Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au ajuns la concluzia că producătorii de etanol din Brazilia generează poluanţi atmosferici de şapte ori mai mult decât se credea anterior.
Echipa de cercetare a folosit datele de supraveghere agricolă din Brazilia pentru a calcula emisiile de poluanţi atmosferici şi de gaze cu efect de seră din întreaga producţie, distribuţie, şi ciclul de viaţă al etanolului din trestie de zahar, între anii 2000 şi 2008. Rezultatele au fost surprinzătoare: poluanţii rezultaţi în urma procesului de fabricare erau de până la 7,3 ori mai mari decât s-a estimat pe baza studierii imaginilor din satelit.
„Am constatat că marea majoritate a emisiilor provin din arderea culturilor de trestie de zahăr înainte de recoltare, o practică pe care guvernul brazilian încearcă să o interzică. Cu toate acestea, industria de prelucrare a trestiei de zahăr s-a extins rapid în ultimii ani şi încearcă să cucerească zone tot mai îndepărtate, ceea ce face mult mai dificilă punerea în aplicare a noilor reglementări”, se arată în concluziile studiului.
„Pe măsură ce oamenii încearcă să determine modul în care pot fi integraţi biocarburanţii în economia globală, etanolul brazilian produs din trestie de zahăr a fost adesea considerat o sursă de combustibil mai ecologic decât etanolul din porumb produs în Statele Unite. De fapt, Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA consideră etanolul rezultat din trestie de zahăr un „biocombustibil avansat”, cu mai puţine emisii de gaze cu efect de seră decât biocombustibilii convenţionali, cum ar fi etanolul din porumb.
Brazilia este numărul unu în lume în ceea ce priveşte producţia de etanol din trestie de zahăr, ca o alternativă la combustibilii pe bază de petrol.