Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EUROPARLAMENTAR: NU VA MAI EXISTA SUBVENȚIA PE SUPRAFAȚĂ!

Publicat: 12 iunie 2017 - 15:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA PE HECTAR DISPARE. Discuțiile de la nivelul Uniunii Europene converg tot mai mult spre dispariția subvenției pe hectar. O subvenție pe fermă ar fi o posibilitate, dar care trebuie discutată pentru fiecare stat european în parte și aplicată în funcție de caracteristicile fiecărei țări. Membrii Comisiei de agricultură din Parlamentul European discută tot mai mult despre proiecte spre care să se direcționeze acești bani, declară europarlamentarul român Laurențiu Rebega, exclusiv pentru AGROINFO.

În ultima perioadă, sunt discuții aprinse între fermierii români despre ce se va întâmpla cu subvenția pe suprafață: să se mențină plata pe hectar sau România să opteze pentru subvenția pe fermă? Agricultorii noștri insistă pe menținerea subvenției pe hectar, subvenționarea pe fermă i-ar exclude pe mulți de la plată din mai multe motive: cadastrarea terenurilor agricole, multe ferme nu sunt fiscalizate, etc.

În timp ce la Bruxelles reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin, de fiecare dată, menținerea subvenției pe hectar și după 2020, europarlamentarul român Laurențiu Rebega, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, dezvăluie care sunt discuțiile la nivel european și care sunt noile tendințe ce vor domina noua Politică Agricolă Comună (PAC).

În urmă cu vreo doi ani de zile, am spus primul că din anul 2020, noua PAC nu va mai avea subvenție pe suprafață. Primul am spus și toată lumea m-a făcut în toate felurile. Eu vă spun încă o dată și subliniez lucrul acesta, mai ales după evenimentul nefericit care a avut loc anul trecut cu Brexit-ul (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană n.r.), din 2020 nu vor mai exista subvenții pe suprafață. Nu pentru că nu vrem noi. Și eu îmi doresc să ajungă subvenția pe suprafață din România la nivelul altor țări, care sunt mai performante decât noi. Dar, gândiți-vă că în momentul de față un procent de 40%, 38% din bugetul Uniunii Europene se duce către Politica Agricolă Comună, credeți că o să vrea cineva să subvenționeze în plus?! E imposibil! Nu se poate având în vedere că pierdem, odată cu ieșirea Marii Britanii, aproape 3 miliarde de euro.

Nu va mai exista subvenția pe suprafață, dar aici  nu vorbim despre acțiunea în sine a subvenționării pe suprafață ci vorbim ce vom face cu banii care rămân. Banii aceștia trebuie să se întoarcă tot în agricultură. Noi trebuie să ne luptăm acum să meargă banii în diferite sectoare de la agricultură, care să producă plusvaloare. Eu aș vrea ca cei 40% să se mențină. Nu aș vrea să se diminueze procentul de 40%, bani care merg către Politica Agricolă Comună (PAC) și să ne spună: domle, v-am luat subvenția pe suprafață și nu vă mai dăm nimic în schimb, spune europarlamentarul.

Laurențiu Rebega a declarat că fermierii români sunt dezavantajați în competiția cu fermierii din state vechi europene. Cuantumul subvenției pe hectar este mai mic în România prin comparație cu suma pe hectar primită de un fermier francez, olandez etc. Europarlamentarul a stârnit un adevărat scandal când a spus că e mai bine să dispară subvenția pe hectar și astfel ar fi eliminată concurența neloială.

În ceea ce privește subvenționarea pe fermă, aceasta trebuie discutată caz cu caz, de la țară la țară, cum este în beneficiul fiecărei țări. Fermierii noștri, indiferent de situație, au demonstrat că pot produce, și calitativ, și cantitativ. Problema este ce fac? Pentru că sunt într-o concurență neloială având în vedere că ceilalți primesc mai mult subvenționare decât ei. Deci, noi aici trebuie să găsim soluția. Eu cred că banii ar trebui să se ducă în inovare, retehnologizare, cadastrare.

Eu nu încerc să inventez apa caldă. Nu este o idee a mea. Este o constatare a discuțiilor care se fac cu ușile închise și care duc într-o direcție prin care niciun stat nu-și dorește să vină cu un aport suplimentar pentru a menține plata pe suprafață agricolă lucrată și, mai mult decât atât, să și mărească această plată (subvenție n.r.) pentru țările care nu au o subvenționare care este la nivelul celor mai vechi state membre. E o constatare!

Există în momentul de față niște studii care arată că subvenționarea a fost făcută pentru un anumit lucru, iar acum nu face altceva decât să-l plafoneze pe fermier. Nu vorbesc de fermierul român, vorbesc de fermierul dintr-o țară cu ștate vechi în Uniunea Europeană, care este învățat cu astfel de subvenție. Astea sunt niște constatări pe care le-am făcut după discuțiile avute cu colegii mei din Comisia de agricultură, colegi din diferite state membre.

Gândiți-vă noi avem 10 milioane ha de teren agricol care se subvenționează și care înseamnă un miliard de euro subvenții și ei vor spune: domle, nu vă dăm un miliard că-l dăm degeaba.

Noi trebuie să fim pregătiți ca în anul 2020 când nemții, italienii și francezii care lucrează la redistribuirea banilor de pe suprafață în alte proiecte, să fim și noi pregătiți și să spunem: domle, noi vrem pentru asta. În 2020 ne spune: nu se mai dă plata pe suprafață. Noi ce facem atunci? Ne ia doi ani ca să ne gândim în ce sectoare merg banii?! Problema este ce fac fermierii noștri?! Adaugă europarlamentarul român.

Vizualizat: 13777 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

23 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Pandemia de COVID-19 a pus la mare încercare cramele mici: exporturile către China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului încearcă să acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online, anunță Crama Dealul Dorului într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 octombrie 2020 - 07:13

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi seara, în debutul ședinței de Guvern, că au fost autorizați la plata avansului la subvențiile APIA 602.306 fermieri din cei 830.898 de fermieri care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
06. 14, 2017. Wednesday 07:50
inghesuiala pe subventii a celor care nu aduc plusvaloare doar mimeaza activitati in domeniu ,priveaza de sume importante pe cei care chiar fac ceva. suntem romani nu mai poti face nimic.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii