Adama
Agreena
AGRICOVER

ESTE LEGE! CERTIFICATELE de MOȘTENITOR, ELIBERATE GRATUIT!

Publicat: 02 octombrie 2016 - 16:50
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ORDIN ÎN VIGOARE DIN 28 SEPTEMBRIE 2016. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a încheiat un Protocol  pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Prin acest protocol, cetățenii sunt scutiți de plata onorariilor notariale pentru eliberarea acestor acte!

Ordinul nr.1125/2016 pentru aprobarea Protocolului de colaborare privind procedura eliberării şi a plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, în derularea Programului naţional de cadastru şi carte funciară. Iată Protocolul încheiat de ANCPI și Uniunea Națională a Notarilor Publici!

Prin lege sunt prevăzute gratuităţi pentru cetăţeni în vederea înscrierii în cartea funciară a imobilelor deţinute în unităţile administrativ-teritoriale ce fac obiectul înregistrării sistematice, inclusiv scutirea de la plata onorariilor notariale pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentare, a certificatelor de legatar, precum şi a certificatelor de vacanţă succesorală (denumite în continuare certificate de moştenitor), cu privire la imobile ce fac obiectul înregistrării sistematice, onorarii care vor fi achitate de ANCPI. 

În scopul realizării lucrărilor de înregistrare sistematică, ANCPI, prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară competente, ulterior deschiderii noilor cărţi funciare pe numele defuncţilor, sesizează Camerele Notarilor Publici, în a căror rază teritorială defuncţii şi-au avut ultimul domiciliu, în vederea emiterii certificatelor de moştenitor, comunicând lista persoanelor decedate, care au deţinut imobile în unităţile administrativ-teritoriale care au făcut obiectul înregistrării sistematice a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. 

Sesizarea OCPI în vederea emiterii certificatelor de moştenitor şi a deschiderii/redeschiderii procedurii succesorale, se face printr-o cerere ce va fi însoţită de un centralizator ce cuprinde menţiuni despre numele, prenumele şi datele de identificare ale defunctului şi despre faptul că imobilele au făcut obiectul înregistrării sistematice, având ataşate următoarele documente obţinute de OCPI:
-  sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale - anexa nr. 24 la Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 2.052 bis/1.528/2006, pusă la dispoziţia OCPI competent de către secretarul primăriei, care conţine toate datele de identificare ale succesibililor; 
-  certificatul de deces, în copie, sau un extras de uz oficial de la registrul de stare civilă; 
- extrasul de carte funciară pentru informare, pus la dispoziţie de OCPI, în aplicarea prevederilor art. 11 alin. (2) lit. q) din Lege, care va fi utilizat la eliberarea certificatelor de moştenitor şi despre care se va face menţiune în cuprinsul acestora, în vederea înscrierii în cartea funciară, conform art. 29 alin. (1) lit. e) din Lege; 
-  copii ale actelor de proprietate ale defunctului, colectate în cadrul lucrării de înregistrare sistematică de către persoana autorizată care efectuează lucrările de înregistrare sistematică.

Camerele sesizate de către OCPI competent procedează la verificarea în Registrul de evidenţă a procedurilor succesorale, iar în funcţie de rezultatul verificării se procedează după cum urmează: 

- dacă succesiunea figurează ca fiind înregistrată în registru, sesizarea primită se repartizează notarului public pe numele căruia figurează înregistrat dosarul succesoral. Dacă acesta nu mai este în funcţie, cauza se repartizează potrivit procedurii stabilite de către preşedintele Camerei unui alt notar public; 
-  dacă succesiunea nu figurează ca fiind înregistrată în registru, cauza se înregistrează şi se repartizează, potrivit procedurii stabilite de către preşedintele Camerei, unui notar public din cadrul acesteia. 

După primirea de la Cameră a sesizării OCPI cu privire la dezbaterea procedurii succesorale, notarul public procedează la înregistrarea acesteia în evidenţele biroului şi la stabilirea termenului de dezbatere a succesiunii.

