Ȋn luna octombrie 2013 va predomina o vreme în general normală sub aspect termic în majoritatea regiunilor agricole, iar în sudul, sud-estul şi vestul ţării, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit.
Ȋn sol, la adâncimile de 5 si 10 cm, temperaturile medii diurne vor fi favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile semănate în epoca optimă (rapiţă, orz şi grâu), îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa peste mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, exceptând sud-estul şi estul teritoriului, unde acestea vor prezenta valori apropiate de normal.
Starea solului
Ȋn cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În jumătatea de sud a ţării se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.
Caracteristici fenologice
Ca urmare, pe parcursul lunii octombrie 2013, procesele biologice la culturile de toamnă semănate în perioada optimă vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi mai lente, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol. Totodată, pe terenurile agricole unde se vor mai semnala deficite de apă în sol, procesele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate în afara epocii optime vor fi stânjenite.
La hibrizii tardivi de porumb aflaţi la maturitatea tehnologică se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
Ȋn toate bazinele specializate, cultura de sfeclă de zahăr va parcurge predominant maturitatea deplină şi recoltarea, iar la cartof se vor definitiva lucrările de recoltare.
Ȋn funcţie de data semănatului, culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de germinare-răsărire-înfrunzire, starea de vegetatie a plantelor fiind în general bună şi medie. De asemenea, se vor continua lucrările de însămânţare în perioada optimă (15 septembrie-20 octombrie 2013), pentru ca plantele să poată beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi vernalizare.
Rapiţa semănată în epoca optimă va înregistra înfrunzirea (4-8 frunze), iar în semănăturile tardive se vor continua răsărirea şi apariţia primelor frunze.
Pomii fructiferi şi viţa de vie din cea mai mare parte a plantaţiilor se vor afla în fazele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, finalizându-se de asemenea recoltarea la soiurile tardive.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adanci de toamnă, pe suprafeţele unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrări de calitate;
• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.