Majoritatea regiunilor agricole din România se vor afla sub influenţa fenomenului de secetă pedologică, aprovizionarea cu apă a solului fiind încadrată la un grad satisfăcător, cel mult apropiată de optim, reiese din prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 18-24 septembrie.
Conform specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate se va menţine la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole. Pe de altă parte, în vestul, sud-vestul şi local în sudul şi centrul ţării, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.
În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura lent, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie vor evolua în condiţii bune, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
În general, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor desfăşura normal, acestea fiind întrerupte temporar, doar în zilele cu precipitaţii.
Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM arată că regimul termic al aerului din acest interval va fi în general normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsa între 10 şi 22 de grade Celsius, limite apropiate de normele climatologice, în majoritatea regiunilor. Totodată, maximele se va încadra între 19 şi 29 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar minimele se vor situa între zero şi 19 grade Celsius în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
În plus, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 13 şi 24 grade Celsius, favorabile continuării însămânţărilor de toamnă şi desfăşurării fazelor de germinare, răsărire la cele semănate până în prezent. Sub aspect pluviometric se prognozează ploi locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. În primele zile ale perioadei se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate, îndeosebi în zonele vestice.
Sursa: AGERPRES