După eliberarea certificatului de moştenitor, originalul acestuia, împreună cu documentul contabil emis de către notarul public instrumentator, constând în factura fiscală privind onorariul notarial, se înaintează OCPI în a cărui rază teritorială se află imobilele care fac obiectul Programului în vederea înscrierii în cartea funciară. O copie a acestor documente se înaintează de către notarul public instrumentator Camerei din care face parte. 

Camera, primind de la notarul public copiile certificatelor de moştenitor împreună cu facturile fiscale, întocmeşte un centralizator în care sunt menţionate datele defunctului, numărul şi data certificatului de moştenitor, imobilele ce fac obiectul acestuia, identificate prin număr cadastral şi număr de carte funciară, precum şi cuantumul onorariului datorat. 

Camerele vor ţine evidenţa sesizărilor de deschidere a procedurilor succesorale comunicate de OCPI în cadrul Programului de cadastru, pe care le vor informa la cerere în legătură cu stadiul dosarelor nesoluţionate. 

Certificatele de moştenitor întocmite în aplicarea dispoziţiilor prezentului protocol vor purta menţiunea că sunt eliberate la cererea OCPI, în cadrul Programului şi se intabulează din oficiu. 

În situaţia în care cererea de înscriere a certificatului de moştenitor a fost respinsă motivat de existenţa unor erori materiale, notarul public are obligaţia de a rectifica erorile din actul astfel emis, cu respectarea prevederilor Legii nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, republicată. 

Plata se va efectua sub condiţia eliberării certificatelor de moştenitor în termen de 2 ani de la data finalizării înregistrării sistematice.

ATENȚIE! În cazul în care procedura succesorală se finalizează peste acest termen, onorariul se suportă de către moştenitori, conform Ordinului ministrului justiţiei nr. 46/C din 6 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, cu completările ulterioare. 

Încasarea şi virarea impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare nu sunt aplicabile actelor notariale prin care operează transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia constatate prin certificatele de moştenitor prevăzute de prezentul protocol.

Înscrierea în cartea funciară a imobilelor în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică este scutită de la plata tarifelor. În cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică nu se datorează niciun fel de alte taxe sau impozite directe sau indirecte către bugetul de stat sau bugetele locale.

(Sursa: Monitorul Oficial)

Vizualizat: 208901 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare naționale tranzitorii virate ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

Ajutoare naționale tranzitorii virate ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

10 mai 2024 - 13:50

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți, în intervalul 8-10 mai 2024, pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 333.712.555,81 lei (67.110.538,76 euro). 

Prezentați-vă la APIA să vă luați subvențiile pentru anul ăsta! Cuantum subvenții APIA plătite ACUM!

Prezentați-vă la APIA să vă luați subvențiile pentru anul ăsta! Cuantum subvenții APIA plătite ACUM!

10 mai 2024 - 08:53

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze în avans subvențiile APIA cuvenite pentru acest an de cerere. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat joi, 9 mai 2024, că a demarat eliberarea adeverințelor APIA pentru împrumuturi bancare garantate cu subvențiile agricole. Ce subvenții APIA pot încasa acum fermierii și care este cuantumul unitar al acestora?

Anunț OFICIAL! Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Anunț OFICIAL! Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

09 mai 2024 - 19:01

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), reamintește că termenul limită de depunere a Cererilor de Plată, în cadrul Campaniei 2024, este data de 07 iunie a.c., inclusiv, conform prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 127/03.04.2024 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2024.

De ASTĂZI, APIA eliberează adeverințe pentru plata în avans a subvențiilor APIA!

De ASTĂZI, APIA eliberează adeverințe pentru plata în avans a subvențiilor APIA!

09 mai 2024 - 14:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 09 mai 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA. 

Împrumuturi pentru fermieri garantate de stat!

Împrumuturi pentru fermieri garantate de stat!

08 mai 2024 - 20:40

Fermierii, întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi întreprinderile mari din domeniile agriculturii, pescuitu­lui, acvaculturii şi sectorul alimentar pot accesa credite bancare garantate de stat de până la 10 milioane de lei prin două programe din schema de ajutor IMM Plus.

Ministrul agriculturii din Israel la ferma de ovine Iancu din Constanța!

Ministrul agriculturii din Israel la ferma de ovine Iancu din Constanța!

08 mai 2024 - 19:56

Ministrul agriculturii din Israel Avi Dichter a vizitat astăzi ferma de ovine Iancu din Constanța și alte ferme vegetale și obiective de investiții din agricultură.

Lista completă subvenții APIA hectar la plată anul acesta!

Lista completă subvenții APIA hectar la plată anul acesta!

08 mai 2024 - 12:46

Subvențiile APIA pe hectar, plățile compensatorii și eco-schemele din sectorul vegetal de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale în acest an.

Un nou control APIA anul ăsta! Sunt verificați 750.000 fermieri, crescători animale la plata subvențiilor APIA!

Un nou control APIA anul ăsta! Sunt verificați 750.000 fermieri, crescători animale la plata subvențiilor APIA!

08 mai 2024 - 11:34

Noul tip de control APIA a fost inițiat cu mare dificultate anul trecut, odată cu intrarea noii politici agricole comune, este vorba despre monitorizare. Anul acesta, APIA a delegat acest control către o firmă. 

Cuantum hectar subvenții APIA pajiști pentru acest an!

Cuantum hectar subvenții APIA pajiști pentru acest an!

07 mai 2024 - 12:40

Fermierii pot încheia angajamente și anul acesta cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a încasa subvenția APIA agro-mediu și climă pe pajiști permanente. Agroinfo a obținut de la APIA lista valorilor pe hectar pentru această plată compensatorie.

Subvenții APIA pentru anul ăsta cu un cuantum de peste 600 euro/ha!

Subvenții APIA pentru anul ăsta cu un cuantum de peste 600 euro/ha!

07 mai 2024 - 06:51

Fermierii pot obține anul acesta subvenții APIA pe hectar cu un cuantum de peste 600 euro/ha. Sunt plățile compensatorii acordate pentru agricultură ecologică. Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Delczeg Eva Ibolya
|
08. 03, 2018. Friday 16:36
Bună ziua!
În județul Bistrița-Năsăud, mai exact în Mun. Bistrița, la această (3 August 2018), știți cumva dacă pot beneficia de gratuitate pentru eliberarea de către vre-un notariat, a certificatului de moștenitor?
4.
Eva
|
11. 08, 2017. Wednesday 21:38
Unde se poate reclama problema asta? Nici in Cluj nu se fac gratuit, se fac ca nu au auzit de aceasta lege. Din vára am pornit demersurile si ne-au amanat pana in ultimul moment, de-si au fost in regula hartiile. Si acum ne cer bani pentru taxe notariale, dési mai sunt cateva zile pana la 2 ani. Pentru cine sunt totusi legile astea?
3.
Butnaru Virgil
|
02. 20, 2017. Monday 16:21
Daca in jud. Vaslui ,respectiv judecatoria din HUSI se pot obtine certificatul de mostenitor gratuit cum se prevede in ORDINUL1125 pe 2016 ??
2.
hurmuzache
|
10. 05, 2016. Wednesday 20:38

mama a decedat pe 28 dec 2015.in urma.dezbaterii succesinii pe 14febr.2016 trebuie sa platesc suma de 1300ron din care am achitat 600ron.explicatimi va rog daca sunt sutita de vreun ban sau e doar apa de ploaie.

1.
ioancristian
|
10. 03, 2016. Monday 22:40

ce inseamna inregisrtare sistematica?

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cugetări

Cugetări
Întrebare: Ce este iubirea? Detalii