Dintre toate culturile furajere, destinate cu precădere alimentaţiei rumegătoarelor, lucerna are cea mai mare importanţă, atât din punct de vedere economico-social, dar şi prin valoarea agronomică şi ecologică, ce influenţează întregul sistem furajer din fermele de creştere a animalelor.
Calitatea furajului de lucernă (indiferent de modul de folosire) este dată de valoarea nutritivă ridicată, determinată de un conţinut de minerale (azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, microelemente), de vitamine şi diverse coenzime, ce asigură necesarul optim pentru desfăşurarea funcţiilor vitale ale organismului animal şi al creşterii producţiilor. De asemenea, în furajul de lucernă există un nivel ridicat de acizi graşi esenţiali, mai ales un raport echilibrat între omega6 şi omega3 (4:1).
Caracteristica cea mai importantă a furajului de lucernă o reprezintă, însă, cantitatea ridicată de proteină, ce cuprinde un număr de peste 18 tipuri de aminoacizi. În acest sens, dintre toate culturile agricole mai cunoscute, lucerna poate realiza 2 t/ha de proteine, în fiecare an de producţie, de cinci ori mai mult faţă de floarea soarelui, de trei ori mai mult faţă de porumbul furajer şi de grâu.
Alegerea şi pregătirea terenului
În tehnologia de cultivare a lucernei, cele mai importante lucrări pentru reuşita instalării acestei culturi sunt: alegerea şi pregătirea terenului, semănatul, fertilizarea şi modul de combatere a buruienilor. Toate aceste lucrări, aplicate la nivel optim, au ca scop realizarea unei densităţi normale de plante, ce vor asigura producţii ridicate şi o longevitate mai mare în exploatare.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – februarie 2014.