SUBVENȚIA PE HECTAR DISPARE. Discuțiile de la nivelul Uniunii Europene converg tot mai mult spre dispariția subvenției pe hectar. O subvenție pe fermă ar fi o posibilitate, dar care trebuie discutată pentru fiecare stat european în parte și aplicată în funcție de caracteristicile fiecărei țări. Membrii Comisiei de agricultură din Parlamentul European discută tot mai mult despre proiecte spre care să se direcționeze acești bani, declară europarlamentarul român Laurențiu Rebega, exclusiv pentru AGROINFO.
În ultima perioadă, sunt discuții aprinse între fermierii români despre ce se va întâmpla cu subvenția pe suprafață: să se mențină plata pe hectar sau România să opteze pentru subvenția pe fermă? Agricultorii noștri insistă pe menținerea subvenției pe hectar, subvenționarea pe fermă i-ar exclude pe mulți de la plată din mai multe motive: cadastrarea terenurilor agricole, multe ferme nu sunt fiscalizate, etc.
În timp ce la Bruxelles reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin, de fiecare dată, menținerea subvenției pe hectar și după 2020, europarlamentarul român Laurențiu Rebega, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, dezvăluie care sunt discuțiile la nivel european și care sunt noile tendințe ce vor domina noua Politică Agricolă Comună (PAC).
În urmă cu vreo doi ani de zile, am spus primul că din anul 2020, noua PAC nu va mai avea subvenție pe suprafață. Primul am spus și toată lumea m-a făcut în toate felurile. Eu vă spun încă o dată și subliniez lucrul acesta, mai ales după evenimentul nefericit care a avut loc anul trecut cu Brexit-ul (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană n.r.), din 2020 nu vor mai exista subvenții pe suprafață. Nu pentru că nu vrem noi. Și eu îmi doresc să ajungă subvenția pe suprafață din România la nivelul altor țări, care sunt mai performante decât noi. Dar, gândiți-vă că în momentul de față un procent de 40%, 38% din bugetul Uniunii Europene se duce către Politica Agricolă Comună, credeți că o să vrea cineva să subvenționeze în plus?! E imposibil! Nu se poate având în vedere că pierdem, odată cu ieșirea Marii Britanii, aproape 3 miliarde de euro.
Nu va mai exista subvenția pe suprafață, dar aici nu vorbim despre acțiunea în sine a subvenționării pe suprafață ci vorbim ce vom face cu banii care rămân. Banii aceștia trebuie să se întoarcă tot în agricultură. Noi trebuie să ne luptăm acum să meargă banii în diferite sectoare de la agricultură, care să producă plusvaloare. Eu aș vrea ca cei 40% să se mențină. Nu aș vrea să se diminueze procentul de 40%, bani care merg către Politica Agricolă Comună (PAC) și să ne spună: domle, v-am luat subvenția pe suprafață și nu vă mai dăm nimic în schimb, spune europarlamentarul.
Laurențiu Rebega a declarat că fermierii români sunt dezavantajați în competiția cu fermierii din state vechi europene. Cuantumul subvenției pe hectar este mai mic în România prin comparație cu suma pe hectar primită de un fermier francez, olandez etc. Europarlamentarul a stârnit un adevărat scandal când a spus că e mai bine să dispară subvenția pe hectar și astfel ar fi eliminată concurența neloială.
În ceea ce privește subvenționarea pe fermă, aceasta trebuie discutată caz cu caz, de la țară la țară, cum este în beneficiul fiecărei țări. Fermierii noștri, indiferent de situație, au demonstrat că pot produce, și calitativ, și cantitativ. Problema este ce fac? Pentru că sunt într-o concurență neloială având în vedere că ceilalți primesc mai mult subvenționare decât ei. Deci, noi aici trebuie să găsim soluția. Eu cred că banii ar trebui să se ducă în inovare, retehnologizare, cadastrare.
Eu nu încerc să inventez apa caldă. Nu este o idee a mea. Este o constatare a discuțiilor care se fac cu ușile închise și care duc într-o direcție prin care niciun stat nu-și dorește să vină cu un aport suplimentar pentru a menține plata pe suprafață agricolă lucrată și, mai mult decât atât, să și mărească această plată (subvenție n.r.) pentru țările care nu au o subvenționare care este la nivelul celor mai vechi state membre. E o constatare!
Există în momentul de față niște studii care arată că subvenționarea a fost făcută pentru un anumit lucru, iar acum nu face altceva decât să-l plafoneze pe fermier. Nu vorbesc de fermierul român, vorbesc de fermierul dintr-o țară cu ștate vechi în Uniunea Europeană, care este învățat cu astfel de subvenție. Astea sunt niște constatări pe care le-am făcut după discuțiile avute cu colegii mei din Comisia de agricultură, colegi din diferite state membre.
Gândiți-vă noi avem 10 milioane ha de teren agricol care se subvenționează și care înseamnă un miliard de euro subvenții și ei vor spune: domle, nu vă dăm un miliard că-l dăm degeaba.
Noi trebuie să fim pregătiți ca în anul 2020 când nemții, italienii și francezii care lucrează la redistribuirea banilor de pe suprafață în alte proiecte, să fim și noi pregătiți și să spunem: domle, noi vrem pentru asta. În 2020 ne spune: nu se mai dă plata pe suprafață. Noi ce facem atunci? Ne ia doi ani ca să ne gândim în ce sectoare merg banii?! Problema este ce fac fermierii noștri?! Adaugă europarlamentarul român.