Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EUROPARLAMENTAR: NU VA MAI EXISTA SUBVENȚIA PE SUPRAFAȚĂ!

Publicat: 12 iunie 2017 - 15:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA PE HECTAR DISPARE. Discuțiile de la nivelul Uniunii Europene converg tot mai mult spre dispariția subvenției pe hectar. O subvenție pe fermă ar fi o posibilitate, dar care trebuie discutată pentru fiecare stat european în parte și aplicată în funcție de caracteristicile fiecărei țări. Membrii Comisiei de agricultură din Parlamentul European discută tot mai mult despre proiecte spre care să se direcționeze acești bani, declară europarlamentarul român Laurențiu Rebega, exclusiv pentru AGROINFO.

În ultima perioadă, sunt discuții aprinse între fermierii români despre ce se va întâmpla cu subvenția pe suprafață: să se mențină plata pe hectar sau România să opteze pentru subvenția pe fermă? Agricultorii noștri insistă pe menținerea subvenției pe hectar, subvenționarea pe fermă i-ar exclude pe mulți de la plată din mai multe motive: cadastrarea terenurilor agricole, multe ferme nu sunt fiscalizate, etc.

În timp ce la Bruxelles reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin, de fiecare dată, menținerea subvenției pe hectar și după 2020, europarlamentarul român Laurențiu Rebega, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, dezvăluie care sunt discuțiile la nivel european și care sunt noile tendințe ce vor domina noua Politică Agricolă Comună (PAC).

În urmă cu vreo doi ani de zile, am spus primul că din anul 2020, noua PAC nu va mai avea subvenție pe suprafață. Primul am spus și toată lumea m-a făcut în toate felurile. Eu vă spun încă o dată și subliniez lucrul acesta, mai ales după evenimentul nefericit care a avut loc anul trecut cu Brexit-ul (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană n.r.), din 2020 nu vor mai exista subvenții pe suprafață. Nu pentru că nu vrem noi. Și eu îmi doresc să ajungă subvenția pe suprafață din România la nivelul altor țări, care sunt mai performante decât noi. Dar, gândiți-vă că în momentul de față un procent de 40%, 38% din bugetul Uniunii Europene se duce către Politica Agricolă Comună, credeți că o să vrea cineva să subvenționeze în plus?! E imposibil! Nu se poate având în vedere că pierdem, odată cu ieșirea Marii Britanii, aproape 3 miliarde de euro.

Nu va mai exista subvenția pe suprafață, dar aici  nu vorbim despre acțiunea în sine a subvenționării pe suprafață ci vorbim ce vom face cu banii care rămân. Banii aceștia trebuie să se întoarcă tot în agricultură. Noi trebuie să ne luptăm acum să meargă banii în diferite sectoare de la agricultură, care să producă plusvaloare. Eu aș vrea ca cei 40% să se mențină. Nu aș vrea să se diminueze procentul de 40%, bani care merg către Politica Agricolă Comună (PAC) și să ne spună: domle, v-am luat subvenția pe suprafață și nu vă mai dăm nimic în schimb, spune europarlamentarul.

Laurențiu Rebega a declarat că fermierii români sunt dezavantajați în competiția cu fermierii din state vechi europene. Cuantumul subvenției pe hectar este mai mic în România prin comparație cu suma pe hectar primită de un fermier francez, olandez etc. Europarlamentarul a stârnit un adevărat scandal când a spus că e mai bine să dispară subvenția pe hectar și astfel ar fi eliminată concurența neloială.

În ceea ce privește subvenționarea pe fermă, aceasta trebuie discutată caz cu caz, de la țară la țară, cum este în beneficiul fiecărei țări. Fermierii noștri, indiferent de situație, au demonstrat că pot produce, și calitativ, și cantitativ. Problema este ce fac? Pentru că sunt într-o concurență neloială având în vedere că ceilalți primesc mai mult subvenționare decât ei. Deci, noi aici trebuie să găsim soluția. Eu cred că banii ar trebui să se ducă în inovare, retehnologizare, cadastrare.

Eu nu încerc să inventez apa caldă. Nu este o idee a mea. Este o constatare a discuțiilor care se fac cu ușile închise și care duc într-o direcție prin care niciun stat nu-și dorește să vină cu un aport suplimentar pentru a menține plata pe suprafață agricolă lucrată și, mai mult decât atât, să și mărească această plată (subvenție n.r.) pentru țările care nu au o subvenționare care este la nivelul celor mai vechi state membre. E o constatare!

Există în momentul de față niște studii care arată că subvenționarea a fost făcută pentru un anumit lucru, iar acum nu face altceva decât să-l plafoneze pe fermier. Nu vorbesc de fermierul român, vorbesc de fermierul dintr-o țară cu ștate vechi în Uniunea Europeană, care este învățat cu astfel de subvenție. Astea sunt niște constatări pe care le-am făcut după discuțiile avute cu colegii mei din Comisia de agricultură, colegi din diferite state membre.

Gândiți-vă noi avem 10 milioane ha de teren agricol care se subvenționează și care înseamnă un miliard de euro subvenții și ei vor spune: domle, nu vă dăm un miliard că-l dăm degeaba.

Noi trebuie să fim pregătiți ca în anul 2020 când nemții, italienii și francezii care lucrează la redistribuirea banilor de pe suprafață în alte proiecte, să fim și noi pregătiți și să spunem: domle, noi vrem pentru asta. În 2020 ne spune: nu se mai dă plata pe suprafață. Noi ce facem atunci? Ne ia doi ani ca să ne gândim în ce sectoare merg banii?! Problema este ce fac fermierii noștri?! Adaugă europarlamentarul român.

Vizualizat: 13686 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

09 iulie 2020 - 10:42

Portugalia este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare reducere a vânzărilor şi a utilizării produselor agrochimice între 2011 şi 2018, înregistrând o scădere de 43%.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
06. 14, 2017. Wednesday 07:50
inghesuiala pe subventii a celor care nu aduc plusvaloare doar mimeaza activitati in domeniu ,priveaza de sume importante pe cei care chiar fac ceva. suntem romani nu mai poti face nimic.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii