START DE ASTĂZI! NU UITAȚI! De astăzi, 10 iulie 2017, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le acordă fermierilor adeverințe cu ajutorul cărora aceștia pot să-și contracteze împrumuturi bancare, garantând cu un procent din subvențiile cuvenite pentru anul 2017.
La solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2017 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă.
Cuantumurile schemei de plată unice pe suprafață (SAPS), al plății redistributive și al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire) nu au fost comunicate, deocamdată, de APIA, pentru anul 2017. Pentru anul 2016, cuantumul pe hectar, încasat de fermieri, pentru aceste scheme de plată a fost:
SAPS - 96,88 euro/ha
Plata redistributivă - 5 euro/ha între 1 ha și 5 ha; și 48,85 euro/ha pentru nivelul 2, de la 5 ha până la 30 ha inclusiv
Plata pe înverzire - 57,37 euro/ha
APIA a anunțat că împrumuturile fermierilor sunt garantate în adeverință și cu plățile compensatorii pentru măsurile de mediu și climă, acolo unde este cazul, unde fermierul care solicită adeverința are angajamente pentru pachetele conținute de aceste măsuri. Valoarea pe hectar a acestor plăți, pentru anul 2017, a fost comunicată deja de APIA. Pentru măsura 10 agro-mediu și climă cuantumurile pe hectar, în funcție de pachetul accesat de fermieri, sunt:
Pachetul 1 pajiști cu înaltă valoare naturală – cuantum 142 euro/ha/an, cuantumul a crescut cu 49 euro/ha prin comparație cu anul trecut, când a fost 93 de euro/ha/an
Pachetul 2 practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu pachetul 1)
Varianta 2.1 lucrări manuale – 100 euro/ha/an - a rămas la cuantumul din 2016
Varianta 2.2 lucrări cu utilaje ușoare – 21 euro/ha/an - a rămas la același cuantum din 2016
Pachetul 3 pajiști importante pentru păsări
Sub-pachetul 3.1 Crex crex
Varianta 3.1.1 lucrări manuale – 310 euro/ha/an. Suma este mai mare cu 49 de euro/ha prin comparație cu ce 261 de euro/ha plătiți pentru 2016 fermierilor.
Varianta 3.1.2 lucrări cu utilaje ușoare – 231 euro/ha/an față de 182 de euro/ha cât se plătește pentru campania 2016.
Subpachetul 3.2 Lanius minor și Falco vespertinus
Varianta 3.2.1 lucrări manuale – 159 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016
Varianta 3.2.2 lucrări cu utilaje ușoare – 80 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016
Pachetul 4 culturi verzi – 128 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016
Pachetul 5 adaptarea la schimbările efectelor climatice – 125 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016
Pachetul 6 pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.)
Varianta 6.1 lucrări manuale – 410 euro/ha/an. A crescut pentru 2016 cu 49 de euro/ha. Pentru anul trecut, cuantumul este de 361 euro/ha/an
Varianta 6.2 lucrări cu utilaje ușoare – 331 euro/ha/an, mai mare cu 49 euro/ha prin comparație cu suma de 282 euro/ha/an, acordată fermierilor pentru 2016.
Pachetul 7 terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) – 250 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016.
LISTA COMPLETĂ CU VALOAREA PE HECTAR A PLĂȚILOR COMPENSATORII O AVEȚI AICI!
Prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 pentru modificarea literei b) a pct. 1 din anexa la Ordinului MADR nr.703/2013 privind aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate prin Agenție în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Toate convențiile încheiate între Agenție, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.
Sursa: APIA