Adama
Vinasa Rompak

Euralis Seminţe, printre preferatele cercetătorilor de la SCDA Secuieni (Neamţ)

Publicat: 04 octombrie 2011 - 14:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vineri, 30 septembrie, Euralis Seminţe a vizitat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Judeţul Neamţ. Obiectul acestei vizite l-a constituit cultura de hibrizi de sorg Euralis de la acestă staţiune de cercetare.

La Secuieni sunt cultivaţi 4 hibrizi de sorg Euralis: ES Armida (hibrid timpuriu cu boabe albe), ES Arkanciel (hibrid timpuriu cu boabe roşii), ES Alize (hibrid semi-timpuriu) şi ES Mistral (hibrid semi-tardiv). „Sorgul se prezintă foarte bine şi este destul de avansat pentru timpul acesta datorită timpurietăţii hibrizilor şi al secetei”, a spus asistentul în cercetări Simona Pochişcanu.

Aceşti hibrizi s-au cultivat pe data de 8 mai iar precipitaţiile au fost slabe. Din luna iulie, în Judeţul Neamţ a plouat doar 10 l/m2 în 3 reprize.  În ciuda acestui lucru, sorgul Euralis arată foarte bine deoarece cele mai bune randamente ale acestei culturi sunt în zone secetoase. Sorgul se poate dezvolta cu mai puţin de jumătate din necesarul de precipitaţii pe ciclu de creştere faţă de porumb.

În ceea ce priveşte erbicidarea, Simona Pochişcanu a precizat că s-au aplicat erbicide pentru porumb atât în preemergenţă cât şi în postemergenţă iar diferenţa dintre sola Euralis tratată cu Concep III şi o altă solă netratată este extrem de vizibilă. Toţi hibrizii de sorg de la Euralis sunt trataţi cu Concep III, un antidot de tip safener care permite aplicarea unei tehnologii eficiente şi simple de erbicidare împotriva gramineelor înrudite.

Recoltarea va avea loc peste aproximativ 3 săptămâni şi se estimează o producţie în jur de 7 tone/ha. Producţiile nu sunt întocmai comparabile cu cele de la porumbul irigat însă în ceea ce priveşte sorgul există avantaje suplimentare. Într-un an secetos în care porumbul nu are condiţii propice pentru producţii mari, sorgul nu dă greş, fiind rezistent atât la ariditatea din sol cât şi la arşiţa atmosferică. Astfel, sorgul este o plantă mai mică  ca talie decât porumbul şi foloseşte deci mai puţină apă pentru a se dezvolta, bucurându-se şi de rădăcini mai profunde care pot valorifica optim umiditatea din sol în condiţii de ariditate. În timp ce în condiţii de arşiţă atmosferică, paniculul compact al sorgului protejează polenul, polenizarea fiind astfel facilitată, spre deosebire de porumb unde există două flori distincte, între care polenul suferă efectele sterilizante ale arşiţei.

Un alt avantaj punctat de Area Managerul zonei VI a Euralis Seminţe, Iulian Pricob, şi aprobat de Simona Pochişcanu este faptul că în multe ferme, sorgul nu se fură din câmp cu atâta uşurinţă în comparaţie cu porumbul. Datorită faptului că sorgul fructifică sub forma unui panicul, nu prezintă interes spre a fi furat pe când ştiuletele de porumb facilitează furtul. 

Deasemenea producţia de sorg este achiziţionată cu încredere de FNC-uri din ţară, datorită costului acceptabil al producţiei şi faptului că hibrizii Euralis nu conţin tanin, făcându-l astfel substitutul perfect al porumbului în hrana animalelor, în special la porcine şi la păsări.

Sorgul nu este singura cultură Euralis apreciată de cercetătorii de la SCDA Secuieni. „Hibrizii de rapiţă sunt foarte productivi, de la cei timpurii şi până la cei tardivi şi îmi place hibridul ES Mercure. La porumb apreciez faptul că, într-un an prielnic, hibrizii Euralis scot producţii deosebit de mari şi mai apreciez şi fenomenul de stay-green. În cazul florii-soarelui îmi place foarte mult tehnologia CLEARFIELD şi recomand hibridul ES Aramis”, a indicat Simona Pochişcanu în calitate de inginer agronom.

În funcţie de zona de cultură, condiţii agronomice şi climatice, Euralis pune la dispoziţia fermierilor o gamă largă de 8 hibrizi de sorg, de la timpurii la semi-tardivi. Euralis Semences este numărul 1 la hibrizi de sorg pentru boabe din Europa, ca parte integrantă a programului de ameliorare şi dezvoltare Eurosorgho, iar acest lucru se vede în producţii şi satisfacţia fermierilor care scot profit până şi în anii cei mai secetoşi.

SCDA Secuieni este o instituţie ştiinţifică din zona Moldovei, situată la o distanţă de aproximativ 10 km de Municipiul Roman şi 40 km de Municipiul Bacău, care are ca principal obiectiv efectuarea de cercetări privind plantele cultivate pe terenuri arabile: cereale, plante oleaginoase, plante furajere etc.

Vizualizat: 2394 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ialomiţa: Producţiile de cereale, floarea soarelui şi rapiţă, superioare celor din 2010

Ialomiţa: Producţiile de cereale, floarea soarelui şi rapiţă, superioare celor din 2010

Producţiile medii obţinute anul acesta la culturile de grâu, orz şi orzoaică, porumb, floarea soarelui şi rapiţă au fost superioare celor de anul trecut, însă agricultorii din Ialomiţa, sunt îngrijoraţi cu privire la culturile ce se vor însămânţa în această toamnă.

Recoltare de porumb hibrid Euralis Seminţe la Marghita, Judeţul Bihor

Recoltare de porumb hibrid Euralis Seminţe la Marghita, Judeţul Bihor

Miercuri, 21 septembrie, Euralis Seminţe a fost prezentă la o recoltare de porumb organizată într-o atmosferă de sărbătoare câmpenească în Localitatea Marghita, Judeţul Bihor, de către Radu Jolţa, administrator al SC VestAgrar SRL. 

Recoltare de porumb hibrid Euralis Seminţe la Padina, Judeţul Buzău

Recoltare de porumb hibrid Euralis Seminţe la Padina, Judeţul Buzău

Marţi, 27 septembrie, Euralis Seminţe a fost prezentă la o recoltare de porumb organizată în Localitatea Padina, Judeţul Buzău, de către Relu Ciobotă, administrator al SC Rel Com 95 SRL, distribuitor al hibrizilor Euralis Seminţe.  

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii