred că sunt afectate circa 10% din terenurile agricole de pe raza judeţului. În zona noastră nu am mai văzut niciodată astfel de ploi, a plouat în câteva zile cât într-un an”, ne-a declarat fermierul teleormănean.
Acesta a avut în plan şi cultivarea a 20 ha de porumb, dar s-a răzgândit. Ploile, dar mai ales hoţii, îi determină pe agricultorii locului să renunţe la această cultură. „Am vrut să pun şi porumb pe circa 20 ha, nu mai mult, dar au venit ploile şi nu am mai pus deloc. Punem aşa puţin pentru că în zona noastră se fură mult. Sunt câteva localităţi unde oamenii au şi renunţat la a mai cultiva porumb”, ne-a mărturisit Nicolae Petculescu.
Mai multe detalii privind desfăşurarea campaniei de primăvară în mai multe judeţe din ţară puteţi citi în revista Recolte bogate – mai 2014.