Zona de sud-est a României se va afla sub secetă în lunile iulie şi august, potrivit prognozei în ceea ce priveşte rezerva de umiditate din solul agricol, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
“În ceea ce priveşte prognoza valabilă în următoarele şase luni, la capitolul anul agricol 2013, în acest an se observă că avem temperaturi mai mari decât perioada respectivă a anului precedent. Referitor la precipitaţii, în 2011-2012, cantităţile erau mult mai mici decât în acest an. Practic, în luna martie vor fi precipitaţii mai mari decât normele climatologice, iar rezerva de umiditate la data de 18 martie, în mare parte din ţară, arată că avem aprovizionare optimă comparativ cu anul trecut”, a spus Sandu.
Directorul ANM a prezentat pe scurt estimările de precipitaţii prognozate până în luna august, caracteristice fiecărei luni în parte. “Ca estimări de precipitaţii, în aprilie acestea vor fi, dacă nu peste normele climatologice, cel puţin egale cu acestea. În mai, vor fi cantităţi mari de precipitaţii, iar în iunie acestea vor fi cel puţin egale cu normele climatologice. Deja din luna iulie cantităţile de precipitaţii vor fi mult sub normele climatologice. În august, prognoza arată mult mai rău şi îmi doresc să nu se realizeze pentru că dacă producţia de grâu va fi bună din punct de vedere al rezervei de umiditate, pentru porumb şi celelalte culturi vor fi probleme. Concluzia este că prognozele actuale şi rezerva de umiditate pentru lunile iulie şi august, trebuie să ne aşteptăm ca toată zona de sud-est a ţării să fie sub secetă. Ne dorim să nu se realizeze, dar după cum au evoluat lucrurile în ultimi ani se pare că vom avea o secetă la fel de puternică ca în anul anterior”, a subliniat Ion Sandu, citat de Agerpres.