SANCȚIUNILE MARI SUNT PLĂTITE CU RENUNȚAREA LA FERME! Multe scheme de plată, multe criterii de eligibilitate și, în general, o politică agricolă comună stufoasă îl pune pe fermierul român în situația de a plăti o greșeală care nu e făcută de el. Autoritățile publice, mai ales cele care gestionează fondurile europene din care se achită subvențiile, cum e APIA, nu le explică pe îndelete agricultorilor. Informațiile nu sunt clare pentru fermieri, spune europarlamentarul Daniel Buda.
Săptămâna anterioară m-am întâlnit cu zeci de fermieri la ei acasă și au ridicat cu toții problema legată de sancțiunile pe care ei le primesc în ipoteza în care greșesc. Și nu vorbim de fraude cu fonduri europene! De reținut că multe din aceste greșeli nu le sunt întotdeauna imputabile, ci de foarte multe ori, informațiile pe care le primesc de la autoritățile publice nu sunt foarte clare. Drept urmare, intră într-o zonă a încălcării anumitor reguli, iar sancțiunile pe care le primesc sunt extrem de mari. De cele mai multe ori acestea se dovedesc prohibitive pentru ei și evident că foarte mulți fermieri renunță la această activitate. Cred că o reacție și o coordonarea mai bună din partea Curții de Conturi Europene și o implicare mai mare în ceea ce se întâmplă în statele membre este absolut necesară pentru a evita astfel de situații! A scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.
Eurodeputatul, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, mai spune că fermierii ar trebui să fie mai mult sprijiniți financiar pentru ca să poată produce o hrană de calitate și la prețuri accesibile.
Europarlamentarul Daniel Buda
În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European, al cărei membru sunt, a fost susținută o prezentare de către Samo Jereb, membru al Curții de Conturi Europene, a Raportului special nr. 21/2017: „Înverzirea: o schemă de sprijin pentru venit mai complexă, însă ineficace deocamdată din punctul de vedere al impactului asupra mediului”.
În intervenția pe care am avut-o, am subliniat faptul că de foarte multe ori, se pune în discuția de ce primesc fermierii atât de mulți bani, în opinia unora, însă cu toții suntem conștienți că fermierii trebuie să primească o sumă suficientă și necesară ca să aibă un trai decent. Munca fermierilor este esențială pentru a preveni depopularea zonelor rurale, unde avem o mare problemă atât în România, cât și la nivelul celorlalte state membre, iar pe de altă parte pentru a asigura o hrană de calitate și la prețuri accesibile pentru toți cetățenii europeni! A adăugat Daniel Buda.