SUBVENȚIILE MARI, ÎN PERICOL! Sunt subvenții acordate în agricultură, care depășesc 600 de euro/ha. Pentru obținerea acestor sume substanțiale, agricultorii trebuie să respecte reguli stricte. În cadrul Adunării Generale a Organizației Europene a Proprietarilor de Terenuri s-a cerut eliminarea acestor subvenții pentru că, în realizate, fermierii nu respectă regulile și scot pe piață și produse care nu au legătură cu ecologia, spune europarlamentarul Daniel Buda.
Cea mai recurentă problemă din acest domeniu este prezența unor produse care nu respectă standardele privind agricultura ecologică și, cu toate acestea, ele sunt comercializate cu etichetă de produs ecologic. Drept urmare, în cadrul adunări, s-a propus eliminarea subvențiilor pentru agricultorii ecologici.
Aceste subvenții ajung până la 600 de euro/ha, iar, în lipsa acestora, mulți dintre agricultorii care au produse ecologice ar putea rămâne fără fondurile necesare pentru a-și continua activitatea. Totuși, reprezentanți ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) semnalează faptul că se pierd fonduri importante pentru aceste produse care, de cele mai multe ori, s-au dovedit a fi în incompatibilitate cu caracteristicile aferente agriculturii ecologice, spune Daniel Buda.
Europarlamentarul român l-a întrebat pe comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, dacă vor fi eliminate aceste subvenții pentru produsele care nu respectă standardele agriculturii ecologice.
Comisarul Phil Hogan i-a răspuns următoarele:
Produsele pot fi etichetate ca ecologice și pot purta logoul ecologic al Uniunii Europene numai dacă respectă cerințele relevante prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului. Această legislație obligă statele membre să înființeze și să administreze un sistem de control pentru a garanta faptul că produsele ecologice sunt produse în conformitate cu normele respective.
În practică, operatorii trebuie să își notifice activitatea autorității responsabile cu controalele în statul lor membru și trebuie să fie verificați de un organism de control sau o autoritate de control înainte ca aceștia să își comercializeze produsele ca fiind ecologice. Odată ce au fost verificați și activitatea lor s-a dovedit a fi conformă, aceștia primesc un certificat care atestă faptul că îndeplinesc cerințele UE. Aceasta este o condiție prealabilă pentru a primi finanțare în temeiul articolului 29 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.
În cazul în care controalele efectuate asupra operatorilor ecologici demonstrează că aceștia nu mai îndeplinesc cerințele prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 834/2007, acestor operatori li se retrag certificatele în cazuri de încălcări grave sau cu efecte îndelungate și pierd sprijinul acordat prin măsura privind agricultura ecologică din cadrul dezvoltării rurale.
Ca parte a rolului său de supraveghere, Comisia asigură faptul că statele membre își îndeplinesc responsabilitățile, pe baza informațiilor din rapoartele lor anuale și a auditurilor pe care le efectuează Comisia. În această privință, începând cu anul 2012, Comisia a auditat mai multe state membre, inclusiv România, privind punerea în aplicare a legislației referitoare la producția ecologică și a făcut recomandări în vederea unor îmbunătățiri ulterioare.
Vă reamintim cuantumul subvențiilor APIA pentru agricultură ecologică pentru anul 2017!
MĂSURA 11 (M 11) AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ, PNDR 2014-2020, finanțare FEADR 2014-2020)
Pachetul 1 CULTURI AGRICOLE PE TERENURI ARABILE, inclusiv plante de nutreț
Submăsura 11.1 conversie – 293 euro/ha/an
Submăsura 11.2 certificat – 218 euro/ha/an
Pachetul 2 LEGUME
Submăsura 11.1 conversie – 500 euro/ha/an
Submăsura 11.2 certificat – 431 euro/ha/an
Pachetul 3 LIVEZI
Submăsura 11.1 conversie – 620 euro/ha/an
Submăsura 11.2 certificat – 442 euro/ha/an
Pachetul 4 VII
Submăsura 11.1 conversie – 530 euro/ha/an
Submăsura 11.2 certificat – 479 euro/ha/an
Pachetul 5 PLANTE MEDICINALE ȘI AROMATICE
Submăsura 11.1 conversie – 365 euro/ha/an
Submăsura 11.2 certificat – 350 euro/ha/an
Pachetul 6 PAJIȘTI PERMANENTE
Submăsura 11.1 conversie – varianta 6.1 - pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică localizate în U.A.T.–uri neeligibile Măsurii 10 – 124 euro/ha/an;varianta 6.2 - pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică localizate în U.A.T.–uri eligibile Măsurii 10 dar fără angajament M10 – 87 euro/ha/an;
Submăsura 11.2 certificat: varianta 6.1 - pajişti permanente certificate în agricultura ecologică localizate în U.A.T.-uri neeligibile Măsurii 10 – 111 euro/ha/an; varianta 6.2 - pajişti permanente certificate în agricultura ecologică localizate în U.A.T.–uri eligibile Măsurii 10 dar fără angajament M10 – 78 euro/ha/an